Icoanele, exclusiv material didactic

 

Simbolurile religioase, cum ar fi icoanele , pot fi afisate numai in cursul orelor de religie sau exclusiv in cadrul invatamantului religios. Aceasta este recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in urma petitiei lui Emil Moise, membru al unei asociatii   din Buzau, care apara libertatea de constiinta.


In baza acestei recomandari, Ministerul Educatiei trebuie sa elaboreze o norma interna pentru retragerea icoanelor din scoli. "Romania este un stat laic si trebuie sa-si manifeste neutralitatea fata de cult", a declarat Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD. El a mai adaugat ca MEC a informat consiliul ca nu isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in salile de curs, spunand ca este decizia comunitatii.

CNCD sustine ca MEC are totusi obligatia de a reglementa aceasta problema. "Prezenta icoanelor pe peretii salilor de curs exercita o presiune asemanatoare tablourilor cu Nicolae Ceausescu, prezente peste tot inainte de '89, si care impuneau o anumita atitudine", ne-a declarat Emil Moise. "Copilul meu este ortodox, a mai adaugat Moise, dar daca se va hotari vreodata sa schimbe confesiunea, va fi discriminat, iar eu lupt pentru egalitatea in sanse a copiilor, indiferent de confesiune".


O alta petitie, mai concreta, a lui Emil Moise, de a retrage icoanele dintr-o scoala din Buzau, a fost respinsa de CNCD, cu explicatia ca o instanta judecatoreasca deja se pronuntase impotriva. Victoria lui Moise nu va fi doar una partiala, caci petitia respinsa este acoperita totusi prin recomandarea CNCD catre MEC.


Pe masa de lucru a CNCD se mai afla o petitie care solicita interzicerea slujbelor de la fiecare deschidere de an scolar, pe motiv ca discrimineaza, asemenea icoanelor, scolarii atei sau de alta confesiune. Moise declara ca MEC este in pericol sa-si piarda autoritatea in scoli daca nu respecta recomandarea, dar presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, l-a mai temperat, precizand ca singurul lucru pe care legea il permite este ca orice parinte sa atace in instanta ministerul si sa apeleze chiar la CEDO, cu mari sanse de castig.

Salvati icoanele copiilor
Asociatia Civic Media se declara impotriva acestei initiative si a adresat o scrisoare deschisa catre CNCD, intitulata "Salvati icoanele copiilor", in care califica recomandarea catre CNCD tocmai ca un act de discriminare a copiilor din familiile ortodoxe sau catolice.

Reprezentantii cultelor cer respectarea Constitutiei
Am cerut parerea reprezentantilor principalelor culte din Romania. Unele sunt atinse direct de aceasta problema, altele, dimpotriva, neavand simboluri religioase expuse in spatiu public: "Daca este un abuz, abuzul are victime. si atunci, ne intrebam, cine are plangeri din partea victimelor in privinta acestui pretins abuz? Asta este esenta problemei. Religia in scoala este asociata cu prezenta simbolurilor religioase. Niciun elev nu este obligat sa faca religie la alta confesiune decat a lui. Daca nu vrea deloc religie, are libertatea sa refuze."

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului

"Recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii aduce atingere articolelor 29 si 30 din Constitutie. Este in contradictie cu legislatia europeana in domeniu. Pentru ca in Europa aceasta problema a libertatii religioase este lasata spre rezolvare comunitatii. In art. 26 din Conventia pentru Drepturile Omului a ONU se vorbeste de dreptul prioritar al parintilor de a alege felul educatiei pentru copiii lor. Icoanele sunt prezente in scoli in urma initiativei parintilor care au copii in scoala respectiva."
Pr. Costel Stoica - purtator de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane

"Tocmai aceasta hotarare care a fost adoptata astazi este o discriminare in sine pentru ca lezeaza simtamantul religios si apartenenta religioasa a majoritatii romanilor, fie ei catolici, ortodocsi sau greco-catolici."
Pr. Francisc Dobos - purtator de cuvant al Bisericii Catolice din Romania

"Pe noi, in principiu, nu ne deranjeaza anumite simboluri religioase si respectam convingerile fiecaruia. Consideram ca statul are dreptul ca in institutiile sale sa stabileasca regulile pe care le considera cele mai bune in privinta aceasta. Chiar daca noi nu avem nici cruce, nici icoane."
Emilian Niculescu - secretar al Bisericii Adventiste de Ziua a saptea din Romania

"Porunca islamica asta este: sa traiti in fratietate. De aceea respectam felul in care se inchina fiecare dintre cei de alta religie si respectam simbolurile acestora. Nu ne deranjeaza."
Osman Aziz - Hogea al Comunitatii Islamice din Bucuresti

Pro - icoane
"Atata vreme cat in Romania este promovat respectul fata de simbolurile altor religii, apreciem ca discriminatorie fata de cei 18.806.428 de crestin-ortodocsi ca si fata de cei peste 2.000.000 de crestini de alte confesiuni o eventuala decizie de eliminare a simbolurilor crestine din scolile publice"
Printre semnatari se numara: Academician Constantin Balaceanu Stolnici, Mariana Nicolesco, soprana, artist UNESCO pentru Pace, Dora Mezdrea, Muzeul National al Literaturii Romane, Mircea Ochinciuc, arhitect, Dr. Radu Varia, istoric de arta, prof. d1r. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, Liviu Cananau, University of Waterloo, Ontario, Canada, Dan Tanasa, secretar executiv, Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, prof. dr. Mihai Miron, publicist, Gabriel Giurgiu, jurnalist, Vartan Arachelin, scriitor, publicist, Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului.

Contra-icoanelor
"Acceptand simbolurile religioase, in cazul nostru apartinand religiei crestin-ortodoxe, unitatile publice isi asuma transmiterea inclusiv a valorilor de inferiorizare a femeilor practicate de religia respectiva"
Petitia privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant. Printre semnatari se numara: Doina Jela - Asociatia Jurnalistilor Independenti din Romania, Gabriel Andreescu - Centrul de Studii Internationale, Ioana Avadani - Centrul pentru Jurnalism Independent, Ion Bogdan Lefter, Mihaela Miroiu, Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a Presei, Renate Weber, Remus Cernea - Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, Romanita Iordache - ACCEPT, Ruxandra Costescu - membra Indymedia Romania; Roxana Tesiu - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Smaranda Enache - Liga Pro Europa, Dorina Nastase - Centrul Roman de Studii Globale.

Hardau paseaza decizia la parlament
"Personal nu am nimic cu prezenta icoanelor in scoli, dar in anumite institutii de invatamant cred ca s-a exagerat cu expozitii permanente de icoane. Nu cred intr-o masura generala pentru ca, de exemplu, Bihorul e diferit de Botosani in ceea ce priveste apartenenta populatiei la o religie", a declarat, pentru Adevarul, ministrul Mihail Hardau. Acesta a precizat ca decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind simbolurile religioase nu a fost inca emisa. "Dupa emiterea acesteia, avand in vedere importanta si caracterul special al deciziilor ce trebuie luate, cred ca e oportuna prezentarea documentului spre dezbaterea comisiilor de invatamant din Parlamentul Romaniei. Nu-mi pot aroga eu dreptul de a lua o decizie de unul singur, intrucat e o problema destul de complexa", a mai spus Hardau.

.

22 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2581

Voteaza:

Icoanele, exclusiv material didactic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact