Pelerini din intreaga tara, la izvorul tamaduitor al Sfantului Apostol Andrei, de la manastirea Dervent
Inca de ieri, pelerini din intreaga tara au poposit la manastirea Dervent din judetul Constanta pentru a participa la sarbatoarea Izvorului Tamaduirii, randuita de Biserica in prima zi de vineri de dupa Invierea Domnului.
La aproximativ 200 metri de asezarea monahala se afla un mic paraclis ce adaposteste izvorul pe care Intaiul dintre apostolii Mantuitorului l-a facut batand cu toiagul in pamant. Se spune ca dupa o predica a sa printre locuitorii vechii provincii sud-dunarene, multii au vrut sa se boteze crestini, insa neavand apa, apostolul a lovit cu toiagul si indata s-a facut acest izvor. Aceasta amintire a minunii Sfantului Apostol Andrei a ramas vie printre crestini, chiar si in perioada comunista multi credinciosi veneau in ziua praznicului Izvorului Tamaduirii pentru a lua apa. In decursul timpului multi dintre bolnavi s-au tamaduit de diferite boli band, cu credinta, apa din Izvorul Sfantului Apostol Andrei de la manastirea Dervent.
Manastirea este recunoscuta pentru darurile sale, dar si pentru viata duhovniceasca cu totul speciala a vietuitorilor ei aflati sub staretia parintelui arhimandrit Andrei Tudor, cel care, odata cu numirea sa ca staret, in urma cu 10 ani, a facut ca aceasta asezare monahala sa fie un reper de spiritualitate pentru intreaga tara si chiar pentru strainii ce cauta izvoarele crestinismului romanesc.
Slujba de priveghere la manastirea Crucea
Ieri seara, incepand cu ora 18.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de priveghere la manastirea Crucea, situata la poalele muntelui Alah Bair (muntele lui Dumnezeu) situat la 60 km de Constanta spre Harsova. Manastirea poarta hramurile Izvorului Tamaduirii si Sfanta Teodora de la Sihla. Si aici, in apropierea manastirii se afla un izvor, la aproximativ 60 metri de manastire, care, conform traditiei, are puteri tamaduitoare. Se cunoaste vindecarea unui orb din nastere si a unui mut. Infiintata in 2005 manastirea este construita in stil maramuresean, iar cele 4 vietuitoare coordonate cu multa daruire de catre monahia Teodora Tabaranu au facut ca in numai 3 ani manastirea Crucea sa fie una dintre cele mai apreciate din Dobrogea. Actualmente pe langa biserica este construit si un corp de chilii caruia i se va alatura un arhondaric.
Si la Manastirea Dervent, incepand din seara de 1 mai, credinciosii au participat la slujbele prilejuite de aceasta mare sarbatoare a crestinatatii: - incepand cu ora 19.00 a avut loc Slujba Privegherii oficiata in biserica de catre soborul de preoti si diaconi ai manastirii Devent, iar imediat dupa miezul noptii, potrivit traditiei, la paraclisul izvorului tamaduitor a fost oficiata Taina Sfantului Maslu pentru bolnavi si pelerini.
Sfanta Liturghie Arhiereasca la manastirea Dervent
Astazi, 2 mai, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie in mijlocul soborului de preoti si diaconi de la manastirea Dervent. Dupa Sfanta Liturghie, clerul impreuna cu participantii la sarbatoarea de la Dervent vor porni in procesiune spre Izvorul Tamaduitor al Sfantului Apostol Andrei unde va fi oficiata si slujba de sfintire a aghiazmei mici.
Liliana Naclad, inspector pe probleme de presa - Arhiepiscopia Tomisului
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.