
Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan sunt cinstiti pe 16 mai. Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan s-au nevoit in veacul al XVIII-lea in Sihastria Putnei.
Sfantul Cuvios Sila s-a nascut in anul 1697 in tinutul Botosanilor. Dupa o perioada de vietuire ca frate in Schitul Oraseni (com. Cristesti, jud. Botosani), ajunge in anul 1714 la Sihastria Putnei. In timpul staretului Dosoftei este hirotonit diacon si preot, si mai tarziu tuns in schima mare. In anul 1753, dupa trecerea la cele vesnice a lui Dosoftei, a fost numit staret de mitropolitul Moldovei, Sfantul Iacob Putneanul. Din cauza rapirii Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, in anul 1774, atat Cuviosul Sila cat si ceilalti mnahi din manastire au dus o viata in multe lipsuri si incercari. Inainte de a trece la cele vesnice, Cuviosul Sila l-a numit povatuitor Sihastriei Putnei pe Cuviosul Natan. Cuviosul Sila si-a dat sufletul in mainile Domnului pe 23 aprilie 1783.
Sfantul Cuvios Paisie s-a nascut in anul 1701. Ajunge de tanar in viata monahala. Sfantul Paisie a fost hirotonit diacon, apoi preot, si a fost egumen la Manastirea Sfantul Ilie. Mai tarziu ajunge la Manastirea Rasca, iar dupa un timp a venit la Schitul Sihastria Putnei. Inzestrat de Dumnezeu cu darul inainte-vederii si fiind un mare rugator a fost iubit de toti. Sfantul Paisie a trecut la cele vesnice pe 16 decembrie 1784.
Sfantul Cuvios Natan s-a nascut in anul 1717. La Manastirea Putna a fost hirotonit diacon si apoi preot. Se retrage la Sihastria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. I-a fost parinte duhovnicesc mitropolitului Iacob Putneanul. Sfantul Natan a trecut la Domnul pe 26 decembrie 1784.
Dupa trecerea la cele vesnice a celor trei sfinti: Sila, Paisie si Natan, Sihastria Putnei a fost inchisa de regimul de ocupatie austriac. Moastele lor au fost descoperite in 1990, cand s-a inceput refacerea schitului.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta sa din 6-7 iunie 2016, trecerea in randul Sfintilor a Cuviosilor Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei, cu zi de praznuire la 16 mai. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc pe 14 mai 2017 la Manastirea Putna.
***
Tropar, glasul 1
Marturisitori ai dreptei credinte si aparatori ai neamului romanesc v-ati aratat, Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan. Cu postul, cu privegherea si cu rugaciunea ostenindu-va, cerestile daruri ati luat. Rugati-va lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele noastre.
Condac, glasul al 8-lea
Pe cuviosii parinti ai Bucovinei, Sfintii Sila, Paisie si Natan sa-i laudam. Acestia mult nevoitori fiind, intelepti indrumatori s-au aratat. Pentru aceasta cu evlavie cantam: Bucurati-va, Cuviosilor Parinti, rugatori inaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.
Tomos sinodal al Bisericii Ortodoxe Autocefale Romane pentru proclamarea canonizarii Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei
Tomosul a fost aprobat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 6-7 iunie 2016. Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a dat citire documentului la finalul Sfintei Liturghii oficiata de Patriarhul Romaniei la Manastirea Putna, 14 mai 2017:
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Preaiubitului cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini din cuprinsul Patriarhiei Romane,
Har, pace si bucurie de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhieresti binecuvantari!
Binecuvantat si vrednic de toata lauda este a cinsti pomenirea celor ce s-au savarsit intru sfintenie, care au primit de la Dumnezeu indraznire datorita vietii lor plina de evlavie si de fapte bune. Preasfanta Treime a randuit din vesnicie ca pe acestia sa-i invredniceasca de asemanarea cu Dumnezeu, impartasindu-i de lumina harului Duhului Sfant si asezandu-i in Biserica lui Hristos, in ceata sfintilor. Despre ei, Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne spune ca, intrucat au implinit cuvantul Sau, s-au facut „prietenii Lui” (Ioan 15, 14). Pe acesti sfinti Biserica ii cinsteste in cantari de lauda, precum spune Prorocul David, de Dumnezeu insuflat: ,,Eu am cinstit foarte pe prietenii Tai, Dumnezeule, si foarte s-a intarit stapanirea lor“ (Psalmul 138, 17). Cu adevarat, sfintii au implinit cuvantul si voia lui Dumnezeu, dupa cum citim iarasi in Psalmi: „prin sfintii de pe pamantul Lui, minunata a facut Domnul toata voia intru ei” (Psalmul 15, 3).
Printre acesti prieteni ai lui Dumnezeu se numara Cuviosii Parinti de la Manastirea Sihastria Putnei: Sila, Paisie si Natan. Acesti mari nevoitori au vietuit manati de dragostea lor arzanda fata de Dumnezeu, fiind iubitori de liniste si multa rugaciune, ostenindu-se pentru frumusetea Casei Domnului si pretuind lucrul frumos al mainilor. Ei au primit de la Dumnezeu darul rugaciunii si al povatuirii sufletelor, pretuiti fiind in evlavia ierarhilor, preotilor, calugarilor si credinciosilor, ca pilde de rugaciune fierbinte, de smerenie, de infranare, de milostivire si de inteleapta povatuire duhovniceasca. Cuviosii Parinti Sila, Paisie si Natan au dat dovada de statornicie in dreapta credinta si in viata sihastreasca in vremurile tulburi ale sfarsitului veacului al XVIII-lea, cand Bucovina a fost ocupata de catre Imperiul Habsburgic. Ca semn dumnezeiesc al sfinteniei vietii lor, in anul 1990, odata cu lucrarile de refacere a Manastirii Sihastriei Putnei (dupa doua sute de ani de pustiire), au fost descoperite si sfintele lor moaste, frumos mirositoare.
Smerenia Noastra, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, impreuna cu toti membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, privind la vietuirea placuta lui Dumnezeu a acestor fericiti Sfinti Cuviosi Parinti care au sfintit si luminat pamantul Bucovinei, luand aminte la ravna lor vrednica de lauda pentru rugaciune si pentru apararea dreptei credinte, dar si cautand folosul duhovnicesc al poporului dreptmaritor ce poarta numele lui Hristos, urmand Traditiei Sfinte a Bisericii Ortodoxe si chemand in ajutor Harul Preasfintei, celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi,
HOTARAM
Ca, de acum inainte si pana in veac, cuviosii parinti Sila, Paisie si Natan, de la Manastirea Sihastria Putnei, sa se numere intre sfintii Bisericii, in ceata cuviosilor parinti purtatori de Dumnezeu si sa fie cinstiti in cantari de lauda cu numele Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei.
Pentru pomenirea lor statornicim ziua de 16 mai a fiecarui an, spre a sublinia legatura duhovniceasca dintre Sfantul Ierarh Iacob Putneanul si acesti ucenici ai sai, urmand ca aceasta zi sa fie inscrisa in Sinaxar, in cartile de cult, precum si in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.
De asemenea, randuim sa se tipareasca slujba si viata Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei, sa li se zugraveasca icoana, care sa fie primita cu toata evlavia de catre dreptcredinciosii crestini, iar chipul lor sa fie zugravit la loc potrivit, alaturi de ceilalti sfinti cuviosi de neam roman, in bisericile care se vor ridica din temelie sau se vor zugravi de acum inainte.
Si, pentru ca evlavia dreptmaritorilor crestini sa sporeasca prin cinstirea si chemarea in rugaciune a Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei, mai randuim ca ei sa fie si ocrotitori ai unor biserici noi sau reinnoite.
Pentru deplina statornicire a celor pe care le-am hotarat in chip sinodal si canonic, am intocmit si intarim cu semnaturile noastre acest Tomos Sinodal de proclamare a canonizarii Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Manastirea Sihastria Putnei, pe care il aducem la cunostinta precucernicului cler, a preacuviosului cin monahal si dreptcredinciosilor crestini din Patriarhia Romana.
Acest Tomos Sinodal de canonizare se proclama astazi, 14 mai din anul mantuirii 2017, la Sfanta Manastire Putna.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti! (2 Corinteni 13, 13).
Acatistul Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei
Condacul 1
Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parinti Sila, Paisie si Natan, care s-au nevoit duhovniceste in Sihastria Putnei si, ca niste stele luminoase, au stralucit pe cerul Bisericii romanesti, cantari de lauda sa le aducem cu dragoste, ca, prin mijlocirile lor, de toate nevoile si necazurile izbavindu-ne, sa le cantam: Bucura-te, treime de Cuviosi Parinti!
Icosul 1
Ingerul Sfatului Celui Mare, Iisus Hristos Domnul, v-a chemat pe voi, fericitilor Parinti Sila, Paisie si Natan, inca din frageda varsta la viata ingereasca. Iar voi, raspunzand chemarii, v-ati aratat prin har si prin nevointa fii ai Tatalui ceresc, pentru aceea va cantam:
Bucurati-va, alesii Tatalui;
Bucurati-va, urmatorii Fiului;
Bucurati-va, ale Duhului lacasuri;
Bucurati-va, ale Treimii salasuri;
Bucurati-va, ingeri pamantesti;
Bucurati-va, oameni ceresti;
Bucurati-va, lumini duhovnicesti;
Bucurati-va, faclii sobornicesti;
Bucurati-va, vlastare ale Duhului;
Bucurati-va, fii ai tunetului;
Bucurati-va, flori din pustie;
Bucurati-va, a monahilor bucurie;
Bucura-te, treime de Cuviosi Parinti!
Condacul al 2-lea
Iubind din pruncie curatia, Cuvioase Parinte Sila, ai mers la Staretul Ghedeon din Schitul Oraseni, precum cerbul insetat la izvoarele apelor, asa cum zice psalmistul, si te-ai supus ascultarii, maica smereniei si a intregii intelepciuni, ca un viteaz ostas al lui Hristos, cantand: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Intelegerea cea cu anevoie de inteles - taina mantuirii - vrand tanarul Sila sa o inteleaga prin traire, a luat asupra sa crucea lepadarii de sine si L-a descoperit in inima sa pe Hristos Cel inviat, pentru care il laudam:
Bucura-te, ales ca si Ieremia, din Vechiul Legamant;
Bucura-te, viteaz ca si David cel preabland;
Bucura-te, nou Abel prin viata curata;
Bucura-te, nou Moise prin intelegere dreapta;
Bucura-te, a Moldovei odrasla frumoasa;
Bucura-te, a Bisericii stea luminoasa;
Bucura-te, iubitor al slujbelor dumnezeiesti;
Bucura-te, ravnitor al tainelor duhovnicesti;
Bucura-te, ascultator al dumnezeiescului cuvant;
Bucura-te, implinitor al acestuia cu mult avant;
Bucura-te, dispretuitor al gandurilor trupesti;
Bucura-te, cinstitor al vietuirii ingeresti;
Bucura-te, Sfinte Parinte Sila, de trei ori fericite!
Condacul al 3-lea
Puterea Celui Preainalt te-a umbrit, Parinte Paisie, si ti-a sadit in suflet dumnezeiescul dor, de care aprins fiind si cu lacrimi udand pamantul inimii tale, ai secerat spicele sfintelor virtuti, cantand: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Avand pe Cuvantul cel vesnic in inima sa Cuviosul Paisie, dupa ce s-a ostenit in viata de obste, tanjind dupa viata pusniceasca, a alergat la Staretul Sila, care, bucurandu-se, a saltat duhovniceste si i-a binecuvantat dorirea, iar noi ii strigam:
Bucura-te, mladita duhovniceasca;
Bucura-te, floare pustniceasca;
Bucura-te, rod al ascultarii;
Bucura-te, fiu al infranarii;
Bucura-te, ucenic osarduitor;
Bucura-te, parinte primitor;
Bucura-te, camara a fecioriei;
Bucura-te, vistierie a saraciei;
Bucura-te, nou Iov intru rabdare;
Bucura-te, alt Avraam prin ascultare;
Bucura-te, cel ce, peste tot, nume bun ai lasat;
Bucura-te, cel ce de adierea Sfantului Duh esti purtat;
Bucura-te, Sfinte Preacuvioase Parinte Paisie!
Condacul al 4-lea
Viforul ce se ridicase impotriva fiilor Bisericii dreptslavitoare, s-a abatut asupra Moldovei Binecredinciosului Voievod Stefan si a risipit multe biserici si manastiri; dar, ajungand la schitul tau, Sfinte Natan, i-ai stat impotriva ca un stalp insufletit si strajer al predaniei Sfintilor Parinti si al limbii romanesti, cantand: Aliluia!
Icosul al 4-lea
A auzit Sfantul Ierarh Iacob Putneanul de virtutile care iti impodobeau sufletul si de ravna pentru credinta cea dreapta si, vazand darul scrierii tale celei frumoase, te-a ales a-i fi parinte duhovnicesc si indeaproape lucrator impreuna cu el, iar noi iti cantam asa:
Bucura-te, al Ortodoxiei fierbinte aparator;
Bucura-te, cel ce ne esti parinte rugator;
Bucura-te, indemnatorul nostru prin aleasa-ti nevointa;
Bucura-te, izbavitorul nostru de crunta suferinta;
Bucura-te, sfintit marturisitor;
Bucura-te, drept propovaduitor;
Bucura-te, cel ce ne scapi de asupritori;
Bucura-te, cel ce ne feresti de inselatori;
Bucura-te, cu Iacob Putneanul impreuna-lucrator;
Bucura-te, al neamului romanesc ocrotitor;
Bucura-te, cel ce multe carti te-ai ostenit a scrie;
Bucura-te, cel ce numele ctitorilor ai facut peste veacuri sa se stie;
Bucura-te, Sfinte Parinte Natan, mult-nevoitorule!
Condacul al 5-lea
Pe Soarele cel in Trei Lumini, intelegandu-L treimea Cuviosilor Parinti ca straluceste cu putere in neinseratul nostru Rasarit, prin curatia inimii L-au vazut si s-au aratat martori ai Lui, cu adevarat, prin vietuirea lor cea sfanta, strigand: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Vazand vrajmasii nevazuti, in Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan, harul Duhului Sfant agonisit prin aspre osteneli si neincetate rugaciuni, nerabdand stralucirea sa, s-au pornit cu ura impotriva lor, cu multe uneltiri pricinuitoare de lipsuri, pentru care sfintii aud acum de la noi acestea:
Bucurati-va, icoane ale schimei ingeresti;
Bucurati-va, crini ai vietuirii calugaresti;
Bucurati-va, luceferi mult stralucitori;
Bucurati-va, nori de lumina purtatori;
Bucurati-va, locuitori ai Ierusalimului ceresc;
Bucurati-va, rugatori pentru neamul romanesc;
Bucurati-va, fii luminati ai Bisericii Ortodoxe strabune;
Bucurati-va, parinti rugatori ai celor ce vietuiesc in lume;
Bucurati-va, cei ce, flamanzind, pe multi ati saturat;
Bucurati-va, cei ce, insetand, pe multi ati adapat;
Bucurati-va, cei ce, saracind, pe multi ati imbogatit;
Bucurati-va, cei ce, patimind, pe multi ati intarit;
Bucura-te, treime de Cuviosi Parinti!
Condacul al 6-lea
Vestitor si purtator de Dumnezeu facandu-se Cuviosul Sila, a alergat la Sihastria Putnei si mult s-a ostenit pentru acest sfant lacas si pentru lavra cea mare a Putnei, adunand milostenii de la bunii crestini si de la domnitorii binecredinciosi, pentru toate cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Stralucind la plinirea vremii in Sihastria Putnei prin harul staretiei, Parinte Sila, ai izgonit din inimile tuturor celor ce alergau la tine intunericul inselarii; si idolii patimilor, nerabdand calauzirea ta luminoasa, au cazut, iar fiii tai duhovnicesti, care s-au izbavit de ei, te cinsteau asa:
Bucura-te, indreptator al vietuirii pustnicesti;
Bucura-te, izgonitor al nalucirilor diavolesti;
Bucura-te, cel ce ai biruit ratacirea;
Bucura-te, cel ce ai adus izbavirea;
Bucura-te, cel ce ai inecat pe netrupescul Faraon;
Bucura-te, propovaduitor al Celui ce este Dumnezeu si Om;
Bucura-te, stalp luminos si calauzitor;
Bucura-te, comoara frumoasa a virtutilor;
Bucura-te, dascal al rugaciunii neincetate;
Bucura-te, invatator al vietuirii neintinate;
Bucura-te, cand se cinsteste astazi al tau nume;
Bucura-te, cel ce prin minuni ajuti intreaga lume;
Bucura-te, Sfinte Parinte Sila, de trei ori fericite!
Condacul al 7-lea
Vrand a te departa si mai mult de acest veac inselator de acum, Cuvioase Paisie, te-ai predat cu totul proniei celei dumnezeiesti si lasand egumenia Manastirii „Sfantul Ilie”, ai fost randuit la Manastirea Rasca si apoi ai ales, cu intelepciune, a trai in sihastrie, pentru care cantam: Aliluia
Icosul al 7-lea
Aratat-a Ziditorul faptura noua pe Sfantul Parinte Paisie, atunci cand prin dumnezeiasca voie s-au aflat moastele sale de minuni facatoare si de buna mireasma izvoratoare, impreuna cu ale parintilor sai duhovnicesti Sila si Natan, printre ruinele vechii bisericii a Sihastriei Putnei. Iar noi, bucurandu-ne de aceasta aratare, il laudam strigandu-i:
Bucura-te, luminator al celor ce se ostenesc;
Bucura-te, povatuitor al celor ce se mantuiesc;
Bucura-te, surpare a vrajmasilor nevazuti;
Bucura-te, pierzare a razboinicilor vazuti;
Bucura-te, cel ce te-ai suit la cer prin fapte bune;
Bucura-te, cel ce ai urat impatimirea cea catre lume;
Bucura-te, cel ce ai dispretuit indulcirile lumesti;
Bucura-te, cel ce ai alungat puterile diavolesti;
Bucura-te, cel ce pe Satana l-ai biruit;
Bucura-te, cel ce pe Hristos L-ai preaslavit;
Bucura-te, cel ce pe cinstitorii tai ii pazesti;
Bucura-te, cel ce izvor de buna-mireasma esti;
Bucura-te, Sfinte Cuvioase Parinte Paisie!
Condacul al 8-lea
Vazand nasterea minunata a Cuviosului Paisie in Betleemul cel ceresc, Cuviosul Natan, simtindu-si apropiatul sfarsit mai mult s-a instrainat de lumea aceasta, si mintea cu totul in cer si-a mutat prin neincetata rugaciune, cantand, ca un adevarat fiu al Bunei-Vestiri, Celui in pestera nascut si in iesle infasat: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Cu totul fiind intre cei de jos, pe care ii pastorea, Cuviosul Natan, de parintii Sila si Paisie si de intreaga Biserica cereasca nicicum nu era despartit cu mintea si cu duhul, ca, urmand Cuvantului Celui Necuprins, punea in inima sa suisuri dumnezeiesti si impreuna cu ei preamarea pe Treimea cea de o fiinta si nedespartita, pentru care si noi, ii aducem laude, zicand:
Bucura-te, trandafir nevestejit;
Bucura-te, crin preasfintit;
Bucura-te, cel ce te rogi pentru noi;
Bucura-te, cel ce ne izbavesti din nevoi;
Bucura-te, cel ce ne dai vindecare;
Bucura-te, cel ce in ispite ne dai rabdare;
Bucura-te, cel ce ne mijlocesti cununa de viata;
Bucura-te, cel ce ne daruiesti a harului dulceata;
Bucura-te, cu Natan, prorocul pocaintei;
Bucura-te, cu Iacob Putneanul, aparatorul credintei;
Bucura-te, buna-mireasma a virtutilor sfinte;
Bucura-te, iscusit mestesugar de cuvinte;
Bucura-te, Sfinte Parinte Natan, mult-nevoitorule!
Condacul al 9-lea
Toata firea ingereasca s-a minunat de lucrul cel mare al indumnezeirii Sfintilor Parinti Sila, Paisie si Natan, caci, purtatori de trup fiind, au vietuit ca ingerii cei fara de trup, si, traind in lumea aceasta, s-au aratat mai presus de ea, invistierind in inima lor cea curata Focul cel mistuitor, pe Domnul Cel neapropiat, Caruia cu un glas I-au cantat: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Pe ritorii cei mult-vorbitori si necredinciosi ai acestui veac ii vedem tacand ca niste pesti fara de glas inaintea sfintelor voastre moaste purtatoare de har si frumos-mirositoare; ca nu se pricep sa spuna in ce chip desi ati murit, sunteti vii intre credinciosi si intre urmatorii nevointei voastre ca niste adevarati parinti. Iar noi, minunandu-ne de o taina ca aceasta, cu evlavie va cinstim:
Bucurati-va, parinti preaiubiti;
Bucurati-va, doctori iscusiti;
Bucurati-va, calauze ceresti;
Bucurati-va, albine duhovnicesti;
Bucurati-va, harpe bine-glasuitoare;
Bucurati-va, izvoare frumos curgatoare;
Bucurati-va, cei ce talantii incredintati i-ati inmultit;
Bucurati-va, cei ce slugi credincioase v-ati dovedit;
Bucurati-va, preoti cu numarul Treimii;
Bucurati-va, fii ai Cincizecimii;
Bucurati-va, cei ce usile cerului ni le deschideti;
Bucurati-va, cei ce poarta larga pierzarii ne-o inchideti;
Bucura-te, treime de cuviosi parinti!
Condacul al 10-lea
Vrand sa mantuiasca pe cei ce din dragoste pentru El au parasit lumea, Mai-marele pastorilor, a asezat in fruntea turmei celei duhovnicesti de la Sihastria Putnei pe bunul pastor Sila, ca pe un luminator al asemanarii cu Dumnezeu, care pe toti ii indemna sa cante: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Zid esti, Parinte Sila, prin rugaciunile tale catre Hristos, celor ce traiesc in curatie si tuturor celor ce alearga la sfintele tale moaste; ca Mirele sufletelor noastre te-a aratat pe tine vas ales al darurilor Duhului Sfant, iar pe noi ne-a invatat sa-ti cantam:
Bucura-te, alabastru cu mir ceresc;
Bucura-te, liman al celor ce se nevoiesc;
Bucura-te, toiag al nevazatorilor;
Bucura-te, indrumator al calatorilor;
Bucura-te, furnica mult nevoitoare;
Bucura-te, albina de nectar sfant adunatoare;
Bucura-te, ctitor de lacasuri sfinte;
Bucura-te, cel indumnezeit la minte;
Bucura-te, plugar duhovnicesc;
Bucura-te, sihastru dumnezeiesc;
Bucura-te, diamant al rabdarii;
Bucura-te, icoana a infranarii;
Bucura-te, Sfinte Parinte Sila, de trei ori fericite!
Condacul al 11-lea
Ostasule viteaz al Imparatului ceresc, Sfinte Parinte Paisie, nu se pricepe mintea noastra a-ti aduce laude pe masura vredniciei tale; ca se biruieste si mintea cea mai presus de lume a te lauda pe tine si pe cei impreuna cu tine nevoitori; insa, ca un bun parinte, primeste dragostea noastra cea duhovniceasca si pe cei buni, in bunatate ii pazeste, iar pe cei rai, buni ii fa cu bunatatea Celui singur Bun si de oameni Iubitor, Caruia Ii cantam: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Faclie primitoare de Lumina cea din Lumina vedem pe Cuviosul Staret Paisie impotrivindu-se intunericului nestiintei, uitarii si nepasarii duhovnicesti; si, aprinzand in sine ravna cea dumnezeiasca, pe toti ii invata a trai in chip cucernic si bineplacut Domnului, pentru care se cinsteste cu acestea:
Bucura-te, invatator al neimprastierii;
Bucura-te, cel ce ai primit darul inainte-vederii;
Bucura-te, cu Paisie Egipteanul, Sfantul tau ocrotitor;
Bucura-te, cu Paisie de la Neamt, in acelasi veac nevoitor;
Bucura-te, cu Sila si Natan rugator pentru noi;
Bucura-te, cu Daniil Sihastru, mangaietor in nevoi;
Bucura-te, impreuna cu ierarhul Leontie mijlocitor;
Bucura-te, impreuna cu Stefan cel Mare marturisitor;
Bucura-te, impreuna cu toti sfintii Moldovei luminator;
Bucura-te, impreuna cu totii sfintii Romaniei ocrotitor;
Bucura-te, cel ce asculti a noastra rugaciune;
Bucura-te, ce ce ne primesti smerita inchinaciune;
Bucura-te, Sfinte Cuvioase Parinte Paisie!
Condacul al 12-lea
Cu harul si puterea mijlocirii tale, Parinte Natan, ocroteste Biserica noastra, poporul acesta si toata suflarea dreptslavitoare de toata reaua intamplare, de rataciri si dezbinari, de ispitele ce vin de la trup, de la lume si de la diavol, iar in ceasul din urma ne fii aproape cu solirile tale, ca impreuna cu tine sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cantand aratarea ta in aceste vremuri din urma, te fericim toti, Parinte Natan fericite, impreuna cu toti Sfintii stiuti si nestiuti ce s-au nevoit si au stralucit in partile Bucovinei, ca pe un puternic mijlocitor inaintea Sfintei Treimi si ca pe un ocrotitor si mangaietor al tuturor celor ce te fericesc asa:
Bucura-te, cel ce in trezvie te-ai aratat ca un Heruvim;
Bucura-te, cel ce in rugaciune ai fost ca un Serafim;
Bucura-te, al iubirii lui Hristos purtator;
Bucura-te, al Bunei-Vestiri propovaduitor;
Bucura-te, iubitor al saraciei;
Bucura-te, parinte al pustiei;
Bucura-te, cel ce, flamanzind pe pamant, in cer te veselesti;
Bucura-te, cel ce, insetand putin in lume, har din cer daruiesti;
Bucura-te, cel ce, patimind, te-ai bucurat;
Bucura-te, cel ce, in lipsuri fiind, ai rabdat;
Bucura-te, cel cu Sfintii Sila si Paisie impreuna-nevoitor;
Bucura-te, pentru fiii Bisericii Rasaritului mijlocitor;
Bucura-te, Sfinte Parinte Natan, mult-nevoitorule!
Condacul al 13-lea
O, prealaudata treime de Cuviosi: Sila, Paisie si Natan, cerceteaza-ne si ne asculta pe noi, primeste aceasta smerita rugaciune a noastra si cere pentru noi Preasfintei Treimi ca viata noastra in pace si in adevarata pocainta sa o savarsim, iar in veacul ce va sa fie raspuns bun sa aflam la infricosatoarea judecata, ca, impreuna cu voi sa cantam Tatalui si Fiului si Sfantului Duh: Aliluia! (de trei ori)
Icosul 1
Ingerul Sfatului Celui Mare, Iisus Hristos Domnul, v-a chemat pe voi, fericitilor Parinti Sila, Paisie si Natan, inca din frageda varsta la viata ingereasca. Iar voi, raspunzand chemarii, v-ati aratat prin har si prin nevointa fii ai Tatalui ceresc, pentru aceea va cantam:
Bucurati-va, alesii Tatalui;
Bucurati-va, urmatorii Fiului;
Bucurati-va, ale Duhului lacasuri;
Bucurati-va, ale Treimii salasuri;
Bucurati-va, ingeri pamantesti;
Bucurati-va, oameni ceresti;
Bucurati-va, lumini duhovnicesti;
Bucurati-va, faclii sobornicesti;
Bucurati-va, vlastare ale Duhului;
Bucurati-va, fii ai tunetului;
Bucurati-va, flori din pustie;
Bucurati-va, a monahilor bucurie;
Bucura-te, treime de Cuviosi Parinti!
Condacul 1
Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parinti Sila, Paisie si Natan, care s-au nevoit duhovniceste in Sihastria Putnei si, ca niste stele luminoase, au stralucit pe cerul Bisericii romanesti, cantari de lauda sa le aducem cu dragoste, ca, prin mijlocirile lor, de toate nevoile si necazurile izbavindu-ne, sa le cantam: Bucura-te, treime de Cuviosi Parinti!
Rugaciune catre Sfintii Cuviosi Parinti Sila, Paisie si Natan
Sfintilor Cuviosi Parinti Sila, Paisie si Natan, iubind pe Dumnezeu si frumusetea Casei Lui, in vietuirea voastra mult v-ati ostenit si ati stralucit cu virtutile, iar talantii cei dati voua de Parintele ceresc, de unde este toata darea cea buna, i-ati inmultit, prin osteneala mainilor si prin neincetata rugaciune, in vremuri de liniste si pace, ca si in anii de lipsuri si greutati ai stapanirii straine. De Dumnezeu-purtatorilor Parinti, care ne-ati lasat sfintele voastre moaste ca marturie a sfinteniei, intariti-ne cu rugaciunile voastre ca sa putem trece prin valul ispitelor de tot felul, sa iubim credinta cea dreapta, limba stramoseasca si neamul. Luminati-ne calea, ca sa nu ne pierdem in invalmaseala grijilor acestei lumi, ci prin mijlocirile voastre sa ajungem si noi la frumusetea cea negraita a Luminii celei neinserate si la odihna si bucuria vesnica a Imparatiei cerurilor, slavind pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.
-
Sfantul Cuvios Natan
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.