Lansarea oficiala a unor publicatii, in scriere Braille, pentru persoanele cu deficienta de vedere

Asociatia Filantropia Severin, aflata sub patronajul spiritual al Episcopiei Severinului si Strehaiei, a lansat marti, 16 martie 2010, in sala de festivitati „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului si Strehaiei, prima revista crestin-ortodoxa din tara - ,,Raze de lumina” - si primul calendar ortodox al Bisericii Ortodoxe Romane, ambele in scriere braille. Revista ,,Raze de lumina” este editata si in format audio si are aparitie lunara.

La evenimentul de astazi au participat alaturi de Prea Sfintitul Parinte Nicodim-Episcopul Severinului si Strehaiei si reprezentanti de la multe institutii din Mehedinti. O prezenta aparte a fost desigur reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti, doamna Mihaela Paraschivescu-coordonator proiecte in cadrul ambasadei care a dorit sa-si exprime bucuria momentului: ,,Ambasada SUA a finantat in Romania peste 400 de proiecte iar cu Biserica Ortodoxa Ramana am conlucrat foarte bine. Suntem bucurosi ca proiectul a fost bine primit aici la Drobeta Turnu Severin.

Noi ramanem deschisi in continuare pentru alte colaborari.”.

La randul sau, parintele episcop Nicodim, dupa ce a facut o prezentare a activitatii social-filantropice a Eparhiei a tinut sa sublinieze importanta acestui proiect: ,,Chiar daca este putin pentru aceste persoane, totusi, putin cate putin putem ajuta si noi dupa putinta semenilor care au aceste probleme. Ne dorim ca proiectul sa fie sustenabil si sa facem tot posibilul sa ne implicam si in ceea ce priveste persoanele cu deficienta de vorbire si auz. Avem deja avem un parinte care cunoaste limbajul mimico-gestual, urmeaza sa gasim un spatiu propice unde sa se slujeasca Sfanta Liturghie, si unde aceste persoane sa se poata spovedi si sa primeasca toata asistenta religioasa.”

La acest eveniment a participat si domnul Leontin Mladinescu-presedintele filialei interjudetene Dolj si Mehedinti si Ilie Ghoerghita-presedintele Clubului Nevazatorilor din Mehedinti dar si cateva personae nevazatoare. In acest context amintim faptul ca la ora actuala, in judetul Mehedinti exista un numar de 4062 de persoane cu deficienta de vedere, dintre care 307 minori iar la nivelul intregii tari sunt aproximativ 85 000 de persoane cu deficienta de vedere.

Publicatiile realizate de Episcopia Severinului si Strehaiei, prin Sectorul Social, se tiparesc la Sediul Asociatiei Persoanelor Nevazatoare din Drobeta Turnu Severin (str. Brancoveanu, nr. 282), la o imprimanta speciala pentru scrierea braille. Aparitiile editoriale sunt destinate persoanelor cu deficienta de vedere din judetul Mehedinti si nu numai, fiind realizate in cadrul proiectului: „Centrul informational pentru persoanele cu deficienta de vedere din Drobeta Turnu Severin, “Didim cel Orb”.

Trebuie spus ca revista va avea aparitie lunara, avand un numar de peste 40 de pagini, ce contin atat invatatura de credinta a Bisericii Ortodoxe, poezie religioasa, precum si crampeie din viata persoanelor nevazatoare, intrucat aceste persoane isi aduc contributia lor la realizarea acestei reviste. Sa spunem si faptul ca aceste publicatii se impart gratuit persoanelor nevazatoare din Mehedinti.

Proiectul „Centrul informational pentru persoanele cu deficienta de vedere din Drobeta Turnu Severin, “Didim cel Orb”este implementat de Asociatia Filantropia Severin in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor, Filiala Interjudeteana Dolj Mehedinti, Subfiliala Drobeta Turnu Severin si finantat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

In ceea ce priveste Centrul informational „Didim cel Orb” din Dr. Tr. Severin, acesta a fost infiintat in cadrul proiectului „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind”, proiect depus de Asociatia Filantropia Severin si finantat de Ambasada Americii din Romania.

Asociatia Filantropia Severin nu este la prima sa colaborare cu Ambasada Americii din Romania, aceasta finantand in anul 2008 proiectul „Si batranii sunt ai nostri!”, adresat varstnicilor, proiect care s-a incheiat in martie 2009.

Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” se afla in curs de derulare, el desfasurandu-se pe o perioada de sapte luni, 24 septembrie 2009 – 30 aprilie 2010, in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor, filiala Dr. Tr. Severin, beneficiind de un buget de 25.181 $, co-finantarea din partea Asociatiei Filantropia fiind de 6400 $.

Acest proiect isi propune sa promoveze accesul persoanelor cu deficienta de vedere la tehnologiile informatiei si comunicarii, contribuind astfel la cresterea gradului de informare si de independenta a persoanelor nevazatoare din Drobeta Turnu Severin, precum si la sporirea nivelului lor de educatie.

Pentru a aduce bucurie acestor persoane, cu prilejul Praznicului Nasterii Domnului, Centrul a fost dotat cu tehnologii asistive care permit persoanelor cu deficiente senzoriale sa utilizeze computer-ul, internetul si serviciile de comunicare aferente acestuia la fel de eficient ca si o persoana fara dizabilitati.

Astfel ca, periodic, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, un informatician (Dl. Viorel Ianasi), a realizat sesiuni de training cu persoanele cu deficienta de vedere, intrucat proiectul isi propune instruirea a cincisprezece persoane nevazatoare in a lucra cu echipamentul hardware si software special, pentru a putea edita si imprima reviste si alte materiale informative in braille, pentru a audia carti si ziare pe internet (cu ajutorul sintetizatorului de voce), pentru a imprima CD-uri si DVD-uri in format audio, si chiar pentru a-si crea propriul site si propria mini-biblioteca audio.

Intotdeauna, la intalnirile cu nevazatorii participa si Dl. Radu Trailescu-Inspector Social al Eparhiei Severinului si Strehaiei pentru persoanele cu deficienta de vedere, el insusi o persoana cu o astfel de problema. Prin aceasta Biserica este astfel mult mai prezenta in viata acestor persoane si a comunitatii, in general.

Acest Centru informational vine in sprijinul persoanelor cu deficienta de vedere prin faptul ca ofera acces la o gama diversa de informatii si un contact mult mai complex cu noile realitati ale vietii culturale si sociale. In curand va fi realizata si o pagina de Internet a persoanelor cu deficienta de vedere din Drobeta Turnu Severin, urmand a se achizitiona mai intai domeniul.

Cu ajutorul tehnologiilor de acces, persoanele cu deficienta de vedere pot sa-si depaseasca deficienta vizuala, sa devina active in societate, independente, informate, educate, punandu-si in valoare potentialul propriu. Acestea contribuie, prin urmare, la optimizarea procesului de invatare si la sporirea calitatii vietii persoanelor nevazatoare, devenind un mijloc compensatoriu pentru deficienta lor vizuala.

In cadrul Centrului, Asociatia Filantropia Severin isi propune si alte activitati: infiintarea unei mini-biblioteci audio; imprimare de CD/DVD-uri cu piese de teatru, opere literare, conferinte, muzica populara si religioasa, rugaciuni, fragmente din Noul Testament, etc; dezvoltarea cuprinsului revistei cu articole din diverse domenii si inregistrarea ei audio; producerea de materiale in braille si audio care sa genereze venituri prin care sa fie acoperite costurile de intretinere ale Centrului; etc.

Proiectul „Info Center for the Visually Impaired – Didim the Blind” deschide persoanelor cu deficienta de vedere oportunitati multiple: o mai buna cunoastere a realitatilor concrete a comunitatii in care traiesc, o puternica afirmare pozitiva in stare sa schimbe parerea gresita a societatii ca persoanele cu deficienta sunt ineficiente, o valorizare si o dezvoltare personala continua.

Existenta Centrului „Didim cel Orb”, a revistei, a site-ului si a celorlalte materiale informative va face ca „glasul” persoanelor nevazatoare sa se auda cu mai multa putere, sa fie ascultat si respectat. De aceea, Centrul poate fi considerat un model de buna practica pentru cei care ofera asistenta si sprijin persoanelor cu deficienta de vedere din Romania.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 933

Voteaza:

Lansarea oficiala a unor publicatii, in scriere Braille, pentru persoanele cu deficienta de vedere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact