Sfintii Vitalis si Valeria din Milano

Sfintii Vitalis si Valeria din Milano Mareste imaginea.

Sfinţii Vitalis şi Valeria din Milano sunt cinstiti pe 28 aprilie - Italia, sec. I sau al ll-lea

In cetatea Ravenna, un medic pe nume Ursicinus a fost osândit la moarte pentru că era creştin. însă în momentul în care a vâzut eşafodul, s-a clătinat în hotărârea sa de a muri pentru Hristos. Prăbuşindu-i-se curajul, a fost pe punctul de a se lepăda, când un om pe nume Vitalis „a strigat la el, încurajându-l să arate bărbat în Hristos". Cuvintele cu putere ale lui Vitalis l-au umplut de râvnă sfântă pe Ursicinus, şi întărit astfel el a pătimit cu vitejie pentru Hristos, dându-şi sufletul său Domnului în sfânt martiriu, în data de 19 iunie.

Acest Vitalis era un cetăţean bogat, posibil un soldat, care se convertise la creştinism împreună cu soţia sa, Valeria. După ce l-a îmbărbătat pe martirul lui Hristos, Ursicinus, lui Vitalis i s-a poruncit să apară înaintea magistratului, pe nume Paulinus. Rămânând neclintit în credinţa sa în Hristos, Vitalis a fost chinuit pe un grătar, fiind apoi aruncat într-un puţ în care a fost îngropat cu pământ şi pietre. Renumita biserică San Vitale din Ravenna a fost clădită întru pomenirea sa, iar moaştele sale odihnesc acolo până în ziua de astăzi.

După moartea soţului ei, Valeria a fugit la Milano. Acolo însă a fost prinsă de către autorităţi, şi când a refuzat să mănânce carne din jertfele către idoli, a fost bătută atât de nemilos, încât a murit două zile mai târziu.

Este posibil ca Sfinţii Vitalis şi Valeria să fie părinţii celor doi gemeni pe nume Ghervasie şi Protasie, care au fost martirizaţi în Milano. Locul unde se aflau moaştele lor a fost descoperit într-un vis Sfântului Ambrozie, slăvitul arhiepiscop al cetăţii Milano (7 decembrie), în anul 386. Sfinţii Ghervasie şi Protasie sunt pomeniţi pe 14 octombrie în Biserica Răsăriteană, şi pe 19 iunie în Biserica Latină.

Fragment din cartea "CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI", Editura Sophia

Cumpara cartea "CĂSĂTORIA, CALE SPRE SFINŢENIE. VIEŢILE SFINŢILOR CĂSĂTORIŢI"

 

28 Aprilie 2022

Vizualizari: 198

Voteaza:

Sfintii Vitalis si Valeria din Milano 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE