Sfintii Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii manastirii Afteia


Sfintii Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii manastirii Afteia

 

Miercuri, 21 mai 2008, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfintilor Imparati Constantin si a maicii sale Elena. IPS Andrei va sluji Liturghia la manastirea Afteia, care isi praznuieste hramul. Ierarhul nostru va fi insotit de Parintele Andrei Barbu, exarhul manastirilor.

Manastirea Afteia, din judetul Alba, este situata la 22 de km de comuna Salistea. Infiintata inca din secolul al XVI-lea si cunoscuta sub numele de Sihastria din Plaisor, manastirea are la mijlocul secolului al XVIII-lea la conducere pe Sfantul Cuvios Sofronie Marturisitorul.

In aceasta perioada, manastirea a devenit principalul centru pentru apararea credintei stramosesti, Sfantul Sofronie conducand miscarea romaneasca din 1759 pana in 1761.

Manastirea a fost daramata in anul 1778; cu o parte din materialul recuperat a fost construita actuala biserica de lemn din sat (1798), in care se pastreaza numeroase vestigii ale vechiului asezamant.

In 1975 s-a reluat traditia monahala intrerupta in 1959 si in prezent sunt 15 vietuitori, iar staretul manastirii este protosinghelul Ioan Paven, care face prin intermediul postului nostru de radio un indemn catre toti credinciosii de a participa la bucuria acestui praznic.

 

.

20 Mai 2008

Vizualizari: 578

Voteaza:

Sfintii Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii manastirii Afteia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE