Karyes - Colina Sfintilor din insula Lesbos

Karyes - Colina Sfintilor din insula Lesbos Mareste imaginea.

Sfintii Rafail, Irina si Nicolae au trait in  insula greceasca Lesvos, in satul Thermi, la mica distanta de localitatea Mitilene. La numai un kilometru distanta de acest sat se afla colina numita "Karyes", cunoscuta si sub denumirea de "Calugarul".

Locul si-a luat numele de "Karyes" de la multimea ascetilor ce se retrageau si se nevoiau aici. O parte dintre acesti calugari sihastri au fost ucenici ai Sfantului Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Cel de-al doilea nume - Calugarul - a fost dat de catre locuitorii satului datorita unei minuni ce se petrecea, cu voia lui Dumnezeu, pe colina din apropiere. Astfel, multi dintre locuitori vedeau un calugar in vestminte clericale, avand in mana o cadelnita, care tamaia locul respectiv.

Karyes - Colina Sfintilor din Lesbos

Colina Sfintilor, cum este denumit astazi locul, a fost inca din vechime loc de nevointe monahale. Astfel, aici a existat o manastire de calugari, iar mai apoi una de maici. In data de 11 mai 1235, localitatea a fost pradata de catre pirati, iar manastirea distrusa. Maicile din manastire, in numar de 30, au avut mult de suferit de pe urma cruzimii paganilor. Maica Olimpiada a primit moarte martirica. Dupa aceasta data, locul a ramas ruinat.

 Karyes - colina sfintilor din Lesbos

Abia in anul 1433, manastirea cea paraginita va fi reconditionata si rezidita de catre o crestina din partile locului, pe numele ei Melpomena, impreuna cu familia ei. Odata cu reinfiintarea manastirii de pe colina Karyes, calugarii manastirii au deschis si un azil de batrani, cat si o cantina pentru saracii din zona.

Ultimul staret al manastirii de pe dealul Karyes a fost Sfantul Rafael (Rafail), martirizat de catre paganii turci, in anul 1463. La aceasta data, manastirea a fost din nou distrusa, ea fiind incendiata in intregime. Nu dupa mult timp, locul a ajuns in stapanirea turcilor.

Karyes - colina sfintilor din Lesbos

Colina Karyes a ajuns in mana unul turc pe nume Hasan. Pe colina se mai pastrau inca si atunci ruine ale vechii manastiri, dimpreuna cu o parte din biserica inchinata Maicii Domnului. Langa aceasta, un batran copac umbrea o parte din curtea pustiita.

La o vreme randuita de Dumnezeu, in bisericuta darapanata au inceput sa aiba loc anumite semne dumnezeisti: o lumina minunata inunda locul, clopote inexistenta incepeau sa bata, iar toaca chema si ea la slujba. Aceste semne sunt marturisite de catre turci, iar nu de catre crestini, lucru ce intareste si mai mult veridicitatea lor. Pentru aceasta, stapanitorul colinei a ingaduit crestinilor din Thermis sa savarseasca Sfanta Liturghie, pe deal, in Martea din Saptamana Luminata.

Karyes - colina sfintilor din Lesbos

Hasan va ceda colina unui var de-al sau, pe nume Arif. Tot necrestin, acesta din urma va lua o mare parte din pietrele bisericii ruinate si isi va construi o casa in localitatea Thermis. Din acel moment, Arif a inceput a vedea un calugar tamaind, fie prin casa lui, fie pe colina Karyes, in zona bisericii. Speriat de aceste intamplari, el si-a parasit proprietatea. In casa acestuia a locuit, pentru inca o vreme, grecul Ignatie Karaconstantin, impreuna cu familia sa dar, din pricina acelorasi aparitii vor parasi si ei casa.

In anul 1922 incep schimbarile de locuitori, intre Grecia si Turcia. Unii veneau, iar altii plecau. Cu aceasta ocazie, in casa zidita de Arif s-au mutut cateva familii de refugiati, printre care si cea a crestinei Angheliki Marangos. 

Sfantul Rafael si Sfantul Nicolae din Karyes - Lesbos

Afland despre cele in legatura cu casa in care s-a mutat, Angheliki si-a spus in sine: Oare nu cumva turcii au omorat un preot si l-au ingropat in aceasta casa? In acea noapte, un calugar mare la trup i-a aparut in vis si i-a zis: "Angheliki, gandul care ti-a venit este adevarat. Turcii m-au omorat, dar nu m-au ingropat in aceasta casa. Va veni timpul cand vei afla cine sunt, povestea vietii mele şi unde sunt ingropat."

In scurt timp, Angheliki Marangos va reusi sa cumpere casa, cat si colina Karyes, in urma unei fagaduinte facute Maicii Domnului, anume de a rezidi biserica de pe deal. In luna iunie a anului 1959, impreuna cu fiica si sotul ei, femeia va incepe rezidirea bisericii inchinate Maicii Domnului. In vremea zidirii bisericii, Sfintii Rafail, Irina si Nicolae diaconul, le vor purta de grija si ii vor insoti cu o serie de minuni, printre care si aflarea sfintelor lor Moaste.

Teodor Danalache

Sfintii de pe Colina Karyes - localitatea Thermi - insula Lesbos

 Karyes - colina sfintilor din Lesbos

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 6074

Voteaza:

Karyes - Colina Sfintilor din insula Lesbos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE