Mii de pelerini din intreaga tara la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

 

Comunicat de presa

 

Sfantul Apostol Andrei - Sarbatoarea tuturor romanilor

 

Mii de pelerini din intreaga tara la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

 

In aceasta saptamana mii de pelerini din intreaga tara isi indreapta pasii spre Pestera Sfantului Apostol Andrei, locul in care a vietuit si s-a rugat Intaiul chemat, in perioada in care a predicat Cuvantul Evangheliei inaintasilor nostri.

 

Praznuit in fiecare an in ziua de 30 noiembrie, crestinatorul romanilor se bucura de o evlavie deosebita in randul credinciosilor. Istoriografia, bazata pe izvoare literare, arata ca, dupa tragerea la sorti, Sfantul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mantuitorului Hristos si in vechea provincie a Dobrogei. Dupa cum ne incredinteaza cercetatorii, locul in care a salasluit si s-a rugat a fost pestera unde, actualmente exista o manastire. Locasul de cult este unicat in spatiul monastic, incluzand primul altar crestin de pe teritoriul romanesc.

In apropierea manastirii se afla un izvor, care, asemeni celui de la manastirea Dervent, este  facut de Sfantul Apostol Andrei, lovind cu toiagul in piatra.

 

Anual, pelerini din intreaga tara poposesc la aceasta manastire pentru a sta pret de cateva minute in Pestera Sfantului si pentru a se inchina in fata relicvariului ce contine o parte din moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei - Grecia.

 

Program

 

Si in acest an, Arhiepiscopia Tomisului a organizat o serie de manifestari religios-culturale menite sa sublinieze importanta praznuirii Intaiului chemat la Apostolie. 

 

Astfel, in zilele de 28 si 29 noiembrie, la Hotel Malibu din Mamaia, are loc a doua editie a simpozionului national "Inceputurile crestinismului romanesc" organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Constanta.

 

Actuala editie este prilejuita si de implinirea a 1600 de ani de la savarsirea Sfantului Teotim I, Arhiepiscop al Tomisului, la sfarsitul secolului al III-lea. Organizatorii si-au propus permanentizarea simpozionului, avand convingerea ca, anual, inceputurile crestinismului romanesc pot fi dezbatute intr-un cadru academic, astfel incat fiecare dintre specialisti sa isi aduca valoroasa contributie asupra acestui domeniu. Ne bucuram de  participarea istoricilor bulgari: Gheorghi Gheorghiev Atanasov, director al muzeului din Silistra, precum si a renumitului istoric bulgar Alexander Minchev, specialist in istoria crestinismului la Dunarea de Jos.

 

29 noiembrie, la ora 17. 00, la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Raclele cu sfintele moaste ale Sfintilor Epictet si Astion vor fi asezate spre inchinare alaturi de relicvariul cu moaste ale Sfantului Apostol Andrei;

 

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va intampina ierarhii participanti la praznicul Sfantului Apostol Andrei;

 

Slujba de priveghere oficiata de Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului;

 

30 noiembrie, ora 9.00, Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de arhierei, preoti si diaconi la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

 

ora 18.00 la Casa de Cultura din Constanta, traditionalul concert de Sfantul Apostol Andrei. Vor fi prezente: Corul Teodoxa, Grupul coral Sfantul Apostol Andrei a manastirii Dervent, Corul Facultatii de Teologie, Corul seminarului Teologic.

 

Cu aceasta ocazie vor fi audiate si primele colinde din acest an.  

 

 Liliana Naclad

.

26 Noiembrie 2007

Vizualizari: 839

Voteaza:

Mii de pelerini din intreaga tara la manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE