La Camera Deputatilor din cadrul Parlamentul Romaniei va avea loc marti, 18 decembrie 2007, o masa rotunda cu tema: "Contributia societatii civile in derularea procesului legislativ din anul 2007", la care vor participa si reprezentanti din partea Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia. Intalnirea este organizata de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si isi propune sa realizeze o retrospectiva a dialogului dintre comisiile parlamentare si organizatiile neguvernamentale din acest an si sa faca propuneri legislative pentru anul 2008. Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia are un proiect care va pregati cadrul legislativ pentru initierea unei noi legi privind informarea pre si post avort in spitalele din Romania.
Alina Chisu din partea Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia, ne-a oferit amanunte despre acest proiect: "La aceasta intalnire vor participa multi reprezentanti importanti din acest domenii, printre care as dori sa amintesc pe Bogdan Oltean - Presedintele Camerei Deputatilor si Ionut Sibian - Director Executiv la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Temele propuse sunt urmatoarele: retrospectiva - dialogul dintre comisiile parlamentare si organizatiile neguvernamentale in anul 2007; practici invatate din colaborarea organizatiilor neguvernamentale cu Parlamentul Romaniei in anul 2007 si propuneri de imbunatatire a procesului legislativ - urmand sa se realizeze anumite dezbateri pe aceasta tema.
In luna noiembrie 2007 Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia a depus un proiect la Camera Deputatilor, care pregateste cadrul legislativ pentru scrierea unui proiect de lege prin care se solicita informarea obligatorie pre si post avort in toate spitalele din Romania. Proiectul in sine consta in dezbateri, focus grup si emisiuni radio, prin care se evidentiaza faptul ca exista o lipsa foarte mare de informare in cadrul, atat in cadrul femeilor, cat si in cadrul adolescentilor din judetul Alba. Datorita faptului ca linia de finantare s-a inchis in luna noiembrie, vom depune acest proiect din nou in luna februarie, sperand ca pana la sfarsitul lunii aprilie proiectul de lege sa fie finalizat si sa fie prezentat de anumiti parlamentari care ne reprezinta, urmand ca apoi sa fie discutat si aprobat."
- Care au fost argumentele pe care le-ati adus in cadrul acestui proiect si prin care sperati sa puteti sa convingeti, iata pe reprezentantii nostri, pe parlamentarii nostri pentru un astfel de proiect de lege?
- "Principalul argument care ne-a ajutat la scrierea acestui proiect a fost faptul ca in Alba Iulia exista singurul cabinet de consiliere si informare pre si post avort din cadrul unui spital judetean din Romania. Deja existam de aproximativ doi ani de zile, iar in urma statisticilor si analizelor realizate, am ajuns la concluzia ca este nevoie de astfel de cabinete in toate spitalele din Romania. Vom merge pe ideea de informare, la inceput si nu pe consiliere, pentru ca este foarte important ca o femeie inainte de un avort sa stie care sunt efectele negative, din toate punctele de vedere: fizic, psihic si moral."
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.