Fundatia Bartolomeu a fost lansata ieri oficial


Fundatia Bartolomeu a fost lansata ieri oficial


Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu", al carei promotor este IPS Bartolemeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a fost lanstaa ieri oficial in cadrul unei gale care a avut loc la Teatru National din Cluj-Napoca. Fundatia are ca scop oferirea de burse tinerilor indiferent de etnie sau confesiune care dispun de mijloace materiale reduse, comitetul director fiind format din mitropolitul Clujului, rectorul UBB si staretul Manastirii Nicula.

La manifestare au luat parte zeci de personalitati ale vietii culturale, economice, politice si religioase, din Cluj, dar si din alte oarse ale Transilvania. IPS Bartolomeu Anania a explicat participantilor ceea ce la determinat sa faca o astfel de fundatie nu este numai de a ajuta un tanar sa aiba o cariera buna, frumoasa si fara griji, dar sI "in principiu, se presupune ca rasplata este sus in cer". "Deci faci bine pe pamant, te asteapta comoara sus in cer.

Ceea ce nu-i putin", a spus mitropolitul Albei Crisanei si Maramuresului. Inaltul ierarh ortodox a mai relatat ca a tinut sa faca o fundatie cu un astfel de obiectiv amintindu-si de anii copilariei, cand a fost elev incepand cu 1933 la Seminarul Central din Bucuresti si cand, din cauza situatiei materiale a parintilro care era la limita saraciei, nu avea decat o pereche de tenisi "cu fata de panza si talpa de cauciuc prinsa cu ata", o pereche de pantaloni-burlan si un veston scalciat. "Bursa este oferita tinerilor merituosi, selectionati prin concurs, si care vor putea studia la orice nivel, liceal, universitar, postuniversitar, in tara sau stranatate, in orice domeniu, umanist sau stiintific, fara sa treaca prin ce am trecut eu in primele patru clase de internat", a mai spus mitropolitul. Un alt exemplu dat de IPS Bartolomeu prin care un act de binefacere se poate revarsa asupra celui care-l face a o intamplare petrecuta in secolul trecut in Scotia, unde un taran sarac a salvat de la moarte un tanar fiu al unui nobil. Ca sa-l rasplateasca pentru fapta va, nobilul i-a asigurat fiului de taran nivelul de educatie al propriului fiu. "Fiul de taran era savantul Alexander Fleming, descoperitorul penicilinei, incununat cu premiul Nobel, iar fiul nobilului, care s-a imbolnavit si a fost salvat de la moarte de penicilina, era Winston Churchill. Ceea ce inseamna ca o binefacere se poate revarsa oricand asupra binefacatorului, chiar si aici, pe pamant", a mai spus IPS Bartolomeu.


Potrivit mitropolitului, principiul fundatiei este al lui Gojdu. "Capitalul patrimonial ramane intact, iar bursele se vor acorda numai din dobanzi", a spus IPS Bartolomeu. El a amintit trei personalitati romanesti care au fost bursieri ai Fundatiei "Gojdu", si anume inventatorul Traian Vuia, filosoful Lucian Blaga si teologul Dumitru Staniloae.
Suma initiala a Fundatie Bartolomeu este de 40.000 de euro, bani proveniti din vanzarea unei garsoniere a mitropolitului, situata in Bucuresti.

Rectorul Andrei Marga a precizat, cu ocazia lansarii Fundatiei Bartolomeu, ca si-a donat deja in contul fundatiei toate drepturile de autor pe care le-a obtinut in 2007 si le va sugera colegilor de la UBB sa dea cei 2 la suta din impozit.
Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a dat asigurari ca institutia pe care o reprezinta va sprijini cu toata forta fundatia. "Trebuie sa facem ceva, pentru ca Romania este pe primele locuri, daca nu pe primul loc in Europa la abandon scolar. 50 la suta din copii se nasc la tara si doi la suta au sansa sa faca studii universitare" a subliniat Haiduc.
Printrei cei care au pus umarul la infiintarea Fundatiei Bartolomeu se numara si chestorul Virgil Ardeleanu.

El a explicat ca a crescut la tara cu bunicii, oameni saraci, care i-au asigurat o educatie religioasa, precizand ca bucuriile si satisfactiile fiecaruia trebuie sa preia din necazurile si grijile celorlalti. Chestorul Ardelean a anuntat ca isi va dona in fiecare an salariul pe o luna Fundatiei Bartolomeu si spera aceeasta sa se dezvolte si sa poate demara infiintarea si a unui azil de batrani.

George Nicula

 

.

03 Februarie 2008

Vizualizari: 682

Voteaza:

Fundatia Bartolomeu a fost lansata ieri oficial 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE