A inceput pelerinajul la Manastirea Nicula

Sute de pelerini au venit de sambata, 13 august, la Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia hramului acestui asezamant monahal. In cadrul programului slujbelor, vineri, 12 august, credinciosii au participat la Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului, Ceasurile III si VI, Sfanta Liturghie, iar seara, de la ora 22.00, Taina Sfantului Maslu, la finalul careia a adresat un cuvant de invatatura eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pr. arhim. Teofil Roman.

Sambata, slujbele au inceput dimineata, la ora 7.00, cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmat de Ceasurile III si VI si de Sfanta Liturghie, cu un cuvant de invatatura adresat de staretul Manastirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian. Dupa Taina Sfantului Maslu, care a inceput la ora 15.00, credinciosii au primit cuvinte de invatatura de la pr. protopop Ioan Morar, iar seara, la finalul Privegherii, le-a adresat cuvinte de folos pr. prof. dr. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului se nimereste anul acesta dupa doua zile de weekend, astfel ca sunt asteptati sa participe la hram multime de pelerini. Primii au sosit deja de astazi si s-au asezat, ca in fiecare an, pe dealul din incinta manastirii, precum si la marginea padurii. Serviciul de Ambulanta asigura in aceste trei zile asistenta medicala permanenta, la fel si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj, efective de agenti avand grija sa previna incidentele neprevazute si faptele antisociale.

Tot de astazi a fost restrictionat accesul masinilor si autocarelor pana la manastire, fiind amenajat un spatiu de parcare jos, in sat, de unde oamenii urca in pelerinaj dealul manastirii, in semn de jertfa adusa Maicii Sfinte. Ajunsi la manastire, ei se opresc mai intai la biserica veche din lemn, pe care o inconjoara pe coate si genunchi, dupa care se inchina Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Pana pe 15 august, in ziua hramului, pe altarul de vara al manastirii, precum si in biserica se vor oficia slujbe pe tot parcursul zilei, cu pauze foarte scurte.

Duminica, in ajunul hramului, vor fi primiti cei cinci ierarhi care vor oficia slujbele de seara, precum si Sfanta Liturghie arhiereasca din ziua praznicului. In frunte cu Inaltpreasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, din sobor vor face parte Preasfintitul Lucian Mic, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Ambrozie Meleaca, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Gurie Gorjeanul, Episcopul Devei si Hunedoarei si Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

14 August 2011

Vizualizari: 1521

Voteaza:

A inceput pelerinajul la Manastirea Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE