139 de ani de la nasterea primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea

 

Astazi, 18 iulie, se implinesc 139 de ani de la nasterea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Miron Cristea s-a nascut la Toplita (judetul Harghita), in anul 1868. A urmat Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, apoi a obtinut doctoratul la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta. A inceput sa lucreze ca invatator, apoi ca director la Scoala confesionala romaneasca din Orastie, continuand ca secretar si consilier la Arhiepiscopia Sibiului. La 32 de ani a fost hirotonit diacon, iar doi ani mai tarziu s-a calugarit sub numele Miron, la manastirea Hodos Bodrog.


Intre 1909 si 1919, Miron Cristea a fost episcop de Caransebes. In 1920 a fost ales mitropolit primat al BOR, iar in 1925 a fost ales patriarh al Romaniei.


Din marile sale merite amintim unificarea bisericeasca a tuturor romanilor ortodocsi, pe baza principiilor Statutului sagunian, care a dat laicilor un rol sporit in administratia treburilor bisericesti si infiintarea Institutului Biblic, existent pana azi, cu editura si tipografie.

 

A murit la Cannes, in Franta, la 6 martie 1939, fiind ingropat in catedrala patriarhala din Bucuresti.

 

.

17 Iulie 2007

Vizualizari: 1348

Voteaza:

139 de ani de la nasterea primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE