Teoria evolutiei nu e incompatibila cu catolicismul

 

Teoria evolutiei nu e incompatibila cu catolicismul

Presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura a afirmat ca teoria evolutionista "nu este incompatibila" cu invatatura Bisericii Catolice, insistand ca teoria schimbarii biologice de-a lungul timpului nu a fost niciodata condamnata de Biserica. Arhiepiscopul Gianfranco Ravasi a facut aceasta observatie la prezentarea conferintei interdisciplinare ce va marca 150 de ani de la lucrarea "Originea speciilor" al lui Charles Darwin. Conferinta, ce doreste sa promoveze dialogul intre oamenii de stiinta si teologi, e programata sa aiba loc in Roma in martie 2009.

 

"Teoria evolutionista nu este incompatibila a priori cu invatatura Bisericii Catolice, cu mesajul Bibliei si al teologiei, si de fapt oficial nu a fost niciodata condamnata", a spus Arhiepiscopul Ravasi. El a spus ca teologii, filosofii si oamenii de stiinta de la conferinta de anul viitor nu vor cauta neaparat sa ajunga la o intelegere, ci mai degraba spera sa confirme "posibilitatea dialogului si dorinta comuna de interpretare a realitatii, chiar si din puncte diferite de vedere".

Prelatul a mai spus: "Trebuie sa incetam sa mai gandim istoria ca un tribunal mereu in sesiune si sa ne concentram mai mult pe stabilirea unui dialog franc si eficient intre cele doua puncte de vedere ce privesc aceeasi realitate, a omului si lumii sale."

 

In timp ce selectia naturala ar putea fi admisa ca posibila cauza a dezvoltarii biologice, invatatura Bisericii Catolice pune accentul pe rolul lui Dumnezeu in creatie. In ciuda speculatiilor presei seculare (inclusiv din Romania), Vaticanul nu a dat nici inapoi si nici nu a anuntat ceva nou. Totul tine de interpretarea care se da teoriei darwiniste. Sa nu uitam ca acum un an Papa Benedict al XVI-lea critica una dintre falsele interpretari ale teoriei evolutioniste, interpretare conform careia universul este "rezultatul unei evolutii aleatoare si deci, in cele din urma, a ceva irational".

.

20 Septembrie 2008

Vizualizari: 716

Voteaza:

Teoria evolutiei nu e incompatibila cu catolicismul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE