Mestesugari din toata tara, la Bucuresti


Peste 100 de mesteri populari din toate zonele etno-folclorice ale tarii au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la un Targ de vara organizat in Capitala. In cadrul evenimentului, mestesugarii au expus pictura naiva, obiecte de artizanat, tesaturi, masti traditionale, icoane pe lemn, pe sticla si piatra. Desi preturile exponatelor nu au fost foarte piperate, bucurestenii nu au dat navala. Cei mai multi s-au multumit sa priveasca, dar si sa-i intrebe pe artisti cate ceva despre mestesugul lor.

Viorel Marian are 42 de ani si a venit la targ din Falticeni, judetul Suceava.

Lucreaza linguri din lemn de plop sau de cires, masti din lemn de rachita si cruciulite sculptate. Sculpteaza alaturi de nevasta cate 14 ore pe zi. Din asta isi intretine intreaga familie. Pentru lingurile din lemn, foloseste motive traditionale romanesti: simboluri solare, dragobetele, ciclul vietii, lingura ingemanata.

Din nordul tarii, mai precis din Botiza, judetul Maramures, a sosit si Iulia Corau, tesatoare. Ea lucreaza covoare din lana, cu motive traditionale specifice zonei: biserica maramureseana, poarta din lemn, soarele. Culorile cu care vopseste lana sunt naturale, obtinute din plante. A invatat mestesugul de la strabunica ei, iar acum lucreaza cu fata, care i-a mostenit talentul si priceperea. (Gabriela Ples)

 

.

19 Iulie 2006

Vizualizari: 2613

Voteaza:

Mestesugari din toata tara, la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE