A treia duminica din Postul Mare la Patriarhie

Sute de credinciosi au fost prezenti astazi, 23 martie 2014, in Duminica Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

In cuvantul sau de invatatura, Preasfintia a vorbit celor prezenti pe Colina Bucuriei despre importanta Sfintei Cruci in viata credinciosilor.

Sa te lepezi de tine inseamna cauti mai intai de toate Imparatia lui Dumnezeu


De asemenea, Preasfintia Sa, facand referire la pericopa evanghelica randuita de Biserica a se citi astazi, a aratat ce insemna sa te lepezi de sine. „Sa te lepezi de sine inseamna sa lași tot ceea ce te impiedica pe tine ca sa il urmezi pe Dumnezeu. Sa te departezi, cu alte cuvinte, de pacat, sa iti curatesti sufletul tau, inima ta ca in inima ta sa salasluiasca Domnul nostru Iisus Hristos sau Preasfanta Treime. Sa te lepezi de tine inseamna in acelasi timp si sa cauti mai intai de toate, asa cum ne invata Sfanta Evanghelie, Imparatia lui Dumnezeu, adica sa nu tii cont de nimic din ceea ce usureaza traiul tau pe pamant si sa il cauti cu dinadinsul pe Dumnezeu. Tot ceea ce faci tu sa fie in concordanta cu poruncile dumnezeiesti si tot ceea ce faci sa fie pentru slava lui Dumnezeu”, a spus Preasfintia Sa. „Sa porti crucea inseamna sa primesti cu bucurie tot ceea ce Dumnezeu randuieste pentru viata ta. De multe ori peste noi vin ispite si suferinte, iar unii dintre noi nu inteleg ca acestea vin pentru indreptarea noastra, nu inteleg ca acestea vin pentru curatirea sufletului nostru si mai degraba ajung sa judece pe Dumnezeu”, a mai spus Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul.

Sfanta Cruce – arma de biruinta

Totodata, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Preasfintitul Parinte Varsanufie a aratat ca odata cu jertfa Mantuitorului pe cruce aceasta a devenit din obiect de tortura arma de biruinta impotriva diavolilor: „S-a randuit de catre Sfanta Biserica in aceasta duminica a se cinsti Sfanta Cruce deoarece prin cruce a venit mantuirea la toata lumea, asa cum spun cantarile bisericesti. Crucea este considerata de catre unii oameni fiind un obiect de tortura. Asa era pana cand Domnul nostru Iisus Hristos a fost rastignit pe Cruce. In vremea in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce primeau aceasta pedeapsa cei mai mari facatori de faradelegi, cei mai mari calcatori de legi, insa crucea pe care Domnul nostru Iisus Hristos s-a rastignit s-a sfintit cu scump sangele Sau si de aceea ea a devenit arma de biruinta, arma impotriva diavolului. Sfanta Cruce impodobeste turlele bisericilor, este asezata la capul celui care a trecut in lumea cea vesnica ca o nadejde ca si acela va invia asa cum a inviat Domnul nostru Iisus Hristos. Noi ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci tot ca o nadejde de biruinta asupra ispitelor si asupra pacatelor.

In aceasta duminica, a treia a Postului Mare, diaconul Cristian Grama a fost hirotonit preot pe seama bisericii Hagiu din Capitala. Totodata, tanarul teolog Ilie Chiscari a fost hirotonit intru diacon pe seama Parohiei Rosu din Protoieria Ilfov Sud.

Duminica Sfintei Cruci a fost instituita la Constantinopol in secolul al VIII-lea, avand data variabila.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 745

Voteaza:

A treia duminica din Postul Mare la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE