Hram la Manastirea Dervent
Manastirea Dervent isi serbeaza Ziua Hramului
An de an mii de pelerini sosesc la manastirea Dervent pentru a cinsti Crucile de leac si a lua binecuvantare si vindecare de la Dumnezeu.
Incepand de maine, 13 septembrie, obstea monahala, coordonata de catre parintele arhimandrit Andrei Tudor, vicar al Arhiepiscopiei Tomisului, ii invita pe credinciosi ca, impreuna, sa inalte rugaciuni catre Dumnezeu de praznicul Inaltarii Sfintei Cruci.
Astfel, sambata, 13 septembrie, la ora 19.30, va avea loc slujba de Priveghere precum si randuiala scoaterii Sfintei Cruci spre a fi cinstita.
Duminica, 14 septembrie, ora 7.
Raspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic "Sfantul Apostol Andrei" dirijat de Diacon Gabriel Laurentiu Ciubotaru.
Slubja Sfintei Liturghii va fi transmisa in direct de Radio Dobrogea.
Ziua de 14 septembrie a fiecarui an este dedicata praznicului imparatesc Inaltarii Sfintei Cruci. Sarbatoarea evoca doua evenimente deosebite din istoria lemnului Sfintei Cruci.
Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci, in secolul al IV-lea, de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Dupa indelungi cautari au fost gasite trei cruci, dar pentru a vedea care dintre ele a fost sfintita de sangele Mantuitorului le-au atins, pe rand, de trupul unei fecioare care urma sa fie inmormantata. Atunci cand a fost atinsa Crucea Mantuitorului, de indata tanara a inviat. In urma acestei minuni, pe 14 septembrie 335, Patriarhul Macarie al Ierusalimului a inaltat solemn Crucea Domnului, in vazul tuturor, binecuvantand astfel intreaga crestinatate.
Cel de-al doilea eveniment este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la persi, in anul 629, pe timpul imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Pe data de 14 septembrie 630, patriarhul Zaharia al Ierusalimului a inaltat-o ca o victorie a crestinismului impotriva paganismului.
Inaltarea Sfintei Cruci este singurul praznic imparatesc in care Biserica a randuit sa fie cinstit prin post pentru ca ne aminteste de patimile si moartea lui Hristos.
Biroul de Comunicare si Relatii Mass-media
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.