Pomenirea parintelui Elefterie de la Dervent


Maine, sambata, 6 mai, incepand cu ora 9.00, la manastirea Dervent va incepe Sfanta Liturghie ce va fi urmata de slujba de pomenire a parintelui Elefterie. Slujba va fi oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Inceputurile ultimei etape din istoricul manastirii Dervent sunt legate indisolubil de parintele Elefterie, staret si ctitor al manastirii. Cu toate ca se implinesc 16 ani de la trecerea parintelui la cele vesnice, credinciosii nu au uitat ca in perioada ateist-comunista parintele Elefterie, desi obligat sa renunte la menirea sa preoteasca, si-a riscat viata continuand sa propovaduiasca.

In istoricul manastirii se arata ca: „Inainte de Revolutia din Decembrie ’89 Parintele Elefterie incepe o serie de demersuri in vederea revenirii sale la manastirea Dervent, dar se loveste de refuzul intransigent al autoritatilor comuniste care il considerau inca "persoana incomoda". Abia dupa Revolutie, la inceputul lunii februarie 1990, dupa 30 de ani de dureroasa pribegie, Parintele Elefterie s-a putut intoarce in locul de unde fusese izgonit pentru a-si incheia cu cinste misiunea duhovniceasca prin reinnodarea traditiei sfantului asezamant monahal a carui existenta fusese atat de dramatic intrerupta. […] De hramul manastirii - Izvorul Tamaduirii, IPS Lucian Florea, Arhiepiscop al Tomisului, a slujit la Dervent impreuna cu un numeros sobor de preoti, ocazie cu care Parintele Elefterie a fost hirotesit arhimandrit La 12 mai 1990, Parintele Elefterie Mihail (Mihale - cum isi spunea) s-a savarsit din aceasta lume, fiind inmormantat in partea dreapta a zidului bisericii, langa Sfantul Altar pe care l-a slujit ca preot timp de jumatate de secol, cu demnitate si cu dragoste de Dumnezeu. Astfel ca si trupul Parintelui Elefterie a ramas acolo unde inima sa a fost intotdeauna - alaturi de fratii sai de la Dervent. sursa : www.dervent.ro

Duminica, 7 mai, la ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopala va incepe Sfanta Liturghie oficiata de Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Aceasta duminica, a treia dupa Invierea Domnului este dedicata Femeilor Mironosite, cele care a treia zi de la punerea in mormant a Domnului s-au dus, dupa obicei, sa-I unga trupul cu miresme, insa un inger le-a intrebat de ce Il cauta pe Cel viu intre cei morti, indemnandu-le sa nu mai planga, pentru ca Hristos a Inviat.

.

05 Mai 2006

Vizualizari: 2058

Voteaza:

Pomenirea parintelui Elefterie de la Dervent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE