Sfintii Apostoli Petru si Pavel - asemanari si deosebiri

Sfintii Apostoli Petru si Pavel - asemanari si deosebiri Mareste imaginea.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel - asemanari si deosebiri

In fiecare an, pe data de 29 iunie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero.

Sfantul Apostol Petru s-a nascut in Bethsaida, fiind fiul lui Iona. El a fost cel mai in varsta dintre toti Apostolii Mantuitorului. Petru era deja casatorit cand si-a inceput activitatea publica. Nu sunt mentiuni cu privire la sotia sa, desi din Epistola intai catre Corinteni 9, 5, se poate deduce ca aceasta il insotea in calatoriile lui misionare. Petru devine deseori purtatorul de cuvant al celorlalti apostoli. Chiar daca Iisus este descoperit ca Mesia de catre Sfantul Apostol Andrei (Ioan 1,41), lui Petru ii revine rolul  de a  afirma cu mai multa tarie acest lucru, fapt pentru care Mantuitorul il fericeste: "Fe­ricit esti, Simone, fiul lui Iona, ca nu trup si sange ti-a descoperit tie aceasta, ci Tatal meu cel din ceruri. Si eu iti spun tie, ca tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi biserica mea si portile iadului nu o vor birui pe dansa. Si-ti voi da tie cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant, va fi legat si in ceruri si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat si in ceruri" (Matei 16, 13-19). Piatra despre care se vorbeste aici este tocmai marturi­sirea divinitatii lui Iisus Hristos, divinitate pe care este zidita intreaga Biserica crestina.

Chiar daca a fost evidentiat de Hristos, el este cel care fluctueaza in credinta sa in Hristos, de la afirmare si pana la negare sau lepadare de El.

Dupa ce femeile mironosite vestesc invierea lui Hristos, Petru face parte din primii ucenici care au sosit la mormantul Mantuitorului. Sfantul Apostol Petru este unul din cei dintai Apostoli care savarseste o minune in numele lui Iisus (Fapte 3, 1-10); ii condamna pe Anania si Safira si iese in evidenta cu ocazia sinodului de la Ierusalim (Fapte 15, 7-11). Sfantul Petru dupa ce a fost chemat la apostolie a pro­povaduit Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia si s-a pogorat apoi pana la Roma. S-a savarsit la Roma, prin moarte martirica, alaturi de Sfantul Pavel, in timpul persecutiei neroniene. Dupa propria lui dorinta a fost rastignit cu capul in jos si a fost inmormantat pe dealul Vatican.

De la Sfantul Apostol Petru avem opt cuvantari pastrate in Faptele Apostolilor si doua epistole care ii poarta numele. Prima epistola a fost scrisa din Babilon (anul 63-64), iar a doua de la Roma in anul 67.

Sfantul Apostol Pavel, "Apostolul neamurilor", s-a nascut intr-o familie de evrei, descendenta din tribul lui Beniamin, in Tarsul Ciliciei si se numea Saul. Crescut si educat in traditia fariseica, si-a desavarsit educatia sub indrumarea vestitului rabin Gamaliei. Saul devine persecutor al crestinilor din zelul sau fata de religia parintilor sai. In drum spre Damasc, unde se indrepta pentru a-i aresta pe crestinii de acolo si a-i aduce la Ierusalim spre a fi judecati, Mantuitorul Iisus Hristos i se arata, invaluit de o lumina stralucitoare, atragandu-i atentia ca cei persecutati nu sunt doar crestinii, ci El insusi. In urma acestei descoperiri are loc schimbarea sa - din persecutor devine marturisitor al crestinismului. Este botezat de Anania, episcopul Damascului, schimbandu-i-se numele din Saul in Pavel.

