Catedrala Neamului - cu sau fara concurs


Controversatul proiect de ridicare a Catedralei Neamului a ajuns deja intr-o noua etapa. Dupa ce a devenit o certitudine, catedrala primind de curnd terenul necesar situat pe dealul Arsenalului din spatele Palatului Parlamentului, se pune problema daca va exista sau nu un nou concurs asa cum s-a desfasurat pentru vechiul amplasament din Pta Alba Iulia. Pentru o abordare profesionista a subiectului am stat de vorba cu domnul serban Sturza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romnia.

Aceasta este o institutie similara cu Baroul Avocatilor din Romnia, avnd rolul de a conferi arhitectilor autorizatia de practica. În plus, orice institutie care doreste organizarea unui concurs legal de proiecte pentru ridicarea unei cladiri, trebuie sa apeleze la Ordinul Arhitectilor. serban Sturza considera ca un "concurs public aduce intotdeauna beneficii utilizatorului   si beneficiarului, pentru ca ofera in final mai multe idei si pentru ca da posibilitatea sa se aleaga, din bani publici, cea mai buna idee". Dintr-o discutie anterioara cu Episcopul Vicar Vicentiu Ploiesteanu (vezi ziarul Adevarul din 25 februarie a.c.) am vazut ca la nivel de Patriarhie exista oscilatii daca sa mai organizeze sau nu un concurs. La aceasta lipsa de transparenta a Bisericii Ortodoxe Romne (BOR) in privinta viitoarei catedrale patriarhale, serban Sturza ne-a raspuns: "Este explicabil, pentru ca se doreste finalizarea acestui proiect ct mai repede si din aceasta cauza intotdeauna se ridica discutii. Se considera ca vorba multa e saracia omului. În realitate aici e cu totul altceva. Este o problema care are si aspecte tehnice, dar si un rezultat care trebuie sa fie performant".

Din dialogul cu vicarul patriarhal a mai rezultat limpede ca exista simpatii si antipatii, oameni agreati si altii mai putin agreati, de aceea acesta a si lansat eventuala idee a unui concurs cu invitati. Replica dlui Sturza a venit prompt: "Mai exista si aceasta forma de concurs cu invitati si cteodata se practica. Tot ce pot sa va spun este ca Ordinul Arhitectilor din Romnia organizeaza, impreuna cu beneficiarul, concursurile de arhitectura. Nu-l organizeaza nici filialele, nici alte organizatii. Legislatia concursului de arhitectura este o legislatie internationala si da posibilitatea si altor concurenti, de oriunde, sa participe, inclusiv din afara tarii. Se merge pe niste formule care sunt unanim acceptate, iar Ordinul Arhitectilor nu are dreptul sa participe, pentru ca altfel s-ar naste un conflict de interese. Suntem neutri, exista un grup de lucru care aplica niste reguli, stabileste termene."

Aceasta graba stupefianta ne face sa ne intrebam ct de mult poate dura concursul, astfel inct beneficiarul este in stare sa-l eludeze sau aceasta este doar un pretext pentru inlaturarea unora? serban Sturza ne lamureste: "Din momentul in care se lanseaza, concursul poate sa dureze 5-6 luni. E o chestiune care se poate face bine si repede. Exista niste proceduri si intervale obligatorii care trebuie respectate. Din cte stim noi, BOR nu a prezentat pna acum nicio tema".

.

06 Martie 2006

Vizualizari: 1310

Voteaza:

Catedrala Neamului - cu sau fara concurs 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE