Ceasul al saselea

Ceasul al saselea Mareste imaginea.

Veniti sa ne inchinam. (de 3 ori).

Psalmul 53

Dumnezeule, intru numele Tau mantuieste-ma si intru puterea Ta ma judeca.

Dumnezeule, auzi rugaciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele. Ca strainii s-au ridicat impotriva mea si cei tari au cautat sufletul meu si n-au pus pe Dumnezeu inaintea lor. Ca iata, Dumnezeu ajuta mie si Domnul este sprijinitorul sufletului meu. Intoarce-va cele rele vrajmasilor mei; cu adevarul Tau ii vei pierde pe ei. De bunavoie voi jertfi Tie; lauda-voi numele Tau, Doamne, ca este bun, ca din tot necazul m-ai izbavit si spre vrajmasii mei a privit ochiul meu.

Psalmul 54

Auzi, Dumnezeule, rugaciunea mea si nu trece cu vederea ruga mea. Ia aminte spre mine si ma asculta; mahnitu-m-am intru nelinistea mea si m-am tulburat de glasul vrajmasului si de necazul pacatosului. Ca a abatut asupra mea faradelege si intru manie m-a vrajmasit. Inima mea s-a tulburat intru mine si frica mortii a cazut peste mine; teama si cutremur au venit asupra mea si m-a acoperit intunericul. Si am zis: "Cine-mi va da mie aripi ca de porumbel, ca sa zbor si sa ma odihnesc?" Iata m-as indeparta fugind si m-as salaslui in pustie. Asteptat-am pe Dumnezeu, Cel ce ma mantuieste de putinatatea sufletului si de vifor. Nimiceste-i, Doamne, si imparte limbile lor ca am vazut faradelege si dezbinare in cetate. Ziua si noaptea o va inconjura pe ea peste zidurile ei; faradelege si osteneala in mijlocul ei si nedreptate; si n-a lipsit din ulitele ei camata si viclesug. Ca de m-ar fi ocarat vrajmasul, as fi rabdat, si daca cel ce ma uraste s-ar fi falit impotriva mea, m-as fi ascuns de el. Iar tu, omule, asemenea mie, capetenia mea si cunoscutul meu, care impreuna cu mine te-ai indulcit de mancari, in casa lui Dumnezeu am umblat in acelasi gand! Sa vina moartea peste ei si sa se coboare in iad de vii, ca viclesug este in locasurile lor, in mijlocul lor. Iar eu, catre Dumnezeu am strigat si Domnul m-a auzit pe mine. Seara si dimineata si la amiezi spune-voi, voi vesti si va auzi glasul meu. Izbavi-va cu pace sufletul meu de cei ce se apropie de mine, ca multi erau impotriva mea. Auzi-va Dumnezeu si-i va smeri pe ei, Cel ce este mai inainte de veci. Ca nu este in ei indreptare si nu s-au temut de Dumnezeu. Intins-au mainile lor impotriva aliatilor lor, intinat-au legamantul Lui. Risipiti au fost de mania fetei Lui si s-au apropiat inimile lor; muiatu-s-au cuvintele lor mai mult decat untdelemnul, dar ele sunt sageti. Arunca spre Domnul grija ta, si El te va hrani; nu va da in veac clatinare dreptului. Iar Tu, Dumnezeule, ii vei cobori pe ei in groapa stricaciunii. Barbatii varsatori de sange si vicleni nu vor ajunge la jumatatea zilelor lor; iar eu voi nadajdui spre Tine, Doamne.

Psalmul 90

Cel ce locuieste in ajutorul Celui Preainalt, intru acoperamantul Dumnezeului cerului se va salaslui. Va zice Domnului : "Sprijinitorul meu esti si scaparea mea; Dumnezeul meu, voi nadajdui spre Dansul". Ca El te va izbavi din cursa vanatorilor si de cuvantul tulburator. Cu spatele te va umbri pe tine si sub aripile Lui vei nadajdui; ca o arma te va inconjura adevarul Lui. Nu te vei teme, de frica de noapte, de sageata ce zboara ziua, de lucrul ce umbla in intuneric, de molima ce bantuie intru amiaza. Cadea-vor dinspre latura ta o mie si zece mii de-a dreapta ta, dar de tine nu se vor apropia. Insa cu ochii tai vei privi si rasplatirea pacatosilor vei vedea. Pentru ca pe Domnul, nadejdea mea, pe Cel Preainalt L-ai pus scapare tie. Nu vor veni catre tine rele si bataie nu se va apropia de locasul tau. Ca ingerilor Sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca in toate caile tale. Pe maini te vor inalta ca nu cumva sa impiedici de piatra piciorul tau. Peste aspida si vasilisc vei pasi si vei calca peste leu si peste balaur. "Ca spre Mine a nadajduit si-l voi izbavi pe el, zice Domnul; il voi acoperi pe el, ca a cunoscut numele Meu. Striga-va catre Mine si-l voi auzi pe el; cu dansul sunt in necaz si-l voi scoate pe el si-l voi slavi. Cu lungime de zile il voi umple pe el, si-i voi arata lui mantuirea Mea".

Slava. Si acum. Aliluia (de 3 ori).

De se canta: Dumnezeu este Domnul., se zice troparul sfantului ce se va intampla. Slava. Si acum. Neavand indrazneala. (vezi mai jos). Iar de este Aliluia, se canta troparul acesta, glasul al 2-lea:

Cel ce in ziua si in ceasul al saselea pe Cruce ai pironit pacatul, cel cu indrazneala, facut de Adam in rai, si zapisul gresealelor noastre rupe-l, Hristoase Dumnezeule, si ne mantuieste pe noi.

In acest timp, se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri care urmeaza:

Stih 1: Auzi, Dumnezeule, glasul meu si nu trece cu vederea rugaciunea mea.

Stih 2: Eu catre Dumnezeu am strigat si Domnul m-a auzit pe mine.

Slava. Si acum., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Neavand indrazneala pentru pacatele noastre cele multe, tu, pe Cel ce S-a nascut din tine roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca mult poate rugaciunea Maicii spre imblanzirea Stapanului. Nu trece cu vederea rugaciunile pacatosilor Preacurata, ca Milostiv este si poate sa mantuiasca, Cel ce a voit a patimi pentru noi.

In Postul Mare aici se canta, din triod, troparul profetiei, Slava. Si acum. acelasi tropar, apoi se citeste Paremia, tot de acolo, si se continua cu troparul urmator:

Degrab sa ne intampine pe noi indurarile Tale, Doamne, ca am saracit foarte. Ajuta noua Dumnezeule, Mantuitorul nostru, pentru slava numelui Tau. Doamne, izbaveste-ne pe noi si curateste pacatele noastre pentru numele Tau.

Sfinte Dumnezeule. Preasfanta Treime. Tatal nostru.

De nu este Postul Mare, se zice condacul sfantului ce se va intampla. Iar de este Post, se zic troparele acestea, pe glasul al 2-lea:

Mantuire ai lucrat in mijlocul pamantului, Hristoase Dumnezeule; pe Cruce ai intins preacurate mainile Tale, adunand toate neamurile cele ce striga: Doamne, slava Tie.

Slava.

Preacuratului Tau chip ne inchinam, Bunule, cerand iertare gresealelor noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe Cruce, ca sa izbavesti din robia vrajmasului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceea, cu multumire strigam Tie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mantuitorul nostru, Cel ce ai venit sa mantuiesti lumea.

Si acum., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne pe noi de milostivire, Nascatoare de Dumnezeu. Cauta spre poporul cel pacatos si arata, ca totdeauna, puterea ta. Ca intru tine nadajduind, strigam tie: "Bucura-te" , ca si oarecand Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup.

Troparele de mai sus se zic luni, marti si joi; iar miercuri si vineri se zice acest tropar al Crucii si al Nascatoarei de Dumnezeu, pe acelasi glas:


Preamarita esti, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Laudamu-te pe tine, ca prin Crucea Fiului tau s-a surpat iadul si moartea s-a omorat si cei morti ne-am sculat si vietii ne-am invrednicit; raiul am luat, desfatarea cea de demult. Pentru aceasta multumind, slavim ca pe Cel puternic, pe Hristos Dumnezeul nostru si singurul mult-Milostiv.

Apoi Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce in toata vremea. (cauta la Miezonoptica din toate zilele), Doamne miluieste (de 3 ori), Slava. Si acum. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii. Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi.

Iar de este Postul Mare, se zice rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si Stapanul vietii mele., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Iar daca se citesc Mijloceasurile, in loc de rugaciunea de mai jos: Dumnezeule si Doamne al puterilor., se zice rugaciunea: Stapane Dumnezeule, Parinte atotputernice. (cauta la Miezonoptica din toate zilele).

Iar cand nu este nici Post si nici nu se citesc Mijloceasurile, se zice aceasta

Rugaciune a Marelui Vasile

Dumnezeule si Doamne al Puterilor si Ziditor a toata faptura, Care, pentru milostivirea milei Tale celei neasemanate, pe Unul-Nascut Fiul Tau, pe Domnul nostru Iisus Hristos L-ai trimis spre mantuirea neamului nostru si, prin cinstita Crucea Lui, zapisul pacatelor noastre L-ai rupt si ai biruit intru Dansul stapaniile si puterile intunericului; Insuti Stapane, Iubitorule de oameni, primeste aceste rugaciuni de multumire si de cerere ale noastre, ale pacatosilor, si ne izbaveste pe noi de toata caderea in pacat cea de tot pierzatoare si intunecata si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti care cauta sa ne faca rau. Patrunde cu frica Ta trupurile noastre si nu pleca inimile noastre spre cuvinte sau ganduri rele, ci cu dorirea Ta hraneste sufletele noastre. Ca spre Tine totdeauna cautand si cu lumina cea de la Tine povatuiti fiind, la Tine, Lumina cea neapropiata si pururea fiitoare privind, neincetata marturisire si multumire Tie sa inaltam, Tatalui celui fara de inceput, impreuna Unuia-Nascut Fiului Tau si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sfarsitul Ceasului al saselea.

Daca s-a cantat: Dumnezeu este Domnul. se citeste Obednita.

Iar de este Aliluia, aceasta se citeste dupa Ceasul al noualea.

 

.

09 Noiembrie 2005

Vizualizari: 5479

Voteaza:

Ceasul al saselea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE