Sfintii Rafail, Irina si Nicolae

Sfintii Rafail, Irina si Nicolae

(9 aprilie)


Sfintii Rafail (Rafael), Irina si Nicolae au patimit mucenicia din mainile turcilor, in insula greceasca Lesvos - Lesbos, la anul 1643. In anul 1959, cei trei sfinti Martiri au inceput sa se arate unui mare numar de persoane cu viata curata: barbati, femei, copii. Rafael era staretul manastirii din Karyes, de langa satul Thermi - Lesvos, Nicolae era diaconul sau, iar Irina era o fecioara in varsta de numai 12 ani, fiica primarului din Thermi, care se afla la manastire, impreuna cu parintii ei, in momentul in care turcii au navalit in sfanta biserica.

Sfintii Martiri Rafael (Rafail), Irina si Nicolae l-au marturisit pe Hristos, dandu-si viata pentru credinta, acum mai bine de 500 de ani, pe Colina Karyes, insa ei sunt socotiti drept sfinti ai secolului nostru. Aceasta se datoreaza faptului ca abia in perioada anilor 1959-1962, ei au inceput sa apara, fie in vis, fie in rugaciune, anumitor crestini cu viata aleasa.

O, fericita treime a vestitilor Mucenici ai lui Hristos, Rafail, Nicolae si Irina, aduceti pururea rugaciuni pentru noi Sfintei Treimi, pentru ca sa dobandim mostenirea cea de sus noi, cei ce strigam: Aliluia !

Sfintii Martiri Rafail si Nicolae de pe Colina Karyes

Sfantul Rafail - Rafael s-a nascut in satul Milos, provincia Itachi - Itaca. Parintii sai, Dionisie si Maria Lascaridis, i-au dat numele de Gheorghe. Dupa ce a terminat scoala, in satul natal, tanarul Gheorghe a plecat in Mistra, spre a studia medicina si filosofia. Dupa ce termina studiile, Gheorghe se inroleaza in armata bizantina. Viitorul sfant va ajunge ofiter, vestminte in care va si aparea inaintea unor oameni cu viata aleasa, mai tarziu.

Dupa lupta de la Varna, cand turcii cei pagani i-au infrant pe crestini, tanarul Gheorghe va simti un dor din ce in ce mai puternic pentru viata monahala. Astfel, el va imbraca vestmintele calugariei la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Macedonia. Aici, vreme de trei ani, el va ucenici pe langa batranul Ioan, mare pustnic al zonei. In aceasta perioada, el este tuns in monahism, cu numele de Rafail - Rafael, si hirotonit ieromonah. Intorcandu-se in Grecia, sfantul va merge la Atena, unde va sluji la Biserica Sfantul Dimitrie Lombardiani.

Sfantul Rafail si Sfantul Nicolae din Karyes

In anul 1449, sfantul Rafail va participa la incoronarea imparatului bizantin Constantin Paleologul, in Constantinopol. Vechi prieten cu acesta, de pe vremea cand acesta indeplinea functia de ofiter in armata bizantina, imparatul il va opri pe Rafail la catedrala imperiala, unde il va aseza in postul de protosinghel.

Patriarhul de Constantinopol il va randui arhimandrit, iar mai apoi il va trimite, drept misionar, in Franta (Morlaix si Paris). Cu aceasta ocazie, sfantul Rafail se va imprieteni cu viitorul diacon, Nicolae. Nicolae era fiul unui notar din Tesalonic. De aici, el va pleca la Paris, spre a studia, insa intalnirea cu Sfantul Rafail il va face sa renunte la studii si sa imbratiseze calea Bisericii. Datorita vietii sfinte a lui Rafail, tanarul Nicolae va renunta la studiile universitare si il va urma pe sfant in Constantinopol. Aici, el va fi randuit diacon.

Intr-o zi de 12 decembrie, cand se facea praznuirea Sfantului Spiridon, imparatul i-a chemat pe toti in catedrala imperiala, spre a sluji Sfanta Litrughie. Din cauza ca la slujba era prezent si reprezentantul papei, cardinalul Isidor, Sfantul Rafail nu a mai venit. Pentru aceasta, imparatul Constantin il va exila pe sfant in insula Enos, impreuna cu ucenicul sau, diaconul Nicolae.

In aceasta vreme, capitala bizantina va fi asediata de musulmanii lui Mahomed. Sfintii vor merge mai intai in Macedonia, iar dupa caderea Constantinopolului, ei vor pleca la Alexandropolis. De aici, ei vor ajunge, in sfarsit, in insula Lesvos, care pe atunci nu era ocupata inca de turci. Sfintii vor merge la Manastirea de pe Colina Karyes, locas refacut de Melpomena.

In manastirea de pe colina Karyes mai traiau decat doi barbati, calugarul Ruvim si Achindin, fiul celei care a ctitorit biserica. Murind staretul manastirii, Ignatie, cei doi il vor alege staret pe Sfantul Rafail.

In luna septembrie 1462, satul Thermis a fost invadat de turci. La numai un an distanta, in luna aprilie, dupa o rascoala a crestinilor asupriti, tradati de catolici, armatele turcilor au distrus mare parte din localitate. Cautandu-i pe cei refugiati in munti si pesteri, turcii au ajuns si la manastirea de pe Colina Karyes. Instigati de medicul neamt Schweitzer, care le-a spus ca monahii i-au ajutat pe refugiati, otomanii au distrus manastirea.

In Sfanta si Marea Joi, Sfintii Rafail si Nicolae au savarsit Sfanta Liturghie, au inchis  in cripta manastirii toate odoarele sfinte, cateva icoane, vesmintele si pomelnicul cu calugarii pomeniti la ultima Liturghie. A doua zi, in Vinerea Mare, chiar in vremea slujbei Prohodului, turcii au navalit in biserica. De vineri si pana marti, in Saptamana Luminata, turcii i-au chinuit neincetat pe calugari. Interogati mai intai de medicul german Schweitzer, calugarii au fost mai apoi supusi la chinuri groaznice.

Sfantul Rafail a fost lovit peste maini cu patul unei pusti pana ce i-au paralizat. Mai apoi, el a fost lovit peste tot trupul, tarat pe pamant, strapuns cu lancile de mai multe ori, iar in cele din urma taiat cu fierastraul prin gura. Sfantul Nicolae a murit de o durere a inimii, pe care a simtit-o vazand cum turcii il chinuiau salbatic pe Sfantul Rafail. Dupa omorarea si ultimului calugar din manastire, acesteia i s-a dat foc.

Sfanta Irina, fecioara din Thermi

Sfanta Irina fecioara era fata primarului din satul Thermi. Parintii ei, Vasile si Maria, au crescut-o in dreapta credinta, dimpreuna cu fratele ei, numit tot Rafail. Credincioasa familie s-a aflat adunata in biserica, la Sfintele slujbe, chiar in momentul in care paganii au atacat manastirea.

Sfintii Rafail, Nicolae si Irina de pe Colina Karyes

Sfanta Irina din Karyes a suferit chinuri cumplite din partea turcilor. Mai intai, sfintei i s-a taiat o mana, pe care nenorocitii pagani au aruncat-o in fata parintilor sai, iar mai apoi i s-a mai taiat si un picior. Nesaturati de otrava raului, turcii au turnat in gura fetei apa clopotita, iar mai pe urma i-au dat foc, intr-un vas mare de lut. Acest vas al muceniciei se afla astazi in manastirea de pe colina Karyes.

Fratele sfintei a fost aruncat la pamant si calcat in picioare. Mama copiilor a murit de durerea inimii, vazandu-si copiii chinuiti cu o salbaticie diavoleasca. Tatalui sfintei i s-au taiat nasul, urechile, organele genitale, i-au fost scosi ochii, iar in cele din urma el a fost injunghiat. Tot asa a fost chinuit si invatatorul satului, Teodor.

Trupurile sfintilor au fost inmormantate de catre monahul Stavros, impreuna cu preotul Sava, cu Achindin si cu alti cativa crestini din sat, coborati din munti. Sfantul Rafail a fost inmormantat in interiorul bisericii, iar ceilalti in curtea manastirii, aproape de biserica.

Sfintele lor Moaste au fost descoperite abia peste 500 de ani, iar descoperirea lor s-a facut chiar sub indrumarea sfintilor mucenici. Ei s-au aratat in vise sau vedenii unor oameni credinciosi carora le-au descoperit mucenicia lor, dar si locul unde trebuiau sa sape, ca sa gaseasca urme ale sfintei manastiri.

O, fericita treime a vestitilor Mucenici ai lui Hristos, Rafail, Nicolae si Irina, aduceti pururea rugaciuni pentru noi Sfintei Treimi, pentru ca sa dobandim mostenirea cea de sus noi, cei ce strigam: Aliluia !

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2016

Vizualizari: 16120

Voteaza:

Sfintii Rafail, Irina si Nicolae 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact