Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I despre islam si libertatea religioasa

 

Vizita Papei in noiembrie, in Turcia, va fi "o oportunitate pentru dialog, pentru eliminarea neintelegerilor", considera Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, aflam de pe catholica.ro. Vorbind reporterilor la Istanbul, Patriarhul ortodox a spus ca vizita papala va fi "importanta pentru tara noastra si pentru relatiile dintre catolici si ortodocsi". Vizita Sfntului Parinte intr-o tara majoritar musulmana ar putea ajuta si la detensionarea relatiilor dintre crestinism si islamism, a continuat Patriarhul, subliniind ca Patriarhia ortodoxa este angajata in directia stabilirii de relatii prietenesti intre cele doua credinte.

 

"Sunt sigur ca Papa nu a dorit sa ii jigneasca pe fratii nostri musulmani", a spus Patriarhul referindu-se la discursul de la Regensburg.

"Trebuie sa respectam fiecare convingerile celuilalt." Subliniindu-si angajamentul personal pentru cauza dialogului inter-religios, Patriarhul a spus: "Noi nu dorim sa il jignim pe Profet, asa dupa cum nu dorim ca Hristos sa fie insultat." Apoi a adaugat: "nici unul dintre noi nu doreste sa faca ceva care sa provoace tensiuni intre religiile monoteiste". In lumina tensiunilor aparute de la momentul Regensburg, vizita papala "va fi una importanta pentru Turcia si pentru relatiile si dialogul dintre religii", a afirmat liderul ortodox. El le-a subliniat jurnalistilor ca "nici guvernul turc si nici Papa nu doresc sa amne vizita". S-a declarat apoi convins ca guvernul turc va face "tot ce este necesar" pentru a asigura securitatea Papei pe timpul vizitei.

 

Vorbind despre problemele cu care se confrunta el ca lider al unei minoritati religioase intr-o tara preponderent islamica, Patriarhul a afirmat ca populatia crestina nu se bucura "de drepturile depline ale cetatenilor turci". A amintit de refuzul guvernului de a se deschide scoli crestine, de confiscarea proprietatilor bisericesti si de imposibilitatea extinderii personalitatii juridice a Patriarhiei de Constantinopol, desi Biserica a jucat un rol esential in regiune in ultimele 17 secole. Patriarhul a spus ca spera ca problemele se vor diminua daca Turcia va fi admisa in Uniunea Europeana si va fi obligata astfel sa respecte libertatea religioasa. Actualmente situatia credinciosilor ortodocsi din Turcia este tot mai deteriorata. In 1923, in Turcia erau 180.000 de ortodocsi, astazi fiind circa 5.000. Patriarhul a amintit ca la inceputul lunii octombrie, cancelarul german va vizita Turcia. In Germania desi nu sunt multi imigranti turci, acestia isi pot construi moschei si sa aiba scoli. Liderul ortodox spera ca standardele privind libertatea religioasa vor fi adoptate in cele din urma si de Turcia, dupa exemplul Germaniei si al altor tari europene.

 

Afirmatiile Patriarhului au venit la putin timp dupa emiterea unui raport de catre Parlamentul European in care se critica cererea Turciei de aderare la UE. Raportul, datat 27 septembrie, mentioneaza esecul Turciei in aplicarea standardelor europene privitoare la drepturile omului, incluznd libertatea de expresie si libertatea religioasa. Tot in discutiile cu reporterii, Patriarhul Bartolomeu si-a exprimat incntarea vizavi de recent incheiata sesiune de dialog teologic, de la Belgrad, dupa o pauza de sase ani.

.

03 Octombrie 2006

Vizualizari: 2457

Voteaza:

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I despre islam si libertatea religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE