A IV-a Consfatuire panortodoxa presinodala Chambesy

In perioada 6-12 iunie 2009, la centrul ortodox al Patriarhiei de Constantinopol din Chambesy, in apropierea orasului Geneva, au avut loc sedintele celei de-a IV-a Consfatuiri panortodoxe presinodale, convocata de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cu acordul Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Locale, exprimat in cadrul Intalnirii Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe Locale din 10-12 octombrie 2008, la Fanar, si confirmat in cadrul schimburilor ulterioare de scrisori.

Consfatuirea a inceput cu savarsirea Dumnezeiestii Liturghii din sarbatoarea Cincizecimii si s-a desfasurat sub presedintia Inaltpreasfintitului Mitropolit Ioan de Pergam, din cadrul Patriarhiei Ecumenice, cu sprijinul secretarului pentru pregatirea Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, Inaltpreasfintitul Mitropolit Ieremia de Elvetia. La Consfatuire au participat reprezentantii tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, care au primit invitatiile corespunzatoare de la Sanctitatea Sa Bartolomeu, patriarhul Ecumenic.

Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Locale au salutat participantii consfatuirii prin intermediul mesajelor sau al reprezentantilor. Participantii la consfatuire au transmis telegrame tuturor Intaistatatorilor Bisericilor Locale, cerand rugaciunile lor si binecuvantarea pentru sesiunile de lucru care urmau.

Conform dorintei Intaistatatorilor si a reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe Locale, mentionata in Mesajul participantilor la Intrunirea amintita, de la Fanar, in octombrie 2008, tema Consfatuirii presinodale a fost legata de organizarea diasporei ortodoxe. Hotararea legata de ordinea de zi a fost luata de participanti la inceputul lucrarilor.

Consfatuirea, in duh de dragoste frateasca si incredere, a analizat documentele pregatite la intrunirile Comisiei panortodoxe pregatitoare din 10-17 noiembrie 1990 si 7-13 noiembrie 1995, la Chambesy. In documente au fost introduse completari, corectari si explicatii, adoptate in baza consensului.

Consfatuirea a recunoscut ca toate Sfintele Biserici Ortodoxe doresc rezolvarea chestiunii organizarii diasporei ortodoxe in baza traditiei si a practicii eclesiologice si canonice a Bisericii Ortodoxe. Consfatuirea a luat hotararea crearii de noi adunari episcopale in unele regiuni ale lumii, pentru reglementarea situatiei diasporei, adica a credinciosilor care locuiesc in afara granitelor Bisericilor Ortodoxe Locale. Presedintii acestor adunari sunt primii dintre episcopii Patriarhiei Ecumenice din zona respectiva, iar in lipsa acestora, urmatorii [ierarhi], in conformitate cu ordinea din Dipticele Bisericilor. Participantii acestor adunari sunt toti episcopii canonici, recunoscuti de catre toate Bisericile Ortodoxe si care pastoresc comunitati in fiecare din aceste regiuni. Activitatea adunarii episcopale este indreptata spre manifestarea si confirmarea unitatii Bisericii Ortodoxe, slujirea pastorala comuna a locuitorilor ortodocsi din regiune si marturia comuna a acestora in fata lumii. Hotararile din cadrul adunarii episcopale se vor lua in baza unanimitatii Bisericilor, episcopii carora sunt reprezentati in adunare.

Consfatuirea a aprobat, de asemenea, un proiect de regulament care sa defineasca bazele activitatii adunarilor episcopale in diaspora ortodoxa.

Celelalte puncte de pe ordinea de zi a Sfantului si Marelui Sinod, si anume metoda de proclamare a autocefaliei si autonomiei, precum si ordinea dipticelor, vor fi analizate la urmatoarele sedinte ale comisiilor presinodale pregatitoare si prezentate pentru aprobare urmatoarelor consfatuiri panortodoxe presinodale.

Chambesy, Geneva, 12 iunie 2009

Semneaza, presedintele Consfatuirii,
Mitropolitul Ioan de Pergam

Sursa: basilica.ro

16 Iunie 2009

Vizualizari: 277

Voteaza:

A IV-a Consfatuire panortodoxa presinodala Chambesy 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE