Liturghie Arhiereasca la manastirea Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Cu ocazia praznuirii Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Inalt Prea Sfintitul Dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea ce poarta acest hram din localitatea Lipnita, judetul Constanta, situata la aproximativ 100 de km de Constanta spre Dervent - Ostrov.

Ziua de 29 august a fiecarui an, Biserica Ortodoxa a dedicat-o praznuirii Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Pentru ca este o zi de intristare crestinii tin post aspru, atat pentru moartea sfantului, cat si pentru ca, pustnic fiind, Sfantul Ioan Botezatorul a dus viata, asa cum relateaza Sfanta Scriptura, hranindu-se doar cu merindele pustiei. Sfintii Parinti vorbesc despre o randuiala a Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, deoarece spun ei, asa cum a vestit nasterea Mantuitorului, aici pe pamant, aceeasi veste trebuia dusa si in lumea celor adormiti.

El urma sa vesteasca eliberarea din lanturile mortii a celor de demult.

Sfantul Ioan este Proorocul care face legatura intre Vechiul si Noul Testament, fiind in acelasi timp si Botezatorul Domnului, Cel despre a carui venire propovaduia si pentru care cerea lumii sa isi indrepte viata, lasand deoparte patimile si imoralitatea.

Sfanta Scriptura, in Evanghelia dupa Matei, la Capitolul VI ne este relateaza momentul Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul: Irod, trimitand, l-a prins pe Ioan si l-a legat, in temnita, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele sau, pe care o luase de sotie. Caci Ioan ii zicea lui Irod: Nu-ti este ingaduit sa tii pe femeia fratelui tau. Iar Irodiada il ura si voia sa-l omoare, dar nu putea, caci Irod se temea de Ioan, stiindu-l barbat drept si sfant, si-l ocrotea. Si ascultandu-l, multe facea si cu drag il asculta. Si fiind o zi cu bun prilej, cand Irod, de ziua sa de nastere, a facut ospat dregatorilor lui si capeteniilor ostirii si fruntasilor din Galileea, si fiica Irodiadei, intrand si jucand, a placut lui Irod si celor ce sedeau cu el la masa. Iar regele a zis fetei: cere de la mine orice vei voi si iti voi da. Si s-a jurat ei: Orice vei cere de la mine iti voi da, pana la jumatate din regatul meu. Si ea, iesind, a zis mamei sale: Ce sa cer? Iar Irodiada i-a zis: Capul lui Ioan Botezatorul. Si intrand indata, cu graba, la rege, i-a cerut, zicand: Vreau sa-mi dai indata, pe tipsie, capul lui Ioan Botezatorul. Si regele s-a mahnit adanc, dar pentru juramant si pentru cei ce sedeau cu el la masa, n-a voit s-o intristeze. Si indata trimitand regele un paznic, a poruncit a-i aduce capul. Si acela, mergand, i-a taiat capul in temnita, l-a adus pe tipsie si l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Si auzind, ucenicii lui au venit, au luat trupul lui Ioan si l-au pus in mormant. (Matei cap. VI)

Liturghie Arhiereasca la manastirea cu hramul

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - Lipnita

Cu ocazia praznuirii Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Inalt Prea Sfintitul Dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie la manastirea ce poarta acest hram din localitatea Lipnita, judetul Constanta, situata la aproximativ 100 de km de Constanta spre Dervent -Ostrov. Incepand cu ora 8.30 soborul, impreuna cu arhiereul tomitan, vor oficia slujba de sfintire a locului pentru paraclisul ce va purta hramul Sfantului Mucenic Dasie de la Durostorum. Cu ocazia hramului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie va pune spre inchinare racla in care au fost asezate o parte din moastele Sfantului Dasie - Silistra, primite de curand din partea Mitropoliei Durostorum (Bulgaria).

Desi este o manastire nou infiintata, obstea, indrumata de monahia Onufria, a reusit in scurt timp sa puna bazele unei manastiri ce va deveni un reper in pasajul monastic dobrogean.

.

28 August 2012

Vizualizari: 2097

Voteaza:

Liturghie Arhiereasca la manastirea Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE