17 ierarhi au resfintit catedrala episcopala din Galati


Particele din moastele Sf. Nectarie au fost donate Catedralei galatene.

Ieri a fost resfintita Catedrala episcopala din Galati, la acest eveniment a participat si ierarhul nostru IPS Andrei, care a fost insotit de Parintele Samuel Cristea, eclesiarhul catedralei din Alba Iulia.

La aceasta sarbatoare au participat 16 membrii ai Sfantului Sinod al BOR, IPS Efrem de Ydra, Spetses si Eghina - Grecia, precum si foarte multi preoti si credinciosi din intreaga tara.

Resfintirea Catedralei cu hramul "Sf.

Ierarh Nicolae si Sf. Apostol Andrei" s-a facut chiar la implinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelia si la 10 ani de la aducerea pentru prima oara, in Romania, a moastelor Sf. Apostol Andrei. Tot astazi au fost aduse la Galati si o parte din moastele Sf. Ierarh Nectarie.

Dintre ierarhii romani care au slujit ieri la Sfanta Liturghie si la slujba de resfintire a catedralei episcopale din Galati amintim: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, IPS Teodosie al Tomisului, IPS Andrei al Aba Iuliei, IPS Nifon de Tatrgoviste, PS Calinic al Argesului, PS Calinic al Dunarii de Jos, PS Timotei al Aradului, PS Damaschin al Sloboziei si Calarasilor, PS Galaction de Teleorman, PS Ambrozie al Giurgiului, PS Lucian al Caransebesului, PS Visarion Rasinareanul, PS Ioachim Bacauanul si PS Corneliu Barladeanul.

Mai multe amanumte despre evenimentul de la Galati ne-a oferit telefonic Parintele Daniil Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunarii de Jos: "Eparhia Dunarii de Jos sarbatoreste in fiecare an la 17 octombrie, momentul aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei din Grecia de la Patras la Galati in anul 1996. Anul acesta implinindu-se 10 ani de la acest mare eveniment, pentru ca el a ramas in constiinta galatenilor ca un eveniment care a marcat spiritual intreaga zona, Sfantul Andrei fiind protectorul Municipiului Galati. Prea Sfintitul Casian s-a gandit sa lege acest moment duhovnicesc de aniversarea in anul 2006 a 100 de ani de la temeluirea Catedralei Episcopale. De aceea in aceste zile eparhia noastra se afla intr-o pregatire duhovniceasca deosebita, incercand sa arate imaginea clerului si a credinciosilor nostri la acest centenar si in dorinta de a oferi un sens profund de rememorare si de invatatura pentru urmasii nostri. De aceea in aceste zile, apropiindu-se praznicul acesta, Catedrala se afla in pregatiri intense si suntem bucurosi ca momentul se leaga in mod fericit de aducerea la Galati a moastelor Sfantului Nectarie de la Eghina, care au fost la Iasi in aceste zile la Cuvioasa Paraschiva si care coboara iata acum si spre Galati in drum spre partea lor natala.

De aceea iata, mai multe semnificatii intr-o singura zi si una in plus fata de toate celelalte, resfintirea Catedralei Episcopale, care in ultimii 17 ani s-a aflat in intense lucrari de restaurare si de consolidare. Lucrarile incepute inca in anul 1989 si care au fost duse la bun sfarsit prin consolidarea infrastructurii si a suprastructurii ei, curatarea picturii interioare, amenajarile exterioare si in plus fata de aceasta construirea si sfintirea in aceste zile a unei noi cladiri in curtea centrului eparhial, a unui centru denumit cultural-pastoral si misionar al Dunarii de Jos, cu hramul Sfantului Ioan Casian.

Iata deci, mai multe semnificatii si practice si duhovnicesti ale acestei zile, care speram noi impreuna vor contura o imagine a unei sarbatori autentice la Galati, asteptand multime de pelerini doritori de a participa la resfintirea Catedralei si de a sarbatorii pe Sfantul Andrei si pe Sfantul Nectarie deopotriva. De aceea si Eparhia este onorata de prezenta mai multor ierarhi din Sfantul Sinod al Bisericii noastre. Nu putem sti astazi in ajunul sarbatorii lista completa a participantilor, dar nadajduim ca multi dintre ierarhii Sfantului Sinod, dintre preotii si credinciosii si din alte eparhii vor fi alaturi de intregul cler al episcopiei noastre, convocat cu aceasta ocazie de credinciosii nostri, de tineretul studios teologic din seminarii si facultati si de alte multe persoane care doresc sa se alature noua in aceste zile."

Parintele Daniil ne-a vorbit si despre istoria Catedralei episcopale din Galati, care va fi resfintita astazi: "Catedrala Dunarii de Jos are o istorie zbuciumata de-a lungul celor o suta de ani de existenta. In primul rand pentru ca la vremea constructiei ei, proiectul de construire a necesitat multe interventii si au fost implicati aici mari arhitecti ai Romaniei la acel moment, ramanand sa finalizeze proiectul initial arhitectii Petre Antonescu si Stefan Burcus de la Bucuresti.

Temeluirea ei a avut, asa cum spuneam a avut loc in anul 1906, cand Episcopul Pimen avandu-i ca invitati de onoare pe altetele regale Principele Ferdinand si Printesa Maria, au participat la acest moment, alaturi de alti membrii ai Guvernului Romaniei de la aceasta data. Si au reusit sa porneasca lucrarile de constructie a unei Catedrale monumentale, unica in aceasta parte a tarii prin faptul ca imbina in mod fericit stilurile muntenesc si moldovenesc, asa cum de fapt este si asezata geografic regiunea noastra la confluenta celor doua mari provincii romanesti.

Istoria Catedralei, spunem ca este zbuciumata si din alta motivatie, pentru ca fiind construita pe un teren nisipos si fiind asemenea asezata intr-o regiune seismica intensa, a suferit numeroase stricaciuni de-a lungul timpului, practic fiind consolidata la aproape zece-douazeci de ani datorita acestor probleme naturale aparute in lucrarea ei.

Dupa cativa ani de la sfintirea catedralei in anul 1917, doar douazeci de ani mai tarziu Episcopul Cosma a resfintit Catedrala dupa ani de lucrari de restaurare. Dar la doar patru ani dupa aceea in anul 1940, la marele cutremur din noiembrie din acel an, turla Catedralei s-a prabusit complet. Si a fost nevoie de zece ani de asteptare in timpul razboiului si apoi in timpul inceputului regimului comunist, ca Episcopul Chesarie al Dunarii de Jos sa reinceapa lucrarile, care au durat atunci vreme de sapte ani. Dupa cutremurele din 1977 si 1986 Arhiepiscopul Antim Nica a incercat la randul sau sa restaureze Catedrala, dar vremurile potrivnice s-au opus la acea data unor lucrari corespunzatoare. Si de aceea, cum spuneam, abia dupa Revolutie in anul 1990, mai ales, tanarul Arhiereu vicar de atunci Casian Galateanul cu binecuvantarea Arhiepiscopului Antim Nica a preluat lucrarile de reamenajare si de consolidare a catedralei.

Catedrala asa cum este firesc este "mama bisericilor" dintr-o eparhie si a fost martora de-a lungul anilor la cele mai importante evenimente spirituale si duhovnicesti ale zonei. Si am aminti aici asa cum deja am punctat aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei in anul 1996, dar si alte evenimente. De exemplu aducerea Braului Maicii Domnului in anul 2001, moastele Sfantului Cuvios Casian in anul 2002 si altele asemenea. De asemenea s-a bucurat permanent de atentia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, primind de asemenea si vizitele in doua randuri a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului. Si altele asemenea care spunem noi contureaza o imagine frumoasa in acesta an jubiliar, a ceea e spunem noi ca este "mama bisericilor" dintr-o eparhie - Catedrala Dunarii de Jos."

O mica particica din moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina au fost donate Catedralei episcopale din Galati si ele au ramas alaturi de alte sfinte moaste spre venerarea de catre credinciosi.

.

18 Octombrie 2006

Vizualizari: 2974

Voteaza:

17 ierarhi au resfintit catedrala episcopala din Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE