300 de elevi, la intalnirea Tanarul iesean

Cu binecuvantarea Inaltpresfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si la initiativa Asociatiei Tineretul Ortodox Roman (ATOR) - Iasi, a avut loc sambata o intalnire pentru 300 de liceeni din capitala Moldovei, intitulata „Tanarul iesean”. Tema propusa spre analiza si dezbatere a fost „Sfintii Brancoveni - Martiriul unei familii sfinte si marturia de viata crestina a familiei de azi”.

Deschiderea evenimentului „Tanarul iesean” a avut loc la Biserica „Sfantul Prooroc Daniel” din cartierul CUG, unde IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, din care au facut parte, alaturi de parintele paroh Ioan Chirvasa, si protos. Nicodim Petre, inspector eparhial in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistica si prognoza pastorala al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protoieriei Iasi 2.

„Nu exista demnitate mai mare in lume decat a-i sluji pe cei de langa tine”

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei le-a adresat un cuvant tinerilor prezenti, in care a subliniat ce pot invata ei din martiriul Sfintilor Brancoveni: „Ma bucura in mod special la aceasta intalnire faptul ca cinstirea Sfintilor Martiri Brancoveni se face de catre voi, cei tineri. Va multumesc pentru participare, va multumesc ca ati dedicat aceasta zi fiilor voievodului Constantin, care erau de varsta voastra si care, desi aveau viitorul in fata, desi erau bogati, inteligenti, frumosi si sanatosi, in momentul in care au fost fortati sa paraseasca credinta crestina, au ales sa ramana statornici si fideli lui Dumnezeu, ascultand cuvintele tatalui lor: «Feciorii mei, am pierdut tot ceea ce am avut in aceasta viata, si avere, si tara, si onoare omeneasca; am pierdut totul. Sa nu ne pierdem insa si credinta, iar sangele nostru sa spele pacatele pe care le-am savarsit ca oameni. Important este sa nu pierdem Imparatia Cerurilor”. Acestea au fost cuvintele pe care venerabilul tata le-a adresat celor patru feciori cu care a suferit martiriul. Acestea sunt si cuvintele care ar trebui preluate si asezate in tainita inimii de orice tata, de orice mama si de orice fiu sau fiica. Anul acesta se implinesc 300 de ani din momentul in care acesti martiri ai neamului nostru s-au nascut in Cer, plecand spre Domnul. Mesajul lor catre noi, cei de astazi, cei mai in varsta sau cei mai tineri, este acela ca nu exista o demnitate si o cinste mai mare in lume decat sa fii crestin ortodox in Biserica lui Hristos, ca nu exista demnitate si bucurie mai mare decat sa fii tata si mama de copii, ca nu exista demnitate mai mare in lume decat a-i sluji pe cei de langa tine”.

Ziua de lucru a continuat la Centrul Providenta din Iasi printr-un cuvant de prezentare a vietii si epocii Sfintilor martiri Brancoveni si s-a incheiat spre seara, cu o conferinta ce a tratat tema familiei, la care au participat si unii parinti de-ai elevilor. Cele trei sesiuni de lucru ale manifestarii „Tanarul iesean”, organizate pe ateliere de lucru formate din cate 16 persoane, au cuprins exercitii si jocuri de cunoastere, precum si o serie de intrebari, la care participantii au fost provocati sa raspunda: „Ce este o familie crestina?”, „Care este rolul familiei in viata noastra, in Biserica si in societate?”, „Ce presupune jertfa in familie; dar in viata de zi cu zi?”, „Care este diferenta dintre geniu, erou si sfant?”, „Pot fi Constantin Brancoveanu, Maria Brancoveanu, tinerii lor fii, Constantin, Stefan, Radu si Matei si sfetnicul Ianache modele pentru noi astazi”.

„Ideea intalnirii a venit de la unul dintre tineri, membru ATOR, care a semnalat faptul ca, desi asociatia din care face parte are activitati in diferite licee, elevii acestor unitati de invatamant nu se cunosc intre ei, neavand posibilitatea sa se imprieteneasca. Asa a pornit manifestarea «Tanarul Iesean», care s-a bucurat de sprijinul si binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan. Pentru inceput, ne-am gandit sa organizam activitatea pentru 200 de tineri, insa s-au inscris mai multi, 300. Sunt si elevi de la Constanta, de la Barlad, de la Piatra Neamt, de la Botosani, de la Dorohoi, din Zoitani sau din Basarabia, insa ceea ce-i uneste e dorinta lor de a veni ca studenti in Iasi. De aceea credem ca aceasta intalnire a tinerilor cu viata Sfintilor Brancoveni, cat si a unora cu altii, nu poate avea decat efecte benefice”, a subliniat protos. Nicodim Petre, inspector eparhial in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

Intalnirea s-a inscris in seria de activitati pregatitoare unui mars ce va fi organizat in data de 1 iunie, cu scopul apararii vietii si a familiei.

Tudorel Rusu

Sursa: doxologia.ro

.

26 Mai 2014

Vizualizari: 470

Voteaza:

300 de elevi, la intalnirea Tanarul iesean 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

intalnirea Tanarul iesean

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE