Sambata, 6 iunie, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor – Mosii de vara. Cu acest prilej, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, incepand cu ora 8.00, Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, urmata de slujba pomenirii mortilor.
Duminica, 7 iunie, incepand cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala, apoi va tine un cuvant despre importanta Pogorarii Sfantului Duh.
In sambata dinaintea Pogorarii Sfantului Duh, Biserica face pomenirea de obste a mortilor ca si cei care se odihnesc intru Domnul sa se bucure de darurile Sfantului Duh. Practica pomenirii mortilor in ajunul Rusaliilor era generalizata inca din secolul al VIII-lea. De altfel, inaintea fiecarui mare Praznic Imparatesc Biserica a randuit ca, pe langa rugaciunile pentru cei vii sa se faca si pomenirea celor morti, pentru ca si acestia sa fie invredniciti de iertarea pacatelor si de vederea slavei lui Dumnezeu.
Duminica Cincizecimii, numita in popor si Duminica Mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Duhului Sfant peste Sfintii Apostoli, asa cum ni se istoriseste in cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Invierea Domnului, incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, prin Mantuitorul Iisus Hristos, si se intemeiaza Biserica. Conform Traditiei, in zilele urmatoare marilor Praznice Imparatesti sarbatorim persoanele care au slujit ca instrumente in iconomia mantuirii sau care au avut un oarecare rol in desfasurarea acesteia. De aceea, luni, a doua zi dupa Rusalii, praznuim Sfanta Treime, plinatatea dumnezeirii.
Este gresita credinta populara conform careia sarbatoarea Rusaliilor ar tine trei zile, deoarece ea se serbeaza numai in Duminica Cincizecimii, singurul Praznic Imparatesc care tine trei zile este Invierea Domnului.
Rusaliile, impreuna cu Sfintele Pasti, reprezinta cele mai vechi sarbatori crestine, fiind praznuita inca de pe vremea Sfintilor Apostoli, asa cum amintesc: Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Pana la sfarsitul secolului IV si inceputul secolului V, Cincizecimea era o dubla sarbatoare: a Inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh.
Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.