15 ani de la trecerea la cele vesnice a PS Emilian Birdas

Marti, 5 aprilie, s-au implinit 15 ani de la trecerea la Domnul a Preasfintitului Emilian Birdas. Iata si cateva date biografice ale Preasfintitului:

Episcopul Emilian Birdas s-a nascut la data de 23 noiembrie 1921 in satul Rohia din judetul Maramures, primind la botez numele de Ioan Birdas. A intrat de tanar ca frate la Manastirea Rohia in anul 1935, fiind tuns in monahism tot acolo sub numele Emilian si hirotonit indata ierodiacon si ieromonah in anul 1941. La 11 iunie 1973, arhimandritul Emilian Birdas a fost ales ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul “Rasinareanul”, fiind hirotonit intru arhiereu la data de 12 septembrie 1973. In anul 1975 a fost reinfiintata Episcopia Ortodoxa de Alba Iulia, PS Emilian fiind ales la 14 decembrie 1975 ca episcop al noii structuri bisericesti. A fost instalat ca episcop in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia la 25 ianuarie 1976, unde a pastorit pana in ianuarie 1990. Ca episcop, in plin comunism ateu, s-a ocupat de organizarea noii Eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici si pictarea lor, in timp ce in alte eparhii se demolau bisericile.

A restaurat vechea biserica a Manastirii Ramet, alaturi de care a construit o biserica noua, numita "Catedrala Muntilor Apuseni". A contribuit la reconstruirea din temelii a unui numar de 72 de biserici ortodoxe si la repararea altor sute de lacasuri de cult.

La 12 iulie 1994, PS Emilian a fost ales episcop al reinfiintatei Eparhii a Caransebesului. La Caransebes a inceput constructia unei catedrale episcopale si a reluat tiparirea Foii Diecezane si a Calendarului Romanului. Episcopul Emilian Birdas a trecut la cele vesnice la 5 aprilie 1996, in orasul Caransebes.

Vesnica sa ii fie pomenirea!

Sursa: Radio Reintregirea
 

06 Aprilie 2011

Vizualizari: 477

Voteaza:

15 ani de la trecerea la cele vesnice a PS Emilian Birdas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE