5 iunie - Ziua Invatatorului

Data de 5 iunie a fost dedicata invatatorului incepand cu anul 2008. 5 iunie este ziua de nastere a lui Gheorghe Lazar, parintele scolii romanesti. Mentionam ca in 1881, Gheorghe Lazar a infiintat la Bucuresti prima scoala cu predare in limba romana, Colegiul „Sfantul Sava”.

Cu ocazia acestei zile, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat: „Daca Biserica te pregateste pentru vesnicie, si ma refer la slujitorii consacrati, episcopi si preoti, dascalii si profesorii te pregatesc pentru viata, insa nu e usor. Se cere o daruire de sine totala, integrala, se cer virtuti ca acestea: tact, perseverenta, rabdare si exemplul personal”.

„Cugetul si simtirea unui popor, viitorul sau, se afla in grija educatorului!“, deoarece educatia nu o face nici legea, nici cartea, nici ministrul, nici directorul, ci educatorul, adica acel dascal de vocatie care nu „schilodeste sufletul unor generatii intregi de copii prin incultura si incompetenta lui, imbolnavind neamul romanesc. Daca tu esti dascal adevarat, poate universul intreg sa fie had si subred ca o sandrama veche, tu, in sfera scolii tale, esti izvor de lumina, de frumusete si armonie, fiindca tu esti pentru copil insusi centrul universului“ („Scrieri despre educatie…“)

Iulian Predescu

.

05 Iunie 2019

Vizualizari: 418

Voteaza:

5 iunie - Ziua Invatatorului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE