Comunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului


Ieri, 5 august 2007, in ajunul praznicului Schimbarii la Fata, incepand cu ora 9.00, Inalt Prea Sfintitul Dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficiat Sfanta Liturghie misionara la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din orasul Ovidiu, judetul Constanta. Din anul 2005 biserica din Ovidiu adaposteste vesminte ale Cuvioasei Parascheva de la Iasi.

 

La ora 17.

00, Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Teodosie a oficiat slujbele Vecerniei si a Litiei la Biserica Greaca (
"Schimbarea la Fata") din Constanta (str. Mircea cel Batran, nr. 6), unde au fost aduse moastele Sfantului Apostol Andrei de la manastirea "Pestera Sf. Ap. Andrei". La sfarsitul slujbelor preotul Daniel Malcea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar diaconul Mircea Munteanu - arhidiacon iconom stravrofor.

 

Asezamantul de cult a fost construit intre anii 1865-1867 prin efortul credinciosilor greci din orasul Constanta. Hramul acestui lacas de cult este "Metamorfosis" (Schimbarea la Fata). Biserica nu are turle datorita restrictiilor impuse de autoritatile otomane care stapaneau la acea data teritoriul Dobrogei. In anul 1954 biserica a fost declarata "Monument istoric" si inclusa in lista de "Patrimoniu National si Cultural". In 1974, printr-o hotarare a Patriarhiei Romane, cu acceptul Bisericii Ortodoxe a Greciei, biserica "Schimbarea la Fata" a fost trecuta sub dependenta canonica a Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos. In perioada comunista biserica a dobandit un al doilea hram: "Sfantul Apostol Andrei", datorita demolarii unei biserici din apropiere. In acea biserica, la ultima slujba savarsita, preotul si credinciosii au strans icoanele si odoarele si au plecat in procesiune prin oras pana la biserica "Schimbarea la Fata", unde au cerut sa fie imbisericiti. Au fost primiti cu dragoste, iar cererea de pastrare a hramului le-a fost satisfacuta. In momentul de fata biserica "Schimbarea la Fata" are statut de parohie mixta romano-elena, slujbele fiind savarsite atat in limba romana, cat si in limba greaca.

 

 

 

 

 

.

05 August 2007

Vizualizari: 1117

Voteaza:

Comunicat de presa - Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE