140 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nifon

Marțea aceasta se împlinesc 140 de ani de la trecerea la cele veșnice a primul mitropolit primat al României, mitropolitul Nifon Rusailă al Ungrovlahiei, ierarh a cărui personalitate a marcat a doua jumătate a secolului al XIX-lea din Țara Românească.

A fost ales mitropolit al Ungrovlahiei în 1850. Păstorirea sa este legată de unele dintre cele mai importante perioade pentru Ţările Române. Astfel, a fost preşedintele Divanului Ad-hoc din Bucureşti şi al Adunării elective care a hotărât ca Alexandru Ioan Cuza să fie domnitor al celor două principate româneşti. De asemenea, Nifon Rusailă a fost primul preşedinte al Senatului României.

La 11 ianuarie 1865 i-a fost acordat titlul de “mitropolit primat al României”, demnitate în care a păstorit până la moarte.

Activitatea sa a fost foarte importantă în domeniul cultural şi educaţional. În timpul său au fost redeschise Seminariile eparhiale, închise în timpul Revoluţiei. În anul 1852 a înfiinţat o tipografie a Mitropoliei, în care s-au editat aproape toate cărţile de slujbă. Din fondurile sale a înfiinţat, în 1872, un al doilea Seminar în Bucureşti şi care i-a purtat numele.

La împlinirea celor 140 de ani de la trecerea sa la cele veșnice Seminarul Teologic Ortodox din Capitală a pregătit mai multe activități comemorativ-culturale. De dimineață, la mormântul ierarhului din cimitirul Mănăstirii Cernica va fi oficiată o slujbă de pomenire, iar după-amiază, la seminar va avea loc o sesiune de referate și va fi vernisată o expoziție cu obiecte și cărți din timpul Mitropolitului Nifon.

Sursa: basilica.ro

.

05 Mai 2015

Vizualizari: 119

Voteaza:

140 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Nifon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE