Tabara internationala de creatie "Dunarea si Dobrogea crestina"- editia a treia
Aseara a debutat, la manastirea Dervent (judetul Constanta), a treia editie a Taberei internationale de creatie "Dunarea si Dobrogea crestina". Tabara se va desfasura in perioada 10-30 iulie 2008, reunind aproximativ 20 de artisti plastici din tara (Alba, Deva, Cluj, Ramnicu Valcea, Constanta - manastirea Dervent) si din strainatate (SUA, Bulgaria, Serbia, Franta), grupati pe doua sectiuni: pictura si sculptura.
Organizatorii taberei sunt: Arhiepiscopia Tomisului, Manastirea Dervent (judetul Constanta), Consiliul Judetean Constanta, Muzeul Dunarii de Jos, Filiala Constanta I a Uniunii Artistilor Plastici si Ministerul Culturii si Cultelor. Rezultatele editiilor anterioare au facut ca finantarea sa fie preluata si de Ministerul Culturii si Cultelor.
In data 31 iulie 2008, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la vernisajul expozitiei care va pune in valoare rodul activitatii artistilor plastici din cele 10 zile ale taberei internationale.
Din cuvantul Parintelui Andrei Tudor, staretul manastirii Dervent, adresat celor prezenti la deschiderea Taberei internationale de creatie, am retinut:
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis binecuvantarea pentru inceperea acestei tabere si rugam pe Bunul Dumnezeu, ca pe langa priceperea dumneavoastra, sa trimita Harul si Luminarea Sa, ca lucrarile sa aiba si un mesaj crestin si o vibratie spirituala pentru cei care le vor admira, fie aici in curtea manastirii sau in incinta muzeului, fie acolo unde vor ajunge aceste lucrari. Trebuie pastrat specificul crestin al acestei tabere, vorbim de Dunarea si Dobrogea crestina, vorbim de o simbioza si de o unitate intre apa care scalda de veacuri pamantul Dobrogei. Iata ca acum incercam o simbioza intre artistii plastici si monahii din manastirea Dervent, dar si intre credinta si arta pe care dumneavoastra o slujiti asa cum noi slujim credinta. Anul trecut, unul din artistii plastici s-a alaturat obstei manastirii, urmand ca si in acest an sa participe la aceasta tabara.
Cuvantul rostit, cu aceeasi ocazie, de Alice Dinculescu, critic de arta si director al Filialei Uniunii Artistilor Plastici - Constanta I
Povestea taberei incepe in urma cu trei ani dintr-o intalnire fericita care s-a petrecut intre reprezentantii unor lumi in care existam cu totii, lumea creatorilor de arta, e vorba de Ernest Budes, lumea cercetatorilor pasionati in tot ceea ce inseamna straturi de cultura, istorie si civilizatie, am numit pe domnul arheolog Marian Neagu si lumea de care de cand ne nastem si pana murim si dupa aceea avem nevoie, o lume a spiritualitatii crestine, este vorba despre parintele staret Andrei.
Aceasta intalnire, care in mod cert nu a fost intamplatoare, a stat la baza nasterii ideii. Tabara a pornit ca un act de curaj, credinta si incredere pentru ca este vorba despre arta contemporana
E o tabara propusa de obstea manastireasca, in premiera pentru Romania, o tabara ale caror lucrari adunate vor constitui un nucleu patrimonial muzeal. Vedeti ca el a inceput deja sa se adune. Deocamdata am ajuns la cifra de 50 de lucrari. Lucrarile se vor acumula. Manastirea Dervent si-a propus sa prezinte in spatiul muzeal special amenajat o colectie patrimoniala de arta contemporana romaneasca.
Bisericii Ortodoxe Romane ar putea sa-i revina sarcina si purtatoarea ideii si transpunerii sale in practica a ceea ce inseamna credinta prin arta, a ceea ce inseamna a cunoaste lumea prin intermediul actului, creatiei artistice.
Constituirea colectiei, care are toate sansele sa devina o lume muzeala extraordinara apartinand artei contemporane romanesti, si, iata, ea este reprezentata in cadrul unei manastiri ortodoxe, a reusit sa convinga, astfel incat aceasta a treia editie a taberei Dunarea si Dobrogea crestina a fost preluata spre finantare de catre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, fapt care o acrediteaza si o situeaza in zona taberelor importante care se organizeaza la ora actuala in tara noastra. Pictura si sculptura se vor integrate in tot ceea ce inseamna lumea crestina a Ortodoxiei romanesti.
Asculta: Cuvantul Parintelui Andrei Tudor - AUDIO
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.