Daca ajungeti in Sinaia, este obligatoriu sa va opriti la Manastirea Sinaia unde puteti, la preturi derizorii, sa vizitati Biserica Veche, Biserica Noua, Paraclisul, Cavoul Take Ionescu si Muzeul manastrii. Grupurile organizate beneficiaza de reduceri dar pentru turistii obisnuiti un tur complet al Manastirii costa 4 lei, elevii si studentii avand reducere la jumatate.
Biserica mare a Manastirii Sinaia a fost construita intr-o prima forma, mai modesta decat cea de astazi, in perioada anilor 1842 - 1846, in timpul staretilor Ioasaf si Paisie, din fondurile manastirii. Pe vremea staretului Nifon Popescu (1888 - 1909), pe latura sudica a incintei, a fost adaugata clopotnita (1892), unde avea sa fie instalat clopotul de 1.700 kg.
Mobilierul bisericii a fost sculptat din lemn de paltin si stejar de Constantin Babic si elevii sai de la Scoala de Arte si Meserii din Bucuresti. Iconostasul, mobilele naosului si tronurile sunt aurite.
Unul dintre cele doua tronuri poarta blazonul regal si emblema "Nihil sine Deo" ("Nimic fara Dumnezeu"), iar celalalt, apartinand reginei Elisabeta, poarta initialele E.D. sculptate in lemn. Una dintre piesele remarcabile ale manastirii este epitaful executat de Ana Roth. Acesta este brodat in matase si fir de aur pe o tesatura de bumbac. Realizarea acestuia a durat trei ani (1897 - 1900).
In 1895, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la sfintirea bisericii mici (1695), s-a deschis pentru public muzeul, reprezentand prima expozitie de obiecte de cult din
Vitrina din centrul incaperii adaposteste doua procovete (acoperaminte pentru Sfantul Potir - brodate cu fir de aur si matase naturala), si o serie de paftale si braie. Nu lipseste din muzeul manastirii nici portretul fondatorului bisericii vechi, Mihail Cantacuzino, portret realizat dupa o stampa de epoca. In prima sala a muzeului intalnim de asemenea si stema familiei Cantacuzino, vulturul bicefal incoronat, ce tine in gheare crucea si buzduganul. Sunt expuse, de asemenea, diferite imagini cu manastirea in decursul anilor; fie gravura sau acuarela ori simplu, fotografie.
Un epitrahil (in stil brancovenesc), cu inscriptie greceasca Iisus Hristos Biruitorul, este expus alaturi de o mitra arhiereasca in colectia de tesaturi si broderii (bedernite, manecute, vesminte preotesti, procovete), a muzeului, toate lucrate cu fir de aur, de argint si matase naturala. Sfantul Epitaf, datand din anii 1850, este o broderie in relief cu fir de aur, de argint si de matase naturala, combinata cu pictura in stil neo-bizantin, de asemenea tot in relief, si reprezinta "Asezarea, cu trupul, in mormant a Mantuitorului Iisus Hristos", inconjurat de femeile purtatoare de mir (Fecioara Maria, Maria Magdalena, Maria lui Cleopa si Maria lui Iacov) si de cativa ucenici de-ai sai (Iosiv din Arimateea, Sfantul Evanghelist Ioan si Nicodim).
In cele patru colturi sunt reprezentati cei patru sfinti evanghelisti care au dat marturie despre viata, minunile si invatatura Mantuitorului Iisus Hristos: Matei, Marcu, Luca si Ioan. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.