Iata ce spune Sfantul Apostol Pavel despre sine: "Eu sunt barbat iudeu, nascut in Tarsul Chilichiei, dar am crescut in cetatea aceasta, la picioarele lui Gamaliel, invatand cu de-amaruntul legea parinteasca, plin fiind de ravna pentru Dumnezeu, precum sunteti si voi cu totii astazi. Ci eu am gonit chiar pana la moarte aceasta invatatura, legand si dand spre temnita barbati si femei, precum (poate) marturisi de mine si arhiereul si toata batranimea. Caci de la ei luand si carti catre frati m-am dus in Damasc, ca si pe cei de acolo sa-i aduca legati la Ierusalim, spre a fi pedepsiti. Ci s-a intamplat ca pe cand mergeam si ma apropiam de Damasc, pe la amiaza, fara de veste a stralucit impre­jurul meu o lumina mare din cer. Si am cazut la pamant si am auzit un glas zicandu-mi: Saule, Saule de ce ma prigonesti? Iar eu am raspuns: Cine esti Doamne? Si el a zis catre mine: Eu sunt Iisus Nazarineanul, pe care tu il prigonesti. Cei ce erau im­preuna cu mine, au vazut lumina, si s-au infricosat, dar glasul celui ce-mi vorbea mie nu l-au auzit. Atunci am zis: Ce sa fac, Doam­ne? Iar Domnul mi-a raspuns: Sculandu-te mergi in Damasc si acolo ti se va grai tie despre toate cate sunt randuite tie sa le faci.

Si fiindca de slava luminei aceleia nu vedeam, am mers la Damasc dus de mana de cei ce erau impreuna cu mine. Acolo un oarecare Anania barbat bine credincios dupa lege si cinstit de toti iudeii care locuiesc in Damasc, a venit la mine si stand langa mine, mi-a zis: Frate Saule, vezi iarasi! Si eu in clipa aceea am cautat spre el. Iar el a zis: Dumnezeul parintilor nostri te-a ales pe tine, ca sa cunosti voia si sa vezi pe Cel Drept si sa auzi glas din gura lui. Caci ii vei fi lui marturie inaintea tuturor oamenilor pentru cele ce ai vazut si ai auzit. Si acum ce mai astepti? Scoala-te si te boteaza si iti spala pacatele tale, chemand numele Dom­nului." (Fapte 22, 3-16). Si Saul a primit botezul, numindu-se de acum inainte Pavel.

Dupa o perioada de trei ani in Arabia, merge in Antiohia Siriei, de unde intreprinde cele trei calatorii misionare - in Cipru, Asia Mica, Pamfilia, Frigia, Galatia, Macedonia, Tesalia si Ahaia (Grecia) - dupa care urmeaza captivitatea sa din Cezareea si Roma din anii 61-63. A fost martirizat in timpul imparatului Nero prin decapitare, ca cetatean roman, in acelasi timp cu Petru.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel - asemanari si deosebiri

Incercand acum sa facem o comparatie intre Sfantul Apostol Petru si Sfantul Apostol Pavel, vom gasi urmatoarele deosebiri si asemanari:

Daca Sfantul Apostol Petru a fost primul chemat la apostolie, Sfantul Apostol Pavel a fost cel din urma chemat la indeplinirea acestei slujbe dumnezeiesti. Daca Sfantul Apostol Petru a fost nedespartit de Iisus Hristos in tot timpul cat Mantuitorul a propovaduit Evan­ghelia in mijlocul lumii, Sfantul Apostol Pavel nu L-a cunoscut si nu L-a intalnit niciodata fata catre fata pe Mantuitorul, atata vreme cat El a trait in mijlocul oamenilor. Daca Sfantul Apostol Petru a fost ales si chemat la apostolie din lumea oamenilor simpli si saraci - el fiind pes­car de meserie - Sfantul Apostol Pavel a fost, dintre toti, omul de cea mai inalta cultura, dobandita de la Gamaliil, invatatul vremii si de la alti dascali mari din timpul acela.

Fariseii convertiti la crestinism doreau sa impuna prescriptiile legii mozaice tuturor crestinilor. Astfel, Hristos era transformat intr-un simplu pretext pentru convertirea la iudaism. Apostolul Petru oscila intre intronarea ritualismului mozaic, cand se afla in prezenta crestinilor proveniti dintre iudei, si relativizarea acestuia, cand se afla in compania crestinilor proveniti dintre pagani. In acest caz, Apostolul Pavel il „infrunta” pe Petru. (Gal. 2, 9).

Rezolvarea acestei probleme s-a facut la sinodul apostolic, tinut in anul 50 la Ierusalim. In cadrul acestui sinod s-a hotarat si neobligativitatea Legii Vechi a taierii imprejur.

A.C.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2022

Vizualizari: 8568

Voteaza:

Sfintii Apostoli Petru si Pavel - asemanari si deosebiri 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE