A doua zi a Simpozionului stiintific international in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Ieri, in cea de-a doua zi a Simpozionului stiintific international "2013 - Anul jubiliar al Sfintilor Imparati Constantin si Elena si anul omagial Dumitru Staniloae“, organizat la Galati, a avut loc si Conferinta semestriala de primavara a preotilor din Arhiepiscopia Dunarii de Jos.

In Catedrala Arhiepiscopala din Galati, Sfanta Liturghie a fost savarsita de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta IPS Arhiepiscop Casian, a invitatilor clerici si mireni de la institutii de invatamant din tara si din strainatate si a preotilor din eparhie. A fost savarsita apoi o slujba de pomenire a fericitului intru amintire episcop Melchisedec Stefanescu, la implinirea a 121 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Sectiunea a III-a a simpozionului s-a desfasurat in sala Teatrului Muzical "Nae Leonard“ din Galati, cu participarea preotilor din Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a vorbit despre "Evolutia cultului Bisericii crestine in epoca Sfantului Imparat Constantin cel Mare“. De la aceeasi facultate, pr. prof. dr. Adrian Gabor a prezentat "Ctitoriile Sfantului Imparat Constantin cel Mare“. Dr. Florin Marinescu, cercetator la Institutul de Studii Neoelenice din Atena, a prezentat diferite "Biserici din Romania cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena“. Pr. lect. dr. Lucian Farcasiu, de la Facultatea de Teologie "Ilarion Felea“ din Arad, a vorbit despre "Contributia Sfintilor Imparati Constantin si Elena la dezvoltarea cultului crestin si a arhitecturii bisericesti, potrivit marturiilor scriitorilor bisericesti Eusebiu de Cezareea si Teodoret al Cirului“. Pr. lect. dr. Adrian Ignat, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Targoviste, a prezentat "Relatia Biserica - Stat in timpul Imparatului Constantin cel Mare“. Sociologul dr. Mirel Banica, cercetator stiintific la Sectia de stiinte istorice a Academiei Romane, a vorbit despre "Dumitru Staniloae, Spiritualitate ortodoxa. Ascetica si Mistica. O lectura social-teologica“.

"Concluzia cea mai buna a intrunirii profesorilor de teologie invitati de Departamentul Teologic din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din tara si din strainatate, a fost Dumnezeiasca Liturghie, savarsita astazi in catedrala, cu prezenta corpului preotesc din Arhiepiscopie, in cadrul careia am cinstit deodata, jubiliar, pe Sfintii Imparati Constantin si Elena si chipul luminos al parintelui Staniloae, dar pe toate le-am asezat sub semnul incepatorului cinstirii lucrarii apostolice la Dunarea de Jos, al slujirii culturale si misionare in acest spatiu de catre luminatul episcop Melchisedec Stefanescu. Ziua lui este o zi inchinata, in anul jubiliar al Sfintilor Imparati, Bisericii, culturii si spiritualitatii poporului roman“, a apreciat IPS Arhiepiscop Casian la final.

Simpozionul international a continuat in a doua parte a zilei de ieri si se va incheia astazi. Referatele sustinute se vor constitui intr-un volum.

Alexandru Briciu

.

17 Mai 2013

Vizualizari: 225

Voteaza:

A doua zi a Simpozionului stiintific international in Arhiepiscopia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE