Sfintii necanonizati de la Manastirea Secu

Sfintii necanonizati de la Manastirea Secu

Manastirea Secu este una dintre marile manastiri ortodoxe nemtene. Aflata in comuna Vanatori, judetul Neamt, manastirea isi are inceputul candva in jurul anului 1500, cand pe valea paraului Secu vietuiau mai multi sihastri. In anul 1530, sub indrumarea ieroschimonahului Zosima, de la Manastirea Neamt, sihastrii din zona vor intemeia un schit smerit. Domnitorul Petru Rares (1527-1546) cladeste biserica schitului lui Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii.

Crescand obstea schitului, in secolul al XVII-lea, evlaviosul Nestor Ureche, vornicul Tarii de Jos, tatal cronicarului Grigore Ureche, impreuna cu sotia sa, evlavioasa Mitrofana, ctitoreste actuala manastire din piatra, in forma de cetate, cu ziduri si turnuri fortificate. Biserica cea mare, zidita in centrul curtii interioare, a fost construita in anul 1602, intre 7 iunie si 5 octombrie.

 Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Complexul monahal de la Manastirea Secu cuprinde mai multe cladiri, adevarate monumente culturale si religioase ale poporului nostru, dupa cum urmeaza: in centrul curtii imprejmuite de zidurile puternic fortificate se afla biserica cea mare, avand drept hram "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul"; in turnul sud-estic se afla un paraclis inchinat Adormirii Maicii Domnului; in turnul nord-estic se afla un paraclis inchinat Sfantului Nicolae; zidurile nordic, estic si sudic, fiind foarte groase, cuprind chiliile si celelalte dependinte monahale; in partea de rasarit, in afara incintei, se inalta biserica cimitirului, aproape de fosta biserica a Schitului lui Zosima.

Manastirea Secu - Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Sfintii din Paraclisul inchinat Maicii Domnului - Manastirea Secu

In paraclisul inchinat Adormirii Maicii Domnului pot intra toti pelerinii, pentru rugaciune si binecuvantare. Datorita schimbarilor de peste vremuri, paraclisul a fost de mai multe ori modificat, de fiecare data ramanand insa in acelasi loc.

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Aflat in turnul sud-estic al ansamblului monahal de la Secu, acest paraclis a fost construit in anul 1640, de catre ieromonahul Ghedeon, egumenul de atunci al manastirii; ucenic al Sfantului Varlaam al Moldovei, el va fi ales mai apoi episcop de Husi si mitropolit al Moldovei.

In dreptul paraclisului, in exteriorul zidului, pe peretele de piatra al turnului fortificat, se afla o inscriptie in limba slavona, ce inconjoara stema Moldovei, ambele sapate in piatra. Aceata pisanie nu vorbeste insa despre zidirea paraclisului Maicii Domnului, ci despre Biserica Sfantul Nicolae din Cetatea Neamt, de la care a si fost luata, in anul 1718, cand turcii o vor distruge.

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Usa paraclisului inchinat Adormirii Maicii Domnului este minunat zugravita cu icoana hramului. Aceasta icoana neo-bizantina a fost lucrata in anul 1958, de catre protosinghelul Ghervasie Hulubaru. Desi usa si catapeteasma sunt pictate, peretii interiori ai paraclisului sunt varuiti in alb, acestia nefiind vreodata acoperiti cu pictura.

Catapeteasma paraclisului Maicii Domnului dateaza din anul 1853, cand monahul Iulian o sculpteaza in lemn si o aureste; tot el picteaza si catapeteascama celuilalt paraclis al manastirii, inchinat Sfantului Nicolae. Stilul catapetesmei nu este unul traditional, ci renascentist, imbind motive baroce.

Manastirea Secu - Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Pe stranile din acest paraclis, Cuviosul Vichentie Malau a scris, cu mana sa, urmatoarele patrusprezece cugetari: "Omul rau e cu desavarsire rau cand se preface ca e bun. O constiinta fara Dumnezeu e ca un tribunal fara judecatori. A nu te mania niciodata e semn de mare intelepciune. Mania e o scurta nebunie. Lenesul e frate cu cersetorul. Trandavia e mama tuturor pacatelor. Durerea este o invatatura. In anii durerii am invatat sa ma rog. A ponegri pe altul e cea mai mare crima. Altora sa ierti totdeauna, tie niciodata. Din faptele tale vei fi judecata, sluga vicleana. O camera fara carti e ca un trup fara suflet. Acel ce stie sa induioseze, stie tot. Nimic nu e mai liber decat cugetarea."

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

In paraclisul Adormirii Maicii Domnului se pastreaza si doua racle, maiestros sculptate in lemn, in care sunt asezate trupurile a doi mari duhovnici ai locului: ieroschimonahul Vichentie Malau (1887-1945) si ieroschimonahul Antim Gaina (1894-1974). Pentru inalta lor viata duhovniceasca, acesti doi mari duhovnici sunt cinstiti ca sfinti, de catre monahii din obste si de catre pelerinii evlaviosi. Chipurile celor doi parinti sunt zugravite deja in Biserica Invierea Domnului, din Radauti.

Parintele Vichentie Malau

Parintele ieroschimonah Vichentie Malau s-a nascut in anul 1887, in satul Ghidion, comuna Stanita, judetul Neamt. In anul 1894, pe cand avea numai sapte ani, parintii sai au intrat amandoi in viata monahala, impreuna cu cei trei copii ai lor. Impreuna cu tatal sau, tanarul Vasile merge la Manastirea Secu. In anul 1895, cei doi pleaca in Sfantul Munte, unde vor petrece in nevointe si rugaciuni neincetate vreme de unsprezece ani.

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

In anul 1906, cei doi se reintorc la Manastirea Secu, iar in anul 1912 sunt tunsi in monahism. In anul 1915, monahul Vichentie este hirotonit preot si numit eclesiarh si duhovnic. Intre anii 1916-1918, el este trimis ca preot sanitar, la spitalele de raniti. Mai tarziu, intre anii 1927-1928, el ajunge staret, in manastirea de metanie. Mai apoi, intre anii 1928-1940, activeaza ca preot slujitor in Manastirea Agapia.

In anul 1940, parintele Vichentie este transferat ca preot misionar la Manastirea Vasiova, unde sta pana in anul 1945, cand se muta la Domnul. In luna februarie a anului 1953, ramasitele sale pamantesti sunt aduse in Manastirea Secu.

Parintele Antim Gaina

Parintele protosinghel Antim Gaina a fost unul dintre cei mai ravnitori ucenici ai parintelui Vichentie Malau. Acesta s-a nascut in comuna Prisacani, judetul Iasi, si a intrat in manastire inca din copilarie, impreuna cu tatal si cu bunicul sau. In anul 1920, monahul Antim primeste schima monahala in Manastirea Secu, iar dupa numai un an se invredniceste de hirotonia intru ieromonah.

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Intre anii 1921-1928, parintele Antim a fost preot si duhovnic in manastirea de metanie. Maai apoi, vreme de trei ani, el a slujit ca preot paroh in satul Plotun, comuna Pipirig. Intre anii 1934-1956, el slujeste ca duhovnic, la Manastirea Agapia. Revenind la Manastirea Secu, parintele Antim Gaina adoarme in Domnul in ziua de 29 august 1975, intr-o adanca smerenie si lepadare de sine.

Teodor Danalache

Manastirea Secu - Sfintii din Paraclisul Adormirea Maicii Domnului

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 8046

Voteaza:

Sfintii necanonizati de la Manastirea Secu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact