Joi incepe la Bucuresti marele pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie


Joi incepe la Bucuresti marele pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie

Anul acesta, cu prilejul praznicelor Sfintilor Dimitrie Izvoratorul de Mir si Dimitrie cel Nou-Basarabov, din 26 si, respectiv 27 octombrie, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari care vor incepe joi 23 octombrie si se vor sfarsi marti 28 octombrie 2008, informeaza "Basilica".

Manifestarile vor debuta joi, la ora 10.00, pe Aeroportul International Henry Coanda, cand vor fi aduse din Grecia, cu avionul, moastele Sfantului Apostol Pavel. Moastele vor fi insotite de catre IPS Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania. La 10.

45, va incepe la Biserica Sfantul Spiridon Nou procesiunea "Calea Sfintilor", cand cinstitele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou si cele ale Sfintilor Constantin si Elena vor porni spre Catedrala Patriarhala, unde, la ora 11.00, se vor intalni in dreptul crucii de la poalele Dealului Patriarhiei cu cele ale Apostolului Pavel. Impreuna vor fi asezate sub baldachinul special amenajat, unde vor ramane spre venerare pana in seara de 28 octombrie 2008, urmand ca moastele Sfantului Pavel sa paraseasca Capitala Romaniei miercurea urmatoare.

Conferinte, sfinti noi si o resfintire

La ora 12.00, in Aula Magna "Teoctist-Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, va incepe conferinta cu tema "Sfantul Apostol Pavel, autor de scrieri biblice citite in Sfanta Liturghie", unde vor conferentia pr.prof.dr. Constantin Coman, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, si IPS Panteleimon.

Prezenta anul acesta a moastelor Sfantului Pavel in Romania se inscrie in  "Anul jubiliar 2008-Anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii" si Aniversarii a 2000 de ani de la nasterea Apostolului Neamurilor. Ziua de Duminica 26 octombrie va debuta la ora 8.30 cu slujba de resfintire a Catedralei Patriarhale, dupa amplele lucrari de reparatie si restaurare care s-au desfasurat anul acesta, la care vor participa membrii Sfantului Sinod si delegatia Patriarhiei Antiohiei, condusa de PS Ghattas Hazim, intrucat la sfintirea acestei biserici voivodale, in anul 1658, a participat si Patriarhul Macarie al Antiohiei. Ceremonia va continua cu Sfanta Liturghie, care se va incheia cu proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, a Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul, precum si a Sfantului Neagoe Basarab.  Ziua de luni 27 octombrie va debuta cu Sfanta Liturghie de la ora 9.00, urmata de momentul aniversar al implinirii unui an de activitate  a Centrului de presa "Basilica" al Patriarhiei Romane. Seara, la ora 18.00, se va desfasura prima editie a concursului  coral "Tineri, laudati pe Domnul", la care vor participa  13 formatii corale.

An jubiliar al Sfintei Scripturi

Marti 28 octombrie la 7.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca, iar de la ora 10.30 se va desfasura sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema "Anul 2008, an jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii", la finalul careia va fi vernisata expozitia de carte bisericeasca intitulata "Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie in viata poporului roman". In dupa-amiaza aceleiasi zile va fi sfintita fabrica de lumanari "Faclia" a Arhiepiscopiei Bucurestilor, din incinta Manastirii "Duminica Sfintilor Romani".

Saul, prigonitorul crestinilor, Pavel, propovaduitorul Adevarului lui Iisus

In anul 2005, un fragment din moastele Sfantului Apostol Pavel s-a aflat in tara noastra, pentru prima data in istoria Ortodoxiei romanesti. Insusi IPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, a condus atunci delegatia care a insotit racla cu sfintele odoare la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Persoana Sfantului Apostol Pavel este mai bine cunoscuta decat a celorlalti apostoli. Aceasta se datoreaza cartii "Faptele Apostolilor", scrise de ucenicul sau, doctorul Luca, si Epistolelor sale care ne procura informatii bogate despre viata si mai ales despre activitatea sa. Marele Apostol s-a nascut in localitatea Tars si a primit numele de Saul. El nu l-a cunoscut direct pe Mantuitorul Hristos. In timpul activitatii publice a Mantuitorului, Saul era rabin in Tars. Auzind de marea miscare produsa de predica Apostolilor, a venit la Ierusalim unde a devenit un temut persecutor al crestinilor. Participa la martiriul Sfantului Stefan, pazind hainele celor care-l loveau cu pietre pe mucenic. Chiar reusise aproape sa desfiinteze comunitatea din Ierusalim. Insa, pe drumul Damascului, ziua in amiaza mare, intr-o lumina stralucitoare i s-a aratat Iisus Hristos, zicandu-i: "Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?" Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: "Eu sunt Iisus, pe care tu Il prigonesti." (Fapte 9, 4-5) Orbit, uimit si profund schimbat, Saul este dus de insotitorii sai la Damasc, unde primeste botezul de la preotul Anania. Spre uimirea iudeilor, incepe sa predice ca "Iisus este fiul lui Dumnezeu". Pentru a nu fi ucis de acestia, fuge din Damasc in Arabia, unde, timp de trei ani, studiaza Sfanta Scriptura si mediteaza asupra crestinismului.

Dumitru Manolache

.

20 Octombrie 2008

Vizualizari: 781

Voteaza:

Joi incepe la Bucuresti marele pelerinaj la moastele Sfantului Dimitrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE