Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf

Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf Mareste imaginea.

Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen s-au nascut amandoi la Atena. Acestia au locuit insa in Bizant fiind in slujba imparatului Maximian.  Mina, vestit pentru marea sa invatatura si darul elocintei a fost trimis de catre  imparat la Alexandria pentru a restabili linistea orasului. Sfantul Mina a mers si a restabilit cu adevarat ordinea, dar pe crestini i-a lasat in pace, declarandu-se crestin. Afland despre ceea ce s-a intamplat, imparatul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina sa renunte la credinta crestina, si pentru a-i persecuta pe crestini.

Ermoghen a implinit ordinul imparatului: el l-a adus pe Sfantul Mina inaintea judecatorului, i-a taiat picioarele si limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat in inchisoare. Dar acolo S-a pogorat la Sfantul Mina tamaduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Vazandu-l pe Sfantul Mina vindecat cu desavarsire, Ermoghen s-a convertit si el la crestinism,  fiind  botezat de Sfantul Mina. Ermoghen a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Alexandriei. Imparatul i-a supus pe amandoi la chinuri, pe care sfintii le-au indurat. Privind la vitejia celor doi marturisitori si la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul si prietenul Sfantului Mina, pe nume Eugraf, a stat inaintea tribunalului si i-a strigat imparatului:  "Si eu sunt crestin!".  Auzind aceasta insusi Imparatul l-a decapitat atunci pe Sfantul Eugraf dupa care a ordonat calailor sa-i decapiteze pe Sfintii Mina si Ermoghen.

Imparatul a poruncit ca moastele sfintilor sa fi inchise intr-un cufar de fier si sa fie aruncat in mare. Insa, cufarul a plutit, iar dupa douazeci de zile a ajuns la Calcedon. Aici ele s-au aratat unora printr-un stalp de lumina, dar mai tarziu au fost date uitarii. Dupa multe secole (sec.X) ele si-au aratat din nou puterea printr-un mare numar de minuni, dand marturie ca Sfantul Duh este prezent in trupurile sfintilor. Mentionam ca aflarea moastelor Sfantului Mina se praznuieste pe 17 februarie.

Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf
Glasul 8
Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Condacul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf
Glasul 3
Fecioara astăzi...
Ca nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului. Pentru aceasta lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi.

Tot astazi, facem pomenirea:

-  Sfantului Ghemel;

- Cuviosului Parintelui nostru Toma Defurchinu;

- Sfantului Mucenic Teotecn;

- Sfantului Mucenic Marian;

- Sfantului Eugeniu;

Maine, 11 decembrie, sunt pomeniti Cuviosul Stalpnic Daniil si Luca cel Nou.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

10 Decembrie 2022

Vizualizari: 38254

Voteaza:

Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf 4.83 / 5 din 6 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Daniel BadulescuPostat la 2014-12-10 08:57

    Doamne miluieste-ne!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox