Soc la Timisoara. Mitropolitul ortodox al Banatului s-a impartasit din acelasi potir cu catolicii


Soc la Timisoara. Mitropolitul ortodox al Banatului s-a impartasit din acelasi potir cu catolicii

Un fapt deosebit de grav, petrecut duminica trecuta la Timisoara, a tulburat inca o data apele in Biserica Ortodoxa Romana. Purtatorul de cuvant al Bisericii Greco-Catolice, pr. Cristian Terhes, a dat publicitatii un comunicat in care sustine ca IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-ar fi impartasit impreuna cu preotii greco-catolici si romano-catolici care participau la slujba de sfintire a unei biserici din Timisoara. Daca aceste afirmatii se dovedesc a fi adevarate, atunci inseamna ca ar fi pentru prima oara, de la anul 1700 incoace, cand canonul ortodox ar fi incalcat atat de grav de catre un inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.



Conform comunicatului, duminica 25 mai 2008, in municipiul de pe Bega a fost sfintita Biserica greco-catolica cu hramul "Sfanta Maria-Regina Pacii si a Unitatii". La eveniment au participat Excelenta Sa Monseniorul Francisco Javier Lozano, Nuntiul Apostolic in Romania, PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, zeci de preoti romani si straini, mii de credinciosi veniti din intreaga tara, autoritati locale, precum si IPS Nicolae, Mitropolitul ortodox al Banatului.

Trupul si Sangele Domnului, dintr-un potir catolic pentru un ortodox
Asa cum reiese din comunicatul amintit, martori oculari la Sfanta Liturghie, la momentul impartasaniei, spun ca "IPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa, Monseniorul Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Prea Sfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur".

O incalcare canonica mare cat Revolutia de la Timisoara
Evenimentul este considerat de greco-catolici o "adevarata minune. cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara. o deschidere intre cele doua Biserici Romanesti surori obtinuta prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor." Grava incalcare a canonului ortodox ne-a fost confirmata de catre preotul greco-catolic Ioan Chisarau, parohul bisericii in care s-a produs evenimentul, fara insa a ne da si alte detalii.

Mitropolitul neaga, dar Sfantul Sinod al BORii cere socoteala
IPS Nicolae, cu care am discutat, neaga insa acest lucru. Inalt Prea Sfintia Sa ne-a declarat: "Am fost alaturi de ei (greco-catolici si romano-catolici n.n), am participat la aceasta sfintire, dar nu m-am impartasit laolalta cu ei. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre".Situatia creata la Timisoara nu a trecut neobservata de Patriarhia Romana. Purtatorul de cuvant, pr. Constantin Stoica, a declarat pentru "Gardianul": "Patriarhia Romana nu cunoaste imprejurarea in care a avut loc acel moment si nici alte detalii in legatura cu acesta. La proxima sedinta a Sfantului Sinod al BOR, care va avea loc la inceputul lunii iulie a.c., IPS Mitropolit Nicolae va oferi lamuriri. In orice caz, Patriarhia Romana considera ca astfel de gesturi radicale ar putea sa nu contribuie la progresul dialogului teologic dintre cele doua Biserici, ci dimpotriva, la regresul acestuia."

Marele duhovnic Iustin Parvu ia atitudine impotriva sindicatelor din Biserica
Evenimentul de la Timisoara survine la scurta vreme dupa ce un alt fapt a tulburat linistea in cadrul Bisericii. Este vorba despre anuntul mai multor preoti ortodocsi ca s-au organizat intr-un sindicat. Fata de aceasta situatie, Mitropolia Olteniei a luat atitudine spunand ca "intre slujirea de preot si activitatea de tip sindical exista o structurala incompatibilitate, misiunea preotului fiind aceea de a uni pe oameni intre ei si cu Dumnezeu, in timp ce activitatea sindicala presupune confruntari si tendinte separatiste". Impotriva unei asemenea structuri in cadrul Bisericii s-a ridicat si parintele Iustin Parvu, unul dintre cei mai importanti duhovnici ai neamului romanesc. Prea Cuviosia Sa vede in aceasta actiune o tentativa de dezmembrare a unitatii noastre crestine, cu influente din afara Bisericii si din afara tarii. Marele duhovnic vorbeste despre "scaderea credibilitatii Bisericii in fata poporului" si pune degetul pe rana spunand: "Toate lucrurile acestea constituie o realitate dureroasa", iar referindu-se la preotii care neglijeaza treburile Bisericii, spune: "Pai, sigur nu-i merge parohia, daca el se face mare comerciant la Bucuresti, are magazine. si mai face si afaceri cu iazuri de peste si alte lucruri. Pai, cand crediciosul il vede pe preot ca alearga dupa toate astea, turma ce sa mai faca? Daca pastorul este alterat, sigur ca si coada se strica." Prea Cuviosia Sa cheama la unitate si la rezistenta impotriva actiunilor "eretice si sectare care cauta dezbinare".

Dumitru Manolache

.

28 Mai 2008

Vizualizari: 1992

Voteaza:

Soc la Timisoara. Mitropolitul ortodox al Banatului s-a impartasit din acelasi potir cu catolicii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE