Dezmintire

Urmare a prezentarii in mass-media a evenimentelor legate de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim la Constanta, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face urmatoarele precizari:

1. Dezmintim informatia potrivit careia am apelat la Sfanta Lumina venita de la Suceava intrucat cea adusa prin intermediul Patriarhiei Romane a intarziat.
Evenimentul aducerii la malul Marii Negre a Sfintei Lumini a fost discutat cu Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor cu aproximativ o luna inainte de data Pastelui, cand inca nu se stia de sosirea Sfintei Lumini la Bucuresti.

Hotararea Patriarhiei de a aduce si la Bucuresti Sfanta Lumina a fost binevenita pentru Arhiepiscopia Tomisului, deoarece a facilitat raspandirea Sfintei Lumini in timp util pe o arie mult mai mare in judetul Constanta, inclusiv in Municipiul Constanta, nu numai pe la manastiri, cum eronat s-a afirmat.
Consideram ca eventualul refuz de a mai primi Sfanta Lumina de la Suceava ar fi fost o impolitete fata de autoritatile bisericesti sucevene.

2. Aducerea Sfintei Lumini pe apa, la plaja Modern din Constanta, s-a dorit a fi un moment care, prin punerea in valoare a unui element geografic natural, marea, sa simbolizeze faptul ca Domnul Iisus Hristos si-a ales primii Apostoli (Andrei si Petru) de langa mare, acestia fiind pescari obisnuiti, cu misiunea de a deveni "pescari de oameni", conform Sfantului Evanghelist Luca.

Ierarhul Tomisului este, prin succesiune apostolica si treapta arhieriei, urmas canonic al Sfantului Apostol Andrei si ocupa, cronologic, primul scaun eparhial al Romaniei.

Prin urmare, s-a dorit punerea in valoare a traditiilor si invataturilor evanghelice, nicidecum un show cu caracter de kistch religios, asa cum s-a afirmat, fie rau intentionat, fie din lipsa de cunoastere teologica.

Purtator de cuvant,
Pr. Iconom Stavrofor Eugen Tanasescu
 

22 Aprilie 2009

Vizualizari: 335

Voteaza:

Dezmintire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE