Osemintele tuturor fostilor mitropoliti care s-au aflat pe parcursul timpului in fruntea Mitropoliei Moldovei vor fi deshumate din actualele morminte si vor fi mutate sub fundatia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de la Iasi. Oasele vor fi depuse intr-o cripta special construita, la cativa metri sub fundatia Catedralei.
Ramasitele pamantesti ale tuturor mitropolitilor Moldovei vor fi adunate intr-o cripta speciala care se construieste sub Catedrala Mitropolitana de la Iasi. Initiativa apartine IPS Daniel Mitropolitul Moldovei. "La Mitropolie deja au fost aduse utilaje speciale de interventie in fundatie si s-a inceput lucrul.
Tezaurul de sub Catedrala
Cripta si muzeul vor fi construite in paralel cu lucrarile de consolidare a Catedralei, lucrari demarate in luna noiembrie si care au termen de finalizare cel mai devreme la jumatatea anului viitor. In prezent, la efectuarea primelor lucrari in fundatie, respectiv la sapaturile si forajele facute au acces doar cei din echipele de lucru, atent supravegheati permanent de oameni de incredere ai Mitropoliei.
Exista ipoteze privind posibilitatea unor descoperiri importante cu ocazia acestor sapaturi, dar nici un ierarh nu doreste sa discute despre acest subiect. In urma cu circa 20 de ani, in imediata apropiere a Catedralei a fost descoperit un adevarat tezaur, extrem de valoros atat din punct de vedere numismatic, cat si istoric, fiind gasite - ingropate la cativa metri sub pamant, de detinuti care lucrau la o fundatie - si manuscrise foarte vechi, alaturi de obiecte din aur si argint. Descoperirea a fost tinuta "la secret" de Securitate si puterea comunista de atunci si nu s-a mai amintit de ea. Reamintim ca ideea construirii unei catedrale mari, monumentale, la Iasi, apartine Mitropolitului Veniamin Costachi, care a dat un hrisov domnesc la 8 august 1826. Atunci au inceput lucrarile de proiectare si construire a noii biserici. S-a lucrat intre anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Freywald si Bucher, dar la un moment dat bolta centrala s-a prabusit si totul a fost abandonat pana in anul 1880.
Mitropolitul Iosif Naniescu a reluat constructia, cu sprijinul autoritatilor statului, iar lucrarile s-au incheiat in 1887. Tocmai din acest motiv exista o legenda care spune ca dupa prabusirea boltei, pentru ca totul sa poata fi terminat cu bine, ca in Mesterul Manole, in fundatie ar fi fost ingropat ceva foarte valoros. Arhitectul Alexandru Orascu, rectorul Universitatii Bucuresti, a refacut proiectul si s-a renuntat la cupola centrala. Pictura a fost realizata de maestrul Gheorghe Tatarascu si Mitropolia a fost sfintita la 23 aprilie 1887. A fost un eveniment national la care a luat parte si regele Carol I. Catedrala este construita in stilul arhitectonic inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene, iar elementele decorative sunt dominate de baroc.
Mitropolia a devenit un loc de pelerinaj dupa ce in anul 1889 a fost adusa, de la biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Catalin Coca
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.