Ortodoxia praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci

Sarbatoarea de astazi, Inaltarea Sfintei Cruci, este legata de un capitol important din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

In ajunul celui mai greu razboi, purtat cu tiranul crestinilor, Maxentiu, imparatul Constantin a avut o minunata viziune. Pe cer, la amiaza, a aparut o cruce formata din stele, insotita de inscriptia: "In hoc signe vinces". (Prin acest semn vei invinge!). Pentru a venera minunea aparitiei Sfintei Cruci pe cer, Imparatul Constantin a trimis-o pe mama sa, imparateasa Elena, la Ierusalim sa descopere crucea pe care a fost rastignit Iisus.

Misiunea a fost indeplinita cu succes. A fost demolat templul pagan, construit pe locul unde era ingropata Crucea lui Iisus. Dar in locul respectiv au fost gasite 3 cruci si o inscriptie: "Iisus Nazarineanul, regele iudeilor". Imparateasa a dus la locul sapaturilor o muribunda. Prin atingerea adevaratei cruci, ea s-a vindecat. Pentru a implini dorinta multimilor de credinciosi, imparateasa Elena a poruncit sa fie inaltata Crucea Mantuitorului la data de 14 septembrie 327. Pe locul unde a fost dezgropata Crucea Mantuitorului, imparatul Constantin a zidit o impresionanta Biserica a Invierii Domnului, pentru ca, in pietatea ortodoxa, venerarea Crucii este nedespartita de laudele Invierii, iar pe 14 septembrie 335, Crucea a fost inaltata din nou, implinindu-se dorintele miilor de credinciosi, prezenti la eveniment. Pentru intreaga crestinatate este o zi de post.

.

13 Septembrie 2005

Vizualizari: 1368

Voteaza:

Ortodoxia praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE