196 de ani de la nasterea Mitropolitului Iosif Naniescu

Numele de botez al mitropolitului Moldovei, fost egumen al Schitului Strambu - Gaiseni din jud. Giurgiu, nascut in satul Razalai din Basarabia, la 15 iulie 1818, era Ioan. La varsta de 13 ani, el a fost adus de unchiul sau la Manastirea "Sf. Spiridon" din Iasi, pentru a invata carte. Peste patru ani, Ioan este calugarit cu numele de Iosif in Catedrala episcopala din Buzau, iar a doua zi este hirotonit diacon.

Urmeaza apoi seminarul din Buzau si Colegiul "Sfantul Sava" din Bucuresti.

In 1850, diaconul Iosif este hirotonit preot, iar mai tarziu insusi Sfantul Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, il hiroteseste protosinghel. Din octombrie 1857 in viata parintelui Iosif Naniescu apar nu­meroase schimbari: este transferat egumen la Manastirea Gaiseni (judetul Giurgiu), in 1860 va fi hirotesit arhimandrit de catre Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei, apoi e mutat egumen in 1863 la Manastirea Sarindar (Bucuresti), profesor de religie la mai multe scoli; si in cele din urma directorul Seminarului Central (1870-1871). Activitatea sa de bun administrator, om duhovnicesc cu pregatire si experienta teologica l-a recomandat pentru alegerea si hirotonia intru arhiereu la 23 aprilie 1872 cu titlul de „Mireon" (al Mirelor Lichiei).

In 18 ianuarie 1873 este ales Episcop al Argesului, pentru ca la 10 iunie 1875, sa fie ales Mitropolit al Moldovei si Sucevei, eparhie pe care o pastoreste timp de 27 de ani.

Insta­larea mitropolitului Iosif al Moldovei si Sucevei a avut loc in Cate­drala Mitropolitana Veche „Sf. Gheorghe" din Iasi, la 6 iulie 1875. Ajuns carmuitor, a reluat constructia Catedralei mitropolitane din Iasi, inceputa de mitropolitul Veniamin Costachi. De asemenea, a salvat Seminarul Veniamin Costachi de la Socola de la distrugere, a contribuit la restaurarea bisericilor "Sfantul Nicolae Domnesc" si "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi, precum si a altor numeroase biserici, schituri si manastiri.

Se spune despre dansul ca era un cantaret neintrecut, caci a invatat Psaltichia de la marele protopsalt Macarie ieromonahul. Era, de asemenea, un predicator si duhovnic iscusit, cautat de multa lume pentru blandetea si cuvintele lui.

Virtutea care l-a facut cunoscut si iubit de credinciosi era milostenia. Pe langa cersetorii din oras, el ii ajuta pe elevii si studentii saraci. In fiecare an imbraca zeci de elevi si studenti si-i hranea la bucataria mitropoliei, iar alte sute dintre ei primeau bani pentru carti si taxe scolare.

Mitropolitul se ruga si citea mult, manca putin si in toate era foarte modest si cumpatat, iar timpul il pretuia cel mai mult si il folosea dupa un program destul de riguros.

Numit de fiii sai duhovnicesti "cel sfant si milostiv", mitropolitul Iosif a trecut la cele vesnice la 26 ianuarie 1902, fiind inmormantat in partea de sus a Catedralei mitropolitane din Iasi.


Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Iulie 2014

Vizualizari: 610

Voteaza:

196 de ani de la nasterea Mitropolitului Iosif Naniescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE