O delegatie armeana la nivel inalt se afla in Turcia pentru redeschiderea unei biserici armenesti ce dateaza de 1100 de ani. Guvernul de la Ankara a cheltuit 1,5 milioane de dolari cu restaurarea, initiativa fiind calificata de premierul turc Recep Tayyip Erdogan drept "un pas spre reimpacare". Gestul este unul istoric, avand in vedere ca cele doua tari nu au relatii diplomatice, iar frontiera comuna este inchisa din anii '90 de catre Turcia, care sprijinea Azerbaidjanul in disputa cu Armenia pe tema provinciei Nagorno-Karabakh. Animozitatea intre cele doua tari este insa mai veche si dateaza din 1915, de la masacrul in masa asupra armenilor, comis de turcii otomani, in timpul Primului Razboi Mondial. Armenii sustin ca 1,5 milioane de oameni au fost ucisi in genocid, prin masacre sistematice sau infometare.
Turcia nu este de acord cu definitia de genocid, recunoscuta ca atare de peste 20 de tari, diferite organisme internationale si multi istorici occidentali.
Din cauza desfiintarii punctelor de frontiera comune, oficialii armeni au fost nevoiti sa calatoreasca prin Istanbul sau Georgia. Localizata pe mica insula Akdamar de pe Lacul Van, biserica din gresie roz a suferit lucrari de renovare timp de 18 luni, fiind acum redeschisa ca muzeu. Delegatia de arhitecti, ingineri si arheologi armeni, compusa din 20 de persoane, este condusa de ministrul adjunct al culturii, Gagik Gyurjyan, care a declarat ca Turcia si Armenia ar putea derula si alte proiecte pe viitor, potrivit Agentiei de presa "Anatolia".
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.