Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Nifon

 

In fiecare an, in ziua de 11 august, Biserica Ortodoxa Romana savarseste pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului .

 

Sfantul Nifon a fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare (1496 - 1508). In anul 1503 infiinteaza Episcopiile Ramnicului si Buzaului, dupa care se retrage la Sfantul Munte Athos unde moare in anul 1508. Moastele Sfantului sunt aduse in tara de domnitorul Neagoe Basarab, mana si capul acestuia fiind pastrate in biserica construita de domnitor la Curtea de Arges. Din porunca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele Moaste sunt aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova unde se gasesc si astazi.



Radu cel Mare si Mitropolitul Nifon


In anul 1503, domnitorul Radu cel Mare aducea in tara pe fostul patriarh Nifon, aflat la Adrianopol in surghiun, pentru a reorganiza viata bisericeasca in Tara Romaneasca. Marele ierarh s-a apucat de treaba si a realizat in cativa ani lucruri marete, intre ele numarandu-se si infiintarea episcopiilor Ramnicului si Buzaului.


La un moment dat insa, intre el si domnitor se ivesc neintelegeri. Radu cel Mare, crezand ca il poate trata pe ierarh asa cum ii trata el de obicei pe clericii din tara, incepe a se amesteca si in treburile bisericesti. Punctul culminant al conflictului este atins atunci cand mitropolitul se opune casatoriei religioase a sorei domnitorului cu un boier cu care era ruda apropiata. Domnitorul il trateaza cu lipsa de respect si mitropolitul Nifon paraseste tara, se retrage la Muntele Athos, unde, la scurt timp moare.

In anul 1515, domnitorul Neagoe Basarab, care fusese de partea lui Nifon in timpul neintelegerilor acestuia cu Radu cel Mare, si care, ca un om cu carte, il respecta mult pe marele mitropolit, i-a adus osemintele intr-o racla de argint, in tara, pentru ca sa "curateasca si sa tamaduiasca gresala lui Radu Voda", care murise si el nu cu mult timp in urma.


Primite cu mare alai si bucurie, osemintele lui Nifon au fost asezate deasupra mormantului domnitorului Radu cel Mare, la Manastirea Dealu (Targoviste), facandu-se rugaciuni pentru iertarea lui. Dupa o saptamana, osemintele au fost trimise inapoi la Sfantul Munte, fiind asezate de Neagoe Basarab intr-un chivot special.


In anul 1517, dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Neagoe cere ierarhilor tarii ca mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, pomenirea lui urmand a se face la 11 august a fiecarui an. Aceasta a fost in fapt prima canonizare a unui sfant savarsita pe teritoriul tarii noastre. Drept multumire, calugarii din Sfantul Munte Athos au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon, moaste care au fost aduse de acesta la Curtea de Arges. Mai tarziu ele au fost mutate la Catedrala Episcopala din Ramnicu Valcea, iar dupa ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie si Mitropolie, in anul 1945, au fost aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, acolo unde se gasesc si astazi.

 

 

 

.

13 August 2007

Vizualizari: 1565

Voteaza:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sfantul Ierarh Nifon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE