
Sfanta Copie este un obiect liturgic sfintit, pe care preotul il foloseste in cadrul Proscomidiei, pentru pregatirea darurilor de paine si vin, in vederea prefacerii lor in Trupul si Sangele Mantuitorului, in cadrul Sfintei Liturghii. Astfel, cu ajutorul Sfintei Copii, preotul taie prescurile necesare Sfintei Taine.
Molitfelnicul, carte intrebuintata de slujitorii Sfintelor Altare, cuprinde o randuiala speciala care necesita folosirea Sfintei Copii, numita: "Randuiala cand se face cruce cu Sfanta Copie, la patima vreunei boli." Dupa cate am vazut, de obicei, aceasta randuiala insoteste rugaciunile de dezlegare si molitfele impotriva diavolului. In special, preotii batrani obisnuiesc sa savarseasca aceasta scurta randuiala, in prezent ea fiind prea putin cunoscuta de credinciosi.
Randuiala speciala cu Sfanta Copie
Sfanta Copie este un cutit in forma de sulita, cu doua taisuri. Numele acesteia vine, fie din limba slavona, de la cuvantul "kopiie", care inseamna "sulita" (la randul sau, cuvantul slavon se trage de la un altul, "kopati", care inseamna "a taia"), fie din limba greaca, de la cuvantul "kopis", care inseamna "cutit".
Din punct de vedere simbolic, Sfanta Copie simbolizeaza sulita cu care a fost impuns Mantuitorul, dupa ce a murit pe Cruce, dupa cum citim in Evanghelie: "Venind ostasii la Iisus, daca au vazut ca deja murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor. Ci unul din ostasi, cu sulita, a impuns coasta Lui si indata a iesit sange si apa. Si cel ce a vazut, a marturisit si marturia lui e adevarata" (Ioan 19, 33-35).
Pe langa rolul practic si semnificatia simbolica a Sfintei Copii, aflata in permanenta legatura cu Jertfa Mantuitorului, ea nu apare folosita in nici un alt scop. Doar scurta randuiala din Molitfelnic aminteste de folosirea Sfintei Copii in afara rugaciunilor de la Proscomidie.
Deoarece randuiala din Molitfelnic nu este insotita de nici o lamurire privind modul in care trebuie folosita Sfanta Copie, aceasta randuiala nu este larg raspandita, ea fiind savarsita astazi decat de acei preoti care au preluat-o, prin traditie, de la preotii inaintasi. Astfel, doar la preotii mai batrani am vazut savarsirea acestei randuieli speciale, aproape intotdeauna ea insotind rugaciuni de dezlegare si molitfe impotriva diavolului.
Daca luam aminte la cuprinsul rugaciunilor din randuiala, adica la Psalmul 69 si la cele trei tropare scurte, vedem cum toate acestea cer lui Dumnezeu izbavire de lucrarile dusmanului diavol. In psalmul amintit, ne rugam, zicand: "Dumnezeule, spre ajutorul meu, ia aminte! Doamne, ca sa-mi ajuti mie, grabeste-Te. Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce cauta sufletul meu. Sa se intoarca inapoi si sa se rusineze cei ce imi graiesc mie rele!"
Troparele, care nu sunt niste rugaciuni tipice pentru bolnavi, amintesc numai de Patimile si Jertfa Mantuitorului. "Rastignindu-Te Tu, Hristoase, a pierit tirania si s-a calcat puterea dusmanului, ca nici inger, nici om, ci Tu Insuti, Doamne, ne-ai mantuit pe noi, marire Tie. / Rascumparatu-ne-ai pe noi din blestemul Legii cu scump Sangele Tau, pironindu-Te pe Cruce, si cu sulita impungandu-Te, nemurire ai izvorat oamenilor, Mantuitorul nostru, marire Tie. / Cu sulita in coasta Ta impungandu-Te, Hristoase al meu, ai eliberat de blestem pe cea plasmuita din coasta omeneasca, care se facu pricina de pierzare tuturor muritorilor."
Rugaciunea cu Sfanta Copie este raspandita mai ales in Rusia si Ucraina, unde, din pacate, au fost semnalate chiar si cazuri de inselaciune, asemanatoare celor cu "deschiderea cartii". Intr-una dintre cartile sale, teologul rus Serghie Bulgakov, aminteste despre aceasta randuiala speciala cu Sfanta Copie, oferind informatii care lipsesc din cartile de cult. Astfel, dupa ce savarseste Proscomidia, preotul slujitor citeste rugaciunile din randuiala insemnata in Molitfelnic, langa un vas cu apa curata, dupa care introduce copia in apa, binecuvantand-o in chipul Sfintei Cruci. Mai apoi, aceasta apa este data bolnavului, ca binecuvantare, spre tamaduire de boala.
La noi in tara nu am intalnit practica mentionata de Bulgakov, ci pe cea amintita mai sus, in care preotul rosteste "rugaciunea cu Copia" impreuna cu rugaciunile de dezlegare. Aceste randuieli speciale trebuie cautate (de credinciosi) si savarsite (de preoti) insa cu credinta si cu dragoste de Dumnezeu, iar nu ca pe ceva magic (de credinciosi) sau din pofta de castig material (de preoti).
Teodor Danalache
-
Legarea si dezlegarea credinciosilor
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.