Joi, 6 august, Biserica Ortodoxa praznuieste Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos. Cu acest prilej, joi, 6 august, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica „Schimbarea la Fata” (Biserica Greaca) din Constanta. Credinciosii pot aduce cinstire moastelor Sfantului Apostol Andrei, care au fost depuse spre inchinare inca de pe data de 2 august. Sunt asteptati sa participe la slujba de hram membrii comunitatii grecesti din Constanta.
Istoricul bisericii „Schimbarea la Fata”
In secolul XIX, in Constanta traiau diverse etnii, printre care si greci. Acestia aveau, in anul 1862, o mica bisericuta compusa din doua camarute, una din ele fiind folosita ca sala de clasa. Ea se gasea langa locasul de azi al bisericii. Devenind neincapatoare, s-a obtinut firmanul de construire a actualei biserici ortodoxe de la Sultanul Abdul Aziz. Constructia a inceput in anul 1865 si s-a terminat in anul 1867.
Cladirea, in forma dreptunghiulara, nu are turle, intrucat era prevazut in mod expres in aprobare, ca bisericile crestine din Imperiul Otoman sa nu fie mai inalte decat moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executata de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.
Pe 23 noiembrie 1878, in aceasta biserica, in prezenta locuitorilor orasului Constanta s-a facut primul Te-Deum de multumire pentru victoriile ostasilor romani in luptele de cucerire a independentei nationale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum si pentru revenirea Dobrogei la Tara Mama.
In anul 1954 biserica a fost declarata „Monument Istoric” si inclusa pe lista de „Patrimoniu National si Cultural”.
Datorita lipsei fondurilor si a starii de degradare, membrii Comunitatii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Romane ca lacasul de cult sa treaca in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1974, Patriarhia Romana a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu si enoriasi in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului si a Dunarii de Jos.
Biserica „Schimbarea la Fata” mai serbeaza doua hramuri: 27 august – Sfantul Fanurie si 30 noiembrie – Sfantul Andrei.
Slujbele se savarsesc atat in limba romana cat si in limba greaca.
Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos face parte din randul praznicelor imparatesti ce sunt inchinate Domnului Nostru Iisus Hristos si ne aduce aminte de momentul in care Mantuitorul Si-a schimbat in mod minunat chipul fetei Sale, pe muntele Taborului, in prezenta a trei dintre ucenicii Sai, Petru Ioan si Iacov. Datele istorice spun ca aceasta sarbatoare are ca origine momentul sfintirii unei biserici zidite de Sfanta imparateasa Elena, pe muntele Taborului, in secolul IV. Atestarea documentara a sarbatorii apare in prima jumatate a secolului V, in cadrul unor cuvantari festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare. In secolul VIII, odata cu generalizarea acestui praznic, Sfantul Andrei Criteanul compune o predica pentru Schimbarea la Fata, iar Sfintii Ioan Damaschinul si Cosma de Maiuma compun imne religioase in cinstea sarbatorii. In aceasta zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, exista obiceiul ca in biserici sa se aduca spre binecuvantare prinoase din struguri, ca simbol al multumirii catre Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Tomisului
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.