Manastirea Sfantul Rafail - Colina Karyes

Manastirea Sfantul Rafail - Colina Karyes Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Rafail este o manastire ortodoxa de pe insula Lesbos. Asezata la o distanta de numai 12 kilometri inspre nord de Mytilene si alti trei kilometri vest de localitatea Thermi, manastirea adaposteste Moastele sfintilor martirizati in zona, de catre turci. Pe colina numita Karyes, la marginea localitatii Thermi, aflata in partea de rasarit a insulei, inconjurata de livezi de maslini, se afla Manastirea Sfantul Rafail.

In anul 1963, crestinii au pus bazele Manastirii Sfantul Rafail din Karyes, manastire cu viata de obste, ingrijita de 45 de maici. Aflarea a mai multe Sfinte Moaste a dus la rezidirea manastirii celei vechi, inchinate Maicii Domnului, iar la acea data aflata in ruina.

Descoperirea Moastelor sfintilor Rafail, Irina si Nicolae a avut loc dupa ce mai multi localnici au avut vise si vedenii, in care sfintii le vorbeau si le aratau locurile de pe colina. Potrivit acestora, in ziua de 9 aprilie 1463, turcii au chinuit si omorat pe toti calugarii din Manastirea Maicii Domnului, de pe colina.

Sfintii Rafail, Irina si Nicolae au trait in  insula greceasca Lesvos, in satul Thermi, la mica distanta de localitatea Mitilene. La numai un kilometru distanta de acest sat se afla colina numita "Karyes", cunoscuta si sub denumirea de "Calugarul".

Locul si-a luat numele de "Karyes" de la multimea ascetilor ce se retrageau si se nevoiau aici. O parte dintre acesti calugari sihastri au fost ucenici ai Sfantului Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Cel de-al doilea nume - Calugarul - a fost dat de catre locuitorii satului datorita unei minuni ce se petrecea, cu voia lui Dumnezeu, pe colina din apropiere. Astfel, multi dintre locuitori vedeau un calugar in vestminte clericale, avand in mana o cadelnita, care tamaia locul respectiv.

Manastirea Sfantul Rafail de pe Colina Karyes - scurt istoric

Manastirea Sfantul Rafail, desi poarta numele sfantului staret, este inchinata tuturor celor trei mari sfinti de pe Colina Karyes, anume: Rafail, Nicolae si Irina. Manastirea a fost zidita pe locul celei vechi, in interiorul bisericii pastrandu-se pana astazi mormantul Sfantului Rafail, ultimul staret al Manastirii Maicii Domnului.

Istoria manastirii cunoaste trei mari perioade de timp: din secolul al X-lea si pana in anul 1235, cand ansamblul monahal este distrus de catre pirati, ultima stareta fiind maica Olimpia; din anul 1433 si pana in anul 1463, cand turcii otomani vor distruge manastirea pentru a doua oara, ultimul staret fiind Sfantul Rafail; din anul 1962 si pana astazi.

Colina Sfintilor, cum este denumit astazi locul, a fost inca din vechime loc de nevointe monahale. Astfel, aici a existat o manastire de calugari, iar mai apoi una de maici. In data de 11 mai 1235, localitatea a fost pradata de catre pirati, iar manastirea distrusa. Maicile din manastire, in numar de 30, au avut mult de suferit de pe urma cruzimii paganilor. Maica Olimpiada a primit moarte martirica. Dupa aceasta data, locul a ramas ruinat.

Abia in anul 1433, manastirea cea paraginita va fi reconditionata si rezidita de catre o crestina din partile locului, pe numele ei Melpomena, impreuna cu familia ei. Odata cu reinfiintarea manastirii de pe colina Karyes, calugarii manastirii au deschis si un azil de batrani, cat si o cantina pentru saracii din zona.

Ultimul staret al manastirii de pe dealul Karyes a fost Sfantul Rafael (Rafail), martirizat de catre paganii turci, in anul 1463. La aceasta data, manastirea a fost din nou distrusa, ea fiind incendiata in intregime.

Nu dupa mult timp, locul a ajuns in stapanirea turcilor. Colina Karyes a ajuns in mana unul turc pe nume Hasan. Pe colina se mai pastrau inca si atunci ruine ale vechii manastiri, dimpreuna cu o parte din biserica inchinata Maicii Domnului.

La o vreme randuita de Dumnezeu, in bisericuta darapanata au inceput sa aiba loc anumite semne dumnezeisti: o lumina minunata inunda locul, clopote inexistenta incepeau sa bata, iar toaca chema si ea la slujba. Aceste semne sunt marturisite de catre turci, iar nu de catre crestini, lucru ce intareste si mai mult veridicitatea lor. Pentru aceasta, stapanitorul colinei a ingaduit crestinilor din Thermis sa savarseasca Sfanta Liturghie, pe deal, in Martea din Saptamana Luminata.

Hasan va ceda colina unui var de-al sau, pe nume Arif. Tot necrestin, acesta din urma va lua o mare parte din pietrele bisericii ruinate si isi va construi o casa in localitatea Thermis. Din acel moment, Arif a inceput a vedea un calugar tamaind, fie prin casa lui, fie pe colina Karyes, in zona bisericii. Speriat de aceste intamplari, el si-a parasit proprietatea. In casa acestuia a locuit, pentru inca o vreme, grecul Ignatie Karaconstantin, impreuna cu familia sa dar, din pricina acelorasi aparitii vor parasi si ei casa.

In biserica de pe deal, unde era adesea vazut "calugarul", se savarsea Sfanta Liturghie numai o data pe an, anume Marti, in Saptamana Luminata. Nimeni nu mai stia de ce se facea aceasta, insa traditia deveni atat de puternica, incat ea nu putea fi parasita.

In anul 1922, populatia de origine greaca din Asia Mica a fost nevoita sa se retraga in teritoriile grecesti. Astfel, multi crestini, speriati de persecutiile turcilor, s-au refugiat in insula Lesvos - Lesbos. Sapte familii s-au adunat in casa cea veche din satul Thermi, care apartinuse turcului Arif. Casa avea deasupra usilor si ferestrelor bucati de marmura, frumos sculptate, care apartinusera unei biserici.

Una dintre familiile venite in aceasta casa era cea a crestinei Angheliki Marangos. Afland despre cele in legatura cu casa in care s-a mutat (aparitia unui "calugar"), Angheliki si-a spus in sine: "Oare nu cumva turcii au omorat un preot si l-au ingropat in aceasta casa?" In acea noapte, un calugar mare la trup i-a aparut in vis si i-a zis: "Angheliki, gandul care ti-a venit este adevarat. Turcii m-au omorat, dar nu m-au ingropat in aceasta casa. Va veni timpul cand vei afla cine sunt, povestea vietii mele şi unde sunt ingropat."

Angheliki Marangos a fagaduit Maicii Domnului ca, daca va putea intra in posesia Colinei Karyes, ea ii va rezidi biserica. Astfel, femeia si-a vazut rugaciunea indeplinita. Uitand de fagaduinta facuta, femeia a vietuit fara de grija, iar in cele din urma, a trecut la cele vesnice.

Abia in anul 1959, Constantin Marangos s-a aratat in vis urmasilor sai, amintindu-le de fagaduinta cea uitata. Astfel, in luna iulie a aceluiasi an, biserica a inceput a fi rezidita. In vremea rezidirii bisericii, Sfintii Rafail, Irina si Nicolae diaconul, le vor purta de grija si ii vor insoti cu o serie de minuni, printre care si aflarea sfintelor lor Moaste.

Sapand in podeaua bisericii, spre a nivela locul, muncitorii au dat peste o piatra slefuita, lunga si dreapta, care parea asezata voit in acea pozitie. Dand la o parte placa de piatra, s-a aflat trupul unui barbat, cu mainile incrucisate pe piept si cu capul separat de trup, precum si cu mandibula. La cap se afla o caramida cu trei cruci incrustate pe ea. Din trupul barbatului iesea un miros deosebit.

Un muncitor a luat osemintele, le-a pus intr-un sac si le-a asezat langa un maslin de langa biserica. Sfintele Moaste, necunoscute inca, au stat acolo vreme de cateva zile. Vrand mai apoi sa le ridice, muncitorul nu a mai putut urni sacul din loc. Abia dupa ce s-a inchinat, el a putut ridica sacul.

Sfintirea bisericutei inchinate Maicii Domnului a avut loc la data de 8 septembrie 1959. Moastele sfantului necunoscut au fost asezate in biserica, intr-o racla. O femeia grav bolnava, din localitatea Thermi, fiind purtata in rugaciune, de catre fiicele ei, in biserica de pe colina, a visat un calugar inalt, care i-a spus sa vine in biserica si sa se atinga de osemintele din racla. Apoi, calugarul i-a mai zis: "Osemintele care s-au gasit sunt ale mele." Femeia s-a vindecat.

In anul 1961, sfintii de pe colina Karyes le-au cerut credinciosilor sa darame biserica cea micuta, inchinata Maicii Domnului. Temandu-se ca nu cumva aceasta sa fie o inselare de la diavol, crestinii au intarziat mult hotararea. Mai apoi, vreme de cateva luni, insasi Maica Domnului le-a aparut unor credinciosi cu viata aleasa, intarind hotararea sfintilor. Unora, ea le-a zis: "Icoana este inauntru, in Altar, sub biserica." Anghel Rallis, constructorul bisericii, a zis ca daca asta este voia lui Dumnezeu, sa se darame biserica, spre a gasi o sfanta icoana, el insusi va rezidi mai apoi biserica.

Astfel, in data de 5 mai 1961 s-a savarsit ultima slujbe de priveghere in bisericuta de pe colina. Dupa slujba, biserica a inceput sa se zguduie, iar de sub Altar sa se auda un plans infundat, precum cel al unui copil. In vreme ce biserica se darama, in imediata apropiere a ei se ridica o alta, din lemn. Sfanta Irina le-a descoperit muncitorilor locul unde sa sape. Astfel, a iesit la lumina icoana Mantuitorului Pantocrator, aflata pe un engolpion din aur.

Sfintele Moaste ale sfintilor de pe Colina Karyes au fost aflate dupa mai bine de 500 de ani de la martirizarea lor. Alaturi de Moastele sfintilor Rafail, Nicolae si Irina, manastirea mai pastreaza si Moastele Sfintei Olimpiada, stareta primei manastiri, distrusa de pirati. Sfanta Olimpiada a murit in chinuri groaznice, pentru credinta ei in Hristos, fiind batuta in cuie pe o usa de lemn, apoi ingropata. Cuiele cu care sfanta a fost pironita au savarsit multe minuni, dupa aflarea Sfintelor Moaste.

Crestinilor le s-a mai arata, tot in rugaciune, si un loc in care se afla o galerie cu Aghiasma, undeva in curtea manastirii, sub un maslin batran. Galeria de Aghiasma a fost descoperita la data de 13 iunie 1961, la exact un an dupa descoperirea moastelor Sfantului Mucenic Nicolae. Apa curge direct din stanca, ea savarsind neincetat minuni si vindecari.

Lucrarile de constructie a Manastirii Sfantul Rafail au inceput in toamna anului 1961, iar reinfiintarea manastirii a inceput in anul 1962. Refacerea manastirii a inceput cu zidirea bisericii, pe ruinele celei vechi, iar mai apoi a continuat cu ridicarea chiliilor si a unei biserici inchinate Sfintei Maria Magdalena. Toate fondurile necesare lucrarilor s-au strans din donatii, atat de la institutii, cat si de la pelerini.

Astazi, ansamblul monahal cuprinde: biserica centrala, inchinata Sfantului Rafail; doua cladiri lungi, cu 30 de chilii, pentru maici, cat si alte camere auxiliare; un arhondaric foarte incapator, pentru cazarea pelerinilor; un muzeu, cu doua etaje, cu galerii de arta ale artistilor greci; o biserica inchinata Sfintei Maria Magdalena; o clopotnita impunatoare si un pangar bogat.

In galeria subterana se afla un paraclis, in care curge Aghiasma. Biserica manastirii se afla zidita pe doua nivele: la suprafata se afla mormantul Sfantului Rafail, cat si Moastele acestuia, iar dedesubt se afla Moastele Sfintilor Mucenici Nicolae si Irina. Icoana Sfantului Rafail, asezata deasupra sfintelor Moaste, este facatoare de minuni, mai multi crestini auzind, din ea, cantari dumnezeiesti. In biserica de jos se savarseste zilnic Sfanta Liturghie.

Manastirea Sfantul Rafail a fost deschisa si sfintita in data de 7 iunie 1969. Cu fonduri stranse de manastire, maicile au zidit "Biserica Sfantul Teodor Bizantinul", in sediul Armatei din Mytilene, cat si "Biserica Sfintii Rafail, Nicolae si Irina" din Cameroon, Africa. Manastirea ofera gazduire gratuita pelerinilor care doresc sa petreaca o noapte in rugaciune, langa Moastele sfintilor de pe Colina Karyes.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 8597

Voteaza:

Manastirea Sfantul Rafail - Colina Karyes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE