89 ani de la ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie

S-au implinit marțea aceasta 89 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie. Hotararea a fost luata de Sfantul Sinod la 4 februarie 1925. Ideea fusese formulata insa, cu cativa ani mai devreme, imediat dupa Marea Unire.

„Aceasta ideea a fost pentru prima data formulata de catre un consilier de la Arad, Gheorghe Ciuhandu, in cadrul congresului preotimii ardelene de la Sibiu in 1919. Apoi, alte personalitati de frunte ale culturii romanesti, ale istoriei noastre din acea vreme, istorici precum Nicolae Iorga sau Ioan Lupas in frunte cu Mitropolitul Primat ales in 1919, la sfarsitul anului, in mod semnificativ in persoana lui Miron Cristea, fost episcop de Caransebes pentru a se da consistenta unirii cu Ardealul in general, si cu regele Ferdinand au continuat sa prezinte aceasta necesitate ca un fapt firesc rezultand dintr-o intreaga istorie. S-a mai asteptat o vreme pentru ca pe deoparte trebuia realizata unificarea bisericeasca a tuturor teritoriilor care intrasera in hotarele Romaniei Mari si pe de alta parte trebuia adoptata si legislatia bisericeasca unitara, fapt realizat in urma Constitutiei. Deci, s-a asteptat realizarea constitutiei din 1923 si apoi legislatia bisericeasca consecutiva a acestui moment fapt care s-a implinit chiar in anul 1925, in luna martie. Practic acest proces de asezare pe noi temelii legislative a vietii bisericesti a mers mana in mana cu necesitatea proclamarii patriarhatului”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Florin Serbanescu, Sectorul Cultura si Patrimoniu Religios al Patriarhiei Romane.

Hotararea Sfantului Sinod a fost confirmata prin Decretul Regal din 25 februarie 1925.

„In martie s-a facut deja cunoscuta aceasta hotarare, aceasta decizie a poporului roman, a Bisericii Ortodoxe Romane Bisericilor Ortodoxe surori venind apoi, din cauza unor schimbari la conducerea Patriarhiei Ecumenice, confirmarea acestui statut de Patriarhie abia in timpul Patriarhului Vasile al III-lea, la sfarsitul lunii iulie a anului 1925, iar pe 27 septembrie, intr-o zi de duminica a fost adus documentul de recunoastere la Bucuresti si a fost citit in mod solemn in catedrala devenita, din acel an 1925, Catedrala Patriarhala, pe langa statutul de Catedrala Mitropolitana de pana atunci”, a spus Pr. Cons. Florin Serbanescu, Sectorul Cultura si Patrimoniu Religios al Patriarhiei Romane.

Mitropolitul primat Miron Cristea devenea „Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane”.

„In urma recunoasterilor venite si din partea celorlalte Biserici Ortodoxe surori si a comuniuni declarate de Biserica noastra cu intreaga Ortodoxie din punctul de vedere al invataturii dogmatice, de credinta, s-a putut organiza evenimentul de la 1 noiembrie de la 1925, care s-a amanat pana la aceasta data din cauza unei suferinte fizice a Regelui Ferdinand. Atunci a avut loc Sfanta Liturghie, apoi un cortegiu a mers in frunte cu inca Mitropolitul Primat pe atunci, Miron Cristea, la palatul regal si acolo Miron Cristea a primit investitura ca prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane primind carja de patriarh dupa care cortegiul a parcurs drumul pe jos de la palatul regal la Catedrala Patriarhala si acolo a avut loc ceremonia de inscaunare”, a mai spus Pr. Cons. Florin Serbanescu, Sectorul Cultura si Patrimoniu Religios al Patriarhiei Romane.

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului a fost o dorinta manifestata inca din primii ani de patriarhat ai Bisericii Ortodoxe Romane, dorinta perpetuata, de-a lungul timpului, de toti Intaistatatorii Bisericii noastre.

„1925, incepand cu acest moment, 4 februarie, ramane asadar o fila luminoasa de insemnatate exceptionala in viata noastra bisericeasca, sa nu uitam printre altele ca in cuvantul rostit de primul Patriarh Miron Cristea indata dupa inscaunare in care s-a pus problema necesitatii unei Facultati de Teologie in tara, trimiterea de studenti romani la studii in strainatate, a spus Patriarhul Miron Cristea raspicat despre necesitatea inaltarii unei Catedrale a Mantuirii Neamului. Iata ca peste timp continuitatea vietii noastre bisericesti in seria patriarhilor care s-au succedat in fruntea Bisericii noastre de la Patriarhul Miron Cristea pana la Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a dus istoria noastra pana la momentul in care cu ajutorul lui Dumnezeu vedem implinindu-se acest vis, Catedrala Mantuirii Neamului”, a mai spus Pr. Cons. Florin Serbanescu, Sectorul Cultura si Patrimoniu Religios al Patriarhiei Romane

Patriarhia Romana pastoreste in prezent peste 20 de milioane de credinciosi, aflati atat intre granitele actuale ale Romaniei, cat si in alte tari de rezidenta.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

04 Februarie 2014

Vizualizari: 211

Voteaza:

89 ani de la ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

patriarhia romana

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE