Comunicat de presa - Sf. Ap. Andrei - Apostolul Romanilor

 

SFANTUL APOSTOL ANDREI - APOSTOLUL ROMANILOR 

 

In ziua de 30 noiembrie este praznuit Sfantul Apostol Andrei, crestinatorul si protectorul romanilor. Intreaga tara, dar in special Dobrogea, este in sarbatoare, deoarece in aceasta provincie se afla pestera in care a vietuit intaiul ucenic al Mantuitorului Hristos.

Mii de pelerini din intreaga tara poposesc inca din aceasta seara la manastirea ce poarta hramul Sfantului Andrei, ridicata in vecinatatea pesterii. Ei vor avea ocazia sa se inchine moastelor sfintilor mucenici de la Adamclisi, redate cultului dupa aproape 35 de ani. Descoperite in plina perioada comunista, sfintele moaste au fost tainuite din ordinul PCR.


Dupa revolutie, s-a adus in discutie readucerea lor in cadrul religios dobrogean si astfel, domnul dr. Nicolae Miritoiu a realizat o analiza antropologica pentru a stabili amanunte cu privire la cei cinci sfinti de la Adamclisi. Domnia sa este de parere ca nu exista niciun dubiu: "moastele apartin unor sfinti martiri dobrogeni".

 

Programul pentru sarbatorirea Sfantului Apostol Andrei va debuta inca din zorii zilei cand, la ora 7.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, o va boteza pe tanara Ali Elmas, de 35 de ani, cu apa in care boteza Sfantul Apostol Andrei. Izvorul sau de langa pestera este cunoscut de credinciosi ca izvorul in care intaiul chemat isi boteza ucenicii. Ea va primi la botez numele de Andreea.

 

La ora 7.45, Inalt Prea Sfintia Sa va boteza 7 prunci proveniti de la centre de plasament din Constanta. Actiunea este o traditie organizata de 14 ani de Fundatia "Andrei Saguna". (amanunte la tel. 0722515885 - Dl. Rector Aurel Papari).

 

La ora 8.30, slujba de tarnosire (sfintire) a bisericii manastirii Sfantul Apostol Andrei. Cu aceasta ocazie, credinciosii vor putea trece prin altarul bisericii pentru a se putea impartasi din harul sfintitor.

 

La ora 9.30, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu Inalti ierarhi atat din tara, cat si de peste hotare, va oficia Sfanta Liturghie si hirotesia in arhimandrit a parintelui Andrei Tudor, Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului si staret al manastirii Dervent. 

 

MADRIGAL LA CONSTANTA

 

La ora 18.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta va avea loc un concert extraordinar de colinde. Alaturi de coralele Arhiepiscopiei Tomisului va participa corul Madrigal, dirijat de maestrul Marin Constantin, precum si grupul coral al manastirii "Sfintele Marta si Maria" din Basarabia.

                       

Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media al Arhiepiscopiei Tomisului  

 

.

28 Noiembrie 2006

Vizualizari: 1883

Voteaza:

Comunicat de presa - Sf. Ap. Andrei - Apostolul Romanilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE