
Sfantul Voievod Neagoe Basarab este cinstit pe 26 septembrie. Voievodul Neagoe Basarab s-a nascut in anul 1481 sau 1482. Tatal sau era din neamul Basarabilor, iar mama din familia Craiovestilor. S-a bucurat de o educatie aleasa si din acest motiv, cunostea greaca, latina, slavona si probabil turca. A calatorit prin tari din centrul Europei si Imperiul Otoman.
Pana sa devina domnitor, Neagoe Basarab a fost mare postelnic (decembrie 1501 - 19 iunie 1509) si mare comis (24 aprilie 1510 - 28 noiembrie 1511).
Sfantul Ierarh Nifon i-a fost parinte spiritual. Mentionam ca in anul 1517 cere si obtine de la Patriarhia ecumenica canonizarea fostului sau invatator, patriarhul Nifon.
Gavriil Protul in lucrarea Viata Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, arata ca moastele Sfantului Nifon au fost aduse in anul 1517 din Sfantul Munte Athos cu mare alai si asezate la Manastirea Dealu, deasupra mormantului lui Radu cel Mare. S-au facut rugaciuni de iertare, iar dupa aceea au fost trimise inapoi la Manastirea Dionisiu intr-un chivot de argint aurit, impodobit cu pietre pretioase. Drept rasplata, calugarii de la Manastirea Dionisiu i-au daruit Domnitorului, ca moaste, capul si mana Sfantului Nifon.
Sfantul Neagoe Basarab a facut donatii generoase manastirilor ortodoxe din Tara Romaneasca si din toate tarile din Balcani. A acordat daruri, obiecte de cult si danii anuale banesti la manastiri din Sfantul Munte Athos, precum: Cutlumus, Marea Lavra a Sfantului Atanasie, Ivir, Pantocrator, Vatoped, Xeropotam, Hilandar, Rusicon, Xenofont, Zografu.
Pentru ca a fost ctitor si binefacator la Ierusalim, Constantinopol, Muntele Sinai si in alte locuri in care traiau cu mare greutate crestinii ortodocsi, Neagoe Basarab a fost numit mare aparator al Ortodoxiei.
In timpul domniei sale a fost construita Manastirea Curtea de Arges, tarnosita cu mult fast la 15 august 1517, de Patriarhul Ecumenic Teolipt al Constantinopolului, alaturi de ierarhi si preoti din lumea ortodoxa. La Curtea de Arges se afla si sfintele moaste ale voievodului. Amintim ca a trecut la cele vesnice in anul 1521, dupa 9 ani de domnie.
In tara este ctitor la manastirile Tismana, Snagov, Dealu, Glavacioc din Arges, la Ostrov-Calimanesti si a refacut biserica Mitropoliei din Targoviste.
In sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, intrunit la Resedinta patriarhala din Bucuresti, in zilele de 8-9 iulie 2008, s-a hotarat canonizarea Sfantului Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti. Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc la 26 octombrie 2008, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
Iulian Predescu
-
Sfantul Voievod Neagoe Basarab
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Domnitor Neagoe Basarab
Publicat in : Religie -
Sfantul Domnitor Neagoe Basarab; Sfantul Ioan Evanghelistul
Publicat in : Calendar ortodox -
Acatistul Sfantului Neagoe Basarab
Publicat in : Acatiste
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